Erdoğan duyurdu: Türkiye soykırım davasına yarın müdahil oluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası konuştu, enflasyon rakamlarını enflasyonla mücadele konusunda ümitlendirdiğini söyledi, İsrail aleyhine soykırım davasına müdahil olmak için dilekçenin yarın verilececeğini açıkladı.

Siyaset 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Kabine üç haftalık aranın ardından dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ve yoğun bir gündemle toplandı. Toplantının ardından yaptığı konuşmada Instagram krizine, son açıklanan enflasyon verilerine değinip değinmeyeceği merak edilen Erdoğan konuşmasında Instagram krizine yer vermese de enflasyon verilerinden övgüyle bahsetti. Erdoğan yine ağırlıklı olarak CHP’li belediyelere yüklenmeyi ve İsrail’i lanetlemeyi tercih etti.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

-Savunma sanayi başta olmak üzere birçok başlıkta ülkemizi parmakla gösterir seviyelere beraberce ulaştırdık. Önümüzdeki dönemde iyi çalışılmış yeni paketlerle iş dünyamıza destek vermeyi sürdüreceğiz.

-Ayder Yaylası’nda çarpık yapılaşmaya izin vermeyeceğiz.

-Bölgemiz sancılı günler yaşamaktadır. Rusya-Ukrayna savaşı 2.5 yılını doldurdu. İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılar 10. ayını geride bıraktı. Haniye’nin şehit edilmesiyle yeni bir sınır aşıldı. Ateşkes görüşmelerinden sonuç çıkmadı. İsrail, Gazze’deki ateşi bölgeye yaymak için her yolu deneyecektir. Meclis hukuk heyetimiz 7 Ağustos’ta davaya müdahillik dilekçemizi divana teslim edecektir. Resmi başvurumuzu böylece yapmış olacağız. Türkiye varlık yokluk mücadelesi verdiği bu zor günlerinde Filistin’in yanındadır. İsrail’in soykırım politikasına en net tepkiyi veren ülke yine biziz. Devlet adamı olmak yerine klavye soytarılığına özenenlere şunu söylemek isterim. Sosyal medya şarlatanlarını rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. Güçlü Türkiye bölgemizde barışın teminatı olacaktır.

İhracat rakamlarını ve turizmi övdü

-Geçen hafta açıklanan veriler doğru yolda olduğumuzu teyit etmiştir. Temmuz ihracatımız yüzde 13,8 artış kaydetmiştir. Tüm zamanların temmuz ayı ihracatını gerçekleştirdik. İthalatımızdaki düşüş eğilimi devam ediyor. Yüzde 7,9 oranında geriledi. Dış ticaret açığımız 7,2 milyar dolara indi. İsrail’le dış ticaret işlemleri durduğumuz dönemde böyle bir orana ulaşmamız takdire şayandır. Türkiye, İsrail’i ateşkese zorlamak ve yardımları temin etmek için aldığı bu kararın sonuna kadar arkasındadır. Filistinli mazlumlara sırt dönmenin telafisi olmaz.

-Anadolu, eşsiz güzellikte bir açık hava müzesidir. Uzun yıllar bu imkanlardan istifade edemedik. 22 yılda doğudan batıya, kuzeyden güneye gizli kalmış hazineleri turizme kazandırmak için çok mücadele ettik. Ulaştırma yatırımlarımızla 81 vilayetin her bir karış yerli yabancı ziyaretçilere açıldı. Turizm sektörümüze yaptığımız yatırımların karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 26 milyon 137 bine ulaşarak, bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla rekor kırdı. Turizm gelirlerimiz de artmaktadır. Çok büyük aksilik olmazsa turizmde 60 milyar dolar gelir hedefini yakalayacağız. Turizm sektörümüzün vizyonunu buna göre şekillendirmesinde fayda var. Vurgunculuk yapanlar en büyük zararı ülkemize vermektedir. İtibar ve güven zor kazanılan fakat kolayca kaybedilen değerlerdir. Fırsatçıların bu değerlerimizi dinamitlemesine izin vermemeliyiz.

‘Enflasyon verileri ümit verici’

-Ekonomi başlığında şunu da memnuniyetle vurgulamak zorundayım. Temmuz ayı enflasyon oranları da ümitlerimizi artırmıştır. Enflasyonda başlayan düşüş süreci, Temmuzda biraz daha belirginleşti. Önümüzdeki aylarda bu eğilim hızlanarak devam edecek. Sene sonunda enflasyonu hedeflerimizle aynı orana indireceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın Türkiye emin ellerde yoluna devam etmektedir. Türk ekonomisi bu güce 22 yıllık çabalar neticesinde ziyadesiyle sahiptir. Bunun için biraz daha sabredeceğiz. Muhalefetin popülizm kokan söylemlerine prim vermeyeceğiz. Onlar konuşmayı çok sever. İş verilen sözleri tutmaya gelince ara ki bulasın. SGK borçlarını ödemeyen bir zihniyetten ne memlekete, ne de illerimize fayda gelmez. Vatandaşlarımızdan bunu talep derken devlet olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında oluyoruz.

-Türkiye diplomasisinin farklı alanlarda başarı grafiğini yükseltiyoruz. MİT’in arabuluculuğunda 2. dünya savaşı sonrası en büyük esir takası Ankara’da gerçekleştirildi. 26 kişinin değişimi tüm dünyaya örnek olacak şekilde yapıldı. MİT’i ve MİT mensuplarımızı canı gönülden tebrik ediyorum.

Instagram krizi devam: Erdoğan 'dijital faşizm', Bakanlık da 'görüşmemiz olumsuz' dediInstagram krizi devam: Erdoğan ‘dijital faşizm’, Bakanlık da ‘görüşmemiz olumsuz’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.