Seçimde yenilen Kılıçdaroğlu liderliği bırakmıyor: Yürüyüşümüz sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2. tur zaferini ilan etmesinin ardından gözlerin çevrildiği Kemal Kılıçdaroğlu konuştu. Kılıçdaroğlu istifa etmeyeceğinin mesajını vererek, "Yürüyüşümüze devam edeceğiz" dedi. Altılı Masa gece toplandı, açıklama yapmadan dağıldı.

Siyaset 28 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı 2. tur sonuçlarının netleşmesinden sonra liderler açıklama yapmaya başladı. İlk açıklamayı İstanbul Kısıklı’da Tayyip Erdoğan yaptı, zaferini ilan etti. Gözler seçimin kaybedeni Kemal Kılıçdaroğlu’na döndü, acaba o da yenilgiyi kabul edecek miydi, acaba istifa edecek miydi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk zafer konuşmasında doğrudan CHP’nin içine ve Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik oldukça önemli bölümler vardı. Erdoğan konuşmasında  CHP örgütüne seslenerek, ” Şimdi bakın buradan kardeşlerim Türkiye’ye bir hesap yapıyorum. Hesap uzmanıyım diyordu ya. 2018’de CHP’nin vekil sayısı neydi biliyor musunuz? 146. 2023’te CHP’nin vekil sayısı yani bu seçimde 169 çıkardı. Fakat mâlum; toplamda yüzde 1 bile oya sahip olmayan mâlum partilere kiralık vekil verdi. Ne kadar? 40 tane. Peki ne oldu? Şimdi 129’a düştü CHP. Hesap uzmanı ya. Bu işleri çok iyi bilir. Ve böylece kaybettiği vekiller sebebiyle herhalde CHP bunu Bay Bay Bay Kemal’e hesabını soracaktır” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan ‘devam’ açıklaması

Erdoğan’ın açıklamasından saatler sonra medyanın ve CHP’lilerin önüne çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu elindeki kağıtlardan bir yazılı metni okudu. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
“Hakkınızın yenmesine müsade edemezdim etmedim. Ben bir kardeşiniz, dostunuz, amcanız her şeyden önce bu toprakların bir insanı olarak hakkınız için bolluk bereket içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye de devam edeceğim. Her gün, her şeye zam gelirken, benim halkımın belinin bükülmesine gönlüm razı gelemezdi. Bu toprakların bir insanı olarak her zaman hakkınız, hukukunuz için kimse sizi ezmesin diye bolluk içinde yaşayın diye mücadele verdim, vermeye devam edeceğim.
Son yılların en adil olmayan seçim sürecini yaşadık. Devletin bütün imkanları bir siyasi partiye seferber edildi, bir adamın ayakları altına serildi. Bu ahlak ve hukuk dışı baskılara, yayılmak istenen korku iklimine boyun eğmeden mücadele eden Millet İttifakı’nın genel başkanlarına, teşkilatlarına, seçmenlerimize, sandıklara sahip çıkan vatandaşlarıma teşekkür ederim.  Halkın otoriter bir yönetimi değiştirme iradesi tüm baskılara rağmen ortaya çıktı. CHP ve Millet İttifakı tüm unsurlarıyla her cephede mücadelesini vermektedir. Ülkemize gerçek anlamda demokrasi gelinceye kadar bu mücadelenin öncüsü olmayı sürdüreceğiz. Bu vatan için ne yapsak azdır. Benim asıl üzüntü sebebim ülkeyi bekleyen çok daha büyük sıkıntılardır. O sıkıntıların karşısında ilk olarak bizler duracağız. Öncelikle bana oy veren 25 milyonu aşan vatandaşımızı moralli bir şekilde dimdik ayakta görmek istiyorum. Yürüyüşümüz sürüyor ve buradayız.”

Akşener'den 'makulde buluşma' mesajı: Erdoğan'ı tebrik ediyorumAkşener’den ‘makulde buluşma’ mesajı: Erdoğan’ı tebrik ediyorum

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı kazandığı için kutlamaması ve ‘Mücadeleye devam’ sinyali vermesi dikkat çekti. CHP lideri bu açıklamasının ardından Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin liderlerini bir görüşme için partisine davet etti. Bu davete katılmazdan hemen önce açıklama yapan İyi Parti lideri Meral Akşener, bir yandan Erdoğan’ı kutladı, bir yandan muhalefete devam mesajı verdi. Akşener bir soru üzerine  ‘Millet İttifakı’nın devam edip etmediğini henüz bilmediğini, bunun liderler toplantısından sonra belli olacağını’ söyledi.

Ardından diğer 5 partinin genel başkanları gece 22.30’da CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra da toplantı bitti ama çıkışta bir açıklama yapılmadı.

Seçim sonuçlarının ardından Bahçeli kürsüde: Sonuca herkes saygı duymalıSeçim sonuçlarının ardından Bahçeli kürsüde: Sonuca herkes saygı duymalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.