Erdoğan’ın krize çözümü, önce yasa sonra anayasa

Yüksek yargıdaki kriz için önce Yargıtay’dan yana tavır alıp anayasa çağrısı yapan, ardından “hakemiz” diyen Erdoğan, bu kez çözüm için önerilerini açıkladı. Erdoğan “Acil olarak yasa değişikliği, kalıcı olarak yeni anayasa” dedi. Meclis’te eylem yapan CHP’lilere ise “parka gidin” diye seslendi.

Siyaset 15 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin cezaevindeki TİP Milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını uygulamaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan yargı krizi ile ilgili “görüş farklılığı” değerlendirmesi yaptı.

Erdoğan ilk açıklamasında Yargıtay’dan yana tavır almış ve yeni anayasa çağrısı yapmıştı. Daha sonra ise “hakem” rolünde olduğunu belirtmişti. Erdoğan bu kez krizi “AYM ile Yargıtay arasındaki mesele, iki yüksek yargı organının görev alanlarıyla ilgili görüş farklılığından ibarettir” diye tanımladı.

Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının AK Parti iktidarı döneminde geldiğini hatırlatan Erdoğan “Bireysel başvuru hakkı konusunda yaşanan sorun bir süredir ifade ediliyordu. İki yüksek yargı organı, bu konudaki şikayetlerini dile getiriyorlardı. AYM’nin 130 bin dosya sayısına ulaşan bir iş yükünün altından kalkması mevcut şartlarda mümkün değil. Yargıtay’ın yaptığı açıklamalarda dile getirdiği serzenişleri göz ardı edemeyiz.  Devlet başkanı sıfatıyla bize bu tartışmada hüküm vermek değil, hakem olmak düşer. İnşallah biz de bu sorumluluğumuzu hakkıyla yerine getireceğiz. Kişisel eleştirilerimizi baki tutarak iki yüksek yargı organı arasındaki içtihat farklarının giderilmesi için gayret göstereceğiz. Sorunun acil çözümü konuyla ilgili anayasal ve yasal değişikliklerin süratle yapılmasından, kalıcı çözümü ise yeni ve sivil bir anayasadan geçmektedir. Bunun adresi de yüce Meclis’tir” diye konuştu.

Erdoğan'ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırmaErdoğan’ın yargı krizinde önceliği yasa değil uzlaştırma

CHP’nin oturma eylemini hedef aldı

Konuşmasında CHP’nin Meclis’teki oturma eylemini de hedef alan Erdoğan “Meclis eylem yeri değil, ülkenin meselelerine çözüm üretme merciidir. Oturma eylemi yapma yeri hiç değildir! Oturmak için yer arıyorsanız parka gidin” dedi.

Erdoğan CHP’deki genel başkan değişimi için ilk değerlendirmesinde “Gelen de giden de Demirtaş’a, Kavala’ya selam gönderdi. Al birini vur diğerine” demişti. Grup konuşmasında yeniden hem Özgür Özel’i hem de Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı. Erdoğan “CHP’nin faşist kodlarında en ufak bir değişim olmadı. Atatürk’ün partisi kimi zaman mezhepçi fanatiklerin, marjinal örgütlerin, siyasi ikbali için her kılığa giren bukalemun tiplerin elinde oyuncağa döndü. Kurultayda şahitlik ettik. Değişim dediler, yenilenme dediler. Kurultaylarında Selosundan Kavalasına ne kadar demokrasi düşmanı varsa selam çaktılar. CHP’nin genel başkanlık koltuğunda oturan gerçekten genel başkan mı emanetçi mi belli değil. Onu oraya oturtan efendilerinin bir sonraki adımı da meçhul” diye konuştu.

Kılıçaroğlu’nun CHP kurultayındaki “Seçime sırtımda hançerlerle girdim” sözlerine gönderme yapan Erdoğan “CHP ve 7’li koalisyonda kimin kimi hançerlediği bizim meselemiz değil. Önemli olan bu kifayetsiz muhterislerin hançerleri millete saplamasının önüne geçmek. Galiba şimdi bir ofis açmış, orada inşallah mutfağı da unutmamıştır” dedi.

31 Mart’a hazır mıyız?

Erdoğan yerel seçimler için şöyle konuştu:

“31 Mart’a hazır mıyız? İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerimizi gerçek sahiplerine teslim edelim. İstanbullu, Ankaralı, İzmirli çok çekti. CHP’nin beceriksiz belediye başkanları idaresinde çürüyen şehirlerimizi bu iş bilmezlerin elinden kurtaracağız. Bu ülkeye ve millete verdikleri zararların hesabını vermeden onlara huzur yok. Biz bunun takipçisi olacağız.”

CHP lideri Özgür Özel’in yargıdaki krizle ilgili “darbe” ifadesini kullanmasına tepki gösteren Erdoğan İki yüksek yargı organı arasında ortaya çıkan içtihat farkını ‘darbe’ olarak nitelemek bir başka utanmazlıktır. Bu ülkede darbe veya kalkışma olsa en büyük destekçisi CHP olacaktır. 1960’tan beri milli iradeye, Meclis’e karşı girişilen tüm antidemokratik senaryoların baş aktörü CHP’dir. 21 yılda hükümetimizi hedef alan her girişimde CHP daime vesayetçilerin safında yer almıştır” dedi.

Hamas bir siyasi partidir

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan ve İsrail’in savaş ilanı ile şiddetlenen Gazze savaşı ile ilgili konuşan Erdoğan Hamas için “seçim kazanan bir siyasi parti” ifadesini kullandı. Erdoğan daha önce de “mücahitler” demişti.

Kürsüden Netanyahu’ya ‘Ecelin geliyor’ diye seslenen Erdoğan “Buradan Netanyahu’ya sesleniyorum. Sende atom bombası var mı, yok mu? Sıkıysa açıkla. Netanyahu, artık ecelin geliyor. İstediğin kadar atom bombasına sahip ol, gidicisin” dedi.

Erdoğan Batılı ülkelere de sert çıktı. Batı’nın savaştaki tavrını eleştiren Erdoğan “AB Komisyonunun ateşkes çağrısı yapması için daha kaç çocuk ölmelidir? Maalesef beklenen gelişmeler olmuyor. Batı hep birlikte ters yüz oldu. Fransa önce farklı açıklamalar yaptı, daha sonra geri vitese taktı. Netanyahu gidici. Bütün mesele haklıların yanında yer alacakların duruşudur. Akşam başka sabah başka olmayın, Türkiye gibi olun. İsrail bir devlet terörü estiriyor. Ben şu anda açık olarak diyorum ki; İsrail bir terör devletidir” diye konuştu.

Olay haçlı-hilal meselesidir

Erdoğan’ın “Şimdi 13 bine yakın insan öldü, nerede bu dünyanın devlet başkanları, başbakanlar nerede? Hadi gelin bir de bununla ilgili yürüyün bakalım. Vicdanınız, insafınız yok mu! Hadi gelin bir de bununla ilgili yürüyün. Olay haçlı-hilal meselesidir. Olaya böyle bakıyoruz” ifadesi dikkat çekti.

Meselenin Türkiye’nin ve milletin varlığı olduğunu anlamayanlara bakınca insanın aklına Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinin geldiğini söyleyen Erdoğan “Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak” şiirinin mısralarını okudu. Erdoğan “Devir feryat etme devri değildir. Vakit evlatlarımız için gerekirse kendimizi yakma vaktidir” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 121 evet oyuyla kabul edilen ateşkes çağrısına değinen Erdoğan çekimser kalan ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri yapacağını söyledi.

Gazze zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Riyad'da diplomasi maratonuGazze zirvesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Riyad’da diplomasi maratonu

Kılıçdaroğlu’ndan yanıt var: ‘Bana aklınca gönderme yapmış…’

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Galiba şimdi bir ofis açmış, orada inşallah mutfağı da unutmamıştır” sözleriyle hedef alan Erdoğan’a yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Erdoğan bugün bana aklınca mutfak göndermesi yapmış. Hiç merak etme, içinde bir lokma haram olmayan mutfağı ben unutmam. Sen benim evimin mutfağını bırak, Sarayının mutfağını nasıl haramdan arındıracaksın onu düşün. ‘Ben onu beceremem’ diyorsan, ki zor, halkın yangın içindeki mutfağını dert edin” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.