Erdoğan’dan günler sonra teğmenler çıkışı: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?

Hava, deniz ve kara harp okullarının mezuniyet törenini teğmenler geleneksel olarak ‘kılıç çatma’yla bitirdi. Bir de 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı atıldı. Erdoğan bu duruma günler sonra tepki gösterdi. CHP teğmenlere sahip çıktı.

Siyaset 7 Eylül 2024
Hava Harp birincisi, İkra Kuyumcu, Kara Harp birincisi Ebru Eroğlu ve Deniz Harp birincisi Şeyda Yıldırım.

Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı Kara Harp Okulu’ndaki son mezuniyet töreninde törenin bitmesinin ardından bir grup yeni mezun teğmenin uzun süredir var olan bir gelenek olan ‘kılıç çatma’ yapması ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye slogan atıp eski bir yemin metnini toplu halde okuması bir haftadır siyaset gündeminin başlıca meselesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı ve okul birincisine diplomasını bizzat verdiği törende, Erdoğan’ın tören alanından ayrılmasından hemen sonra gerçekleştiği anlaşılan ve iki gün sonra sosyal medya üzerinden yayılan bir videoyla kamuoyuna yansıyan  olaya Cumhurbaşkanı’nın nasıl yaklaştığı günlerdir merak ediliyordu, çünkü Erdoğan bu konuda sadece kapalı kapılar ardından konuşmuştu.

Kılıç çatma töreni.

Erdoğan’ın kamuoyu önünde herhangi bir şeyi düne kadar söylemediği tartışma aslında daha çok sosyal medya üzerinden başladı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in teğmenlere sahip çıkmasıyla alevlendi. Önce MHP lideri Devlet Bahçeli “Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir,” “Buna kim ya da kimler karar vermiştir,” “Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır,” “Yeminler arasındaki bir bölünmenin gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri içinde veya vatan savunmasında ayrılık ve aykırılık doğurmayacağının teminatı bugünden nasıl verilecektir” gibi sorular yöneltti. Bahçeli konuşmazdan önce bazı MHP’liler teğmenlere destek vermişti aslında ama tabii lider eleştirince parti de hizaya girdi.

AK Parti’yse en başından bu yana karışıktı. Bazı yöneticiler teğmenlerin bu geleneksel törenini suçladı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Erdoğan’a mesaj verildi”, “Hükümete mesaj verildi” şeklindeki yorumların vesayet anlayışının diriltilmesine zemin hazırladığını belirtti:

“Göz bebeğimiz TSK’nın asli işine odaklanması konusundaki hassasiyetimiz yüksektir. bir disiplinsizlik varsa buna da bakılır. Silahlı kuvvetlerin ebedi başkomutanı Atatürk’e saygı gösterildiği zaman ‘Bu Erdoğan’a mesajdır’ şeklinde çarpık biçimde konuyu ele alanlar var. Atatürk’e gösterilen saygıyı cumhurbaşkanımıza dönük şekilde ele alınması sağlıksızdır. Teğmenlerimizin ailelerine tebriklerimizi ve saygılarımızı iletiyoruz.”

Erdoğan sessizliğini koruyordu ki dün bozdu. Başta AK Parti’yi rahatsız etmiyor gibi görünen bu yemine iktidarın bakış açısı da değişti. Çünkü Erdoğan Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen 21. İmam Hatipliler Kurultayı’nda şunları söyledi:

“Üç tane birinci olan kızımız var. Kızlarımızdan birinin ismi İkra. Üç kardeş, Manisalı ve birinci oldu. Diğer ikisi onlar da birer Anadolu yavrusu fakat tabii bu oyuna nasıl geldiler şimdi çalışmalarımızı yapıyoruz. Kara Kuvvetleriyle, üniversitemizler görüşmelerimizi yaptık. Bunların süratle temizlenmesi için adımlarımızı atıyoruz.

Geçenlerde mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. Ordumuz üzerinden siyasi hesap görülmesine müsaade etmeyiz.”

Özel: Sekiz gün durup düşünüp bu tepkiyi vermek çok manidar

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından CHP lideri Özgür Özel’den yanıt geldi. Özel paylaşımında Erdoğan’ın günler süren sessizlikten sonra bu çıkışı yapmasına dikkat çekti ve şöyle dedi: ”Sekiz gün durup düşünüp sonra bu tepkiyi vermek çok manidar. Ebedi başkomutanları Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkan Harbiye’den yeni mezun teğmenlerin siyasi hesaplara alet edilmesini kınıyorum. Siyasi düşüşünüzü durdurmak umuduyla kutuplaşma siyasetinize pırıl pırıl gençlerin geleceklerini feda edemezsiniz. Bu ahlaki de değildir, vicdani de değildir. Bu hamle siyasidir ama yersiz ve haksızdır. Bunu milletimiz unutmaz ve affetmez. Vazgeçin!!!”

İmamoğlu: Her olaydan darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şunları söyledi: “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz’in ve teğmenlerimizin, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığı siyaset üstüdür. Genç teğmenler en mutlu ve onurlu günlerinde büyük bir coşku içinde ülkenin kurucusuna olan saygılarını ifade etmek istediler, hepsi bu. Her olaydan, darbe çıkarma huyunuzdan vazgeçin, gençlerimize yazık etmeyin. Sevgili gençler ve ailelerine sesleniyorum; dün “katil” dediğine bugün “kardeşim” diyen zihniyetten, her şeyi siyasi menfaatine kullanan, milleti bölen bu akıldan milletçe ilk seçimde kurtulacağız. Yaşasın Cumhuriyet. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk.”

Teğmenler kavgasının anatomisi: Bahçeli'nin aksine, Erdoğan çok 'takılmamış' gibiTeğmenler kavgasının anatomisi: Bahçeli’nin aksine, Erdoğan çok ‘takılmamış’ gibi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.