Erdoğan’dan 30 Ağustos mesajı: Emperyalizmin mihveri parçalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zafer Bayramı mesajında 30 Ağustos için “Emperyalizmin mihveri parçalanmış ve Cumhuriyet’in ilanına giden yolun kapıları ardına kadar açılmıştır” tanımlaması yaptı.

Siyaset 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Büyük Taaruz ile Kurtuluş Savaşı’nın son safhası 102. yıl önce bugün zaferle tamamlandı. Anadolu’nun bir Türk yurdu olarak kalacağı dünyaya gösterildi. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin yıldönümü için yayınlanan mesajlarda dikkat çeken ifadeler yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102’nci yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajda emperyalizm vurgusu yaptı.

Erdoğan mesajında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk Milleti’nin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtı’ olarak tanımladığı Büyük Zafer, milletimizin Anadolu topraklarındaki varlığını ebediyen tescil etmiştir. 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’yle işgal orduları kesin bir yenilgiye uğratılmış, emperyalizmin mihveri parçalanmış ve Cumhuriyet’in ilanına giden yolun kapıları ardına kadar açılmıştır. Büyük Zafer’le Türk Milleti esareti kabul etmeyeceğini, iradesine zincir vurdurmayacağını, öz yurdunda bağımsız olarak yaşamaktan asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Şehitlerimizin kahramanlığı, gazilerimizin kanı ve milletimizin fedakârlığı sayesinde kazanılan Büyük Zafer, bugün de bizlere rehberlik etmektedir” dedi.

Kapadokya'da 30 Ağustos: Balonlar Türk bayraklarıyla uçtuKapadokya’da 30 Ağustos: Balonlar Türk bayraklarıyla uçtu

Gazze başta olmak üzere süren çatışmaları durdurmak için tüm imkanların seferber edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizimle aynı ideale gönül vermiş dost ve kardeşlerimizle birlikte herkesin adaletle temsil edildiği bir küresel nizamı mutlaka tesis edeceğiz. İstiklal Harbi’yle mazlum milletlere ilham veren Türkiye, barışın, adaletin ve huzurun hâkim olduğu bir dünyanın da mihmandarlığını yapacaktır. Bu düşüncelerle Büyük Zafer’in başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını minnetle yâd ediyor, istiklalimizin ebedi muhafızları olan şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla anıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 30 Ağustos Zafer Bayramı için sosyal medya hesabından “Kurtuluş mücadelemizin, bağımsızlığa, Cumhuriyete ve demokrasiye ulaşmasını mümkün kılan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, gazilerimizi ve şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum” paylaşımı yaptı.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise şunları söyledi:

“Türk’ün gerçek kurtuluş güneşi, 30 Ağustos sabahı ufuktan bütün parlaklığıyla doğacaktır. Yüce Türk ordusunun ve büyük Türk milletinin tek yumruk olduğu şanlı varoluş destanımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun. Bir milletin topyekün şahlanışına öncülük eden Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanımızın birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

MSB’den ‘Büyük Taarruz’da 30 Ağustos’ videosu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un en önemli aşamalarından olan 30 Ağustos 1922’deki Başkomutan Meydan Muharebesi’ne ilişkin video paylaştı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından paylaşılan videoda, Türk topçusunun ateşi, Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve kurmay heyeti, süvari ve piyade hücumları ile Yunan ordusunun kaçışına ilişkin restore edilmiş görüntüler yer aldı.

Paylaşımda, 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz’un en şiddetli safhasının 30 Ağustos’ta yaşandığı belirtilerek, “Süvari birliklerimiz düşmanın kaçmasını engellemek maksadıyla taaruza başladı.

üşmanın büyük kısmı cepheden ve her iki yandan kuşatılmış ve gerisi de kapatılmıştı. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bizzat Zafer Tepe’den savaşı idare ederek 30 Ağustos günü saat 14.00’te Türk ordusuna hücum emrini verdi. Düşman için kaçmak veya esir olmaktan başka çare kalmamıştı. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’ emriyle Yunanlıların eylül ayı başında tamamen Anadolu’dan atılacağı takip harekatı başlamış oldu.

Türk İstiklal Savaşı’nı sonlandıran bu meydan muharebesine Başkomutan Meydan Muharebesi adı verildi. Türk ordusunun kazandığı bu zafer, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgelerinden biri oldu” dendi.

NATO’nun mesajında Afrin Hastanesi önünde nöbet tutan Türk askeri

NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), X hesabından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamak için bir mesaj paylaştı. Mesajda, Türkiye’nin Afrin’de kurduğu hastanenin önünde nöbet bekleyen Türk askeri fotoğrafı kullanıldı.

NATO’nun paylaşımı

2022 yılında paylaşımı silmişti, 2023’te Yunanistan nota vermişti

NATO Müttefik Kara Komutanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü olan 2022 yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı silmişti. NATO Müttefik Kara Komutanlığı tarafından Türk askerlerinin fotoğrafıyla paylaşılan gönderide, Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabı etiketlenmiş; Türkçe olarak, “Zafer Bayramınız kutlu olsun” denilmişti. Paylaşımın devamında ise İngilizce olarak, “Bugün Türk bağımsızlığının 100. yıl dönümü. Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamalarında NATO ve ötesindeki Türk müttefiklerimizin yanındayız” denmişti.

NATO’nun paylaşımı sonrası Yunanistan paylaşıma tepki göstermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e resmi şikayette bulunduğunu duyurmuş; NATO’nun paylaşımını ‘kabul edilemez bir adım’ olarak nitelendirmişti. Yunanistan’ın tepkisi üzerine tweet silinmişti.

Geçen yıl da LANDCOM, X platformundan paylaştığı mesajda, “LANDCOM olarak ev sahibi ulusumuzun Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nü kutluyoruz. Bu çok özel günde, LANDCOM’da ev sahibi olarak gösterdikleri misafirperverlik için Türkiye’ye şükranlarımızı sunmak isteriz. Türkiye, NATO’ya katıldığı 1952 yılından bu yana çok sayıda operasyon ve tatbikata katılmış ve askerlerinin büyük profesyonelliğini ve azmini her zaman göstermiştir. Türkiye ve NATO birlikte daha güçlü ve daha güvenlidir!” ifadelerini kullanarak Zafer Bayramı’nı kutlamıştı.

Daha sonra eKathimerini’nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Yunanistan’ın NATO Daimi Temsilcisi, NATO Genel Sekreteri’ne yazılı bir protesto mektubu göndermiş ve protesto mektubunda, “Türkiye’nin milli gününü müttefik bir ülkeye karşı kazanılan zafer gününe bağlamak kabul edilemez” ifadelerini kullanmıştı.

Diyanet yine Atatürk’e yer vermedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında okunan cuma hutbesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün adını anmadı.

Zafer Bayramı’nın anlam ve önemine dair hutbede “Bizi biz yapan, bizi millet kılan ruh” teması işlenirken, 15 Temmuz olaylarına atıfta bulunuldu. Ancak, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin lideri ve 30 Ağustos Zaferi’nin mimarı Atatürk’ün ismine yer verilmedi.

Hutbede, Türk milletinin tarih boyunca verdiği mücadelelere değinilerek, Bedir’den Malazgirt’e, Çanakkale’den 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne ve 15 Temmuz’a kadar uzanan bir vurgu yapıldı.

Şehitler, gaziler ve devlet büyükleri anıldı, onlara duyulan minnet ve şükran ifade edildi. İstiklal Marşı’ndan dizelerle vatan sevgisi ve şehitlerin fedakarlıkları öne çıkarılırken, geçtiğimiz yıllardaki olduğu gibi Atatürk’ün adının geçmemesi dikkat çekti.

İstanbul'da trafiğe 30 Ağustos ayarıİstanbul’da trafiğe 30 Ağustos ayarı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.