Erdoğan fitili ateşledi, rakamlar havada uçuştu: SGK’ya kimin ne kadar borcu var, herkes başka bir şey söylüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hazine'nin belediyelerden borçlarını tahsil edeceğini söylemesinin ardından rakamlar havada uçuşmaya başladı. Bakan Vedat Işıkhan farklı, CHP'li yöneticiler farklı, CHP lideri Özel ise daha farklı rakamlar söyledi.

Siyaset 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan prim borçlarının tahsil edilmesi talimatı üzerine başlayan tartışmada bir rakam karmaşası var.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “CHP’li belediyelere mali darbe” olarak nitelediği talimat üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı belediyelerin SGK borçlarını çıkardı, toplam 96 milyar lirayı bulduğu söylenen borcun yüzde 67,7’sinin CHP’li belediyelere ait olduğu duyurdu.

31 Mart’ta seçilen CHP’li belediye başkanları belediye kasasını devraldıklarında karşı karşıya kaldıkları borç yükünü dev pankartlar hazırlayarak kamuoyuna ilan etmişti. CHP’nin devraldığı büyükşehir ve il belediyelerinde birikmiş borç miktarı 56 milyar 500 milyon TL’den fazla. Ancak iki taraftan yapılan  açıklamalarda ortaya çıkan rakamlarla ilgili kafa karışıklığı yaşanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan SGK’ya en fazla borcu olan belediyelerin CHP’li olduğunu belirterek, “SGK’ye en fazla prim borcu olan 5 belediyenin tamamının CHP’li belediyeler olduğunu” söyledi. Işıkhan, “Bu gerçek yerel seçimler öncesinde de böyleydi. Seçimlerden önce yaptığımız açıklamada da bunu ifade etmiştik. Türkiye genelinde belediyelerin SGK’ye olan toplam prim borcu 96 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu borçların yüzde 67,7’si tek başına CHP’li belediyelere ait” dedi.

Vedat Işıkhan en fazla SGK prim borcu olan belediyeyi ise şöyle sıraladı:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi 5,7 milyar lira, İzmir Büyükşehir Belediyesi 5,3 milyar lira, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3,3 milyar lira, Adana Büyükşehir Belediyesi 3 milyar lira ve Şişli Belediyesi 1,8 milyar lira.”

Bu açıklama üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut Bakan Işıkhan’ı yalanladı. Bulut CHP’li büyükşehirlerin SGK’ya prim borcu olmadığını, 31 Mart’tan önce AK Parti’de olan belediyelerin borcu olduğunu belirterek “Bizim de dahil olduğumuz 15 büyükşehirin SGK’ye hiçbir borcu yok. Ama Bursa’nın 670 milyon, Balıkesir’in 90 milyon, Denizli 28 milyon lira SGK’ye olan borcu var. Bu borç CHP’li büyükşehir belediyelerinde yok. Geçmiş dönemde iktidardan gelen belediyelerde olan borçlar var. Sadece el değiştiren 3 belediyenin SGK borcu 789 milyon 835 bin lira. Geçen dönem bunları yaptılar, biz oylarımızı artırdık” dedi.

Genel başkan, yardımcısından farklı konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra bu girişimi “belediyelere darbe olarak” nitelendiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Bursa Büyükşehir Belediyesinin borcu hakkında genel başkan yardımcısından farklı konuştu.

Özel “Bursa gibi bir belediyeyi yıllarca yönettiler. Başkana ‘borç ne kadar’ diye sordum. 900 milyon dolar. Yani 30 milyar TL borcu var. Sayıştay’ın 2022 raporuna göre belediyelerin SGK’ye borcu 14.6 lira lira. Bakan dün ’90 milyar lira üstünde borç var’ diyor. Sadece Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde bize kalan borç 30 milyar. Bursa Belediyesi’nin sadece SGK borcu 4,5 milyar lira” diye konuştu.

Özel'den Erdoğan'a: En borçlu belediyeler AK Parti'den devraldıklarımızÖzel’den Erdoğan’a: En borçlu belediyeler AK Parti’den devraldıklarımız

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.