Erdoğan’dan yeni anayasa mesajı: Bilek güreşine dönmesini istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin değerlendirme kampında yeni anayasa için “Siyasi bilek güreşine çevrilmesini istemiyoruz” dedi. Erdoğan “yumuşama” adımları için de “partiler arasındaki kesişim alanının büyümesini kıymetli buluyorum” yorumu yaptı.

Siyaset 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılcahamam kampının kapanışında konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Ankara Kızılcahamam’daki üç günlük kampı sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanışında yaptığı konuşmada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin “Bu meselenin bir siyasi bilek güreşine çevrilmesini istemiyoruz” diyen Erdoğan muhalefete ‘sivil anayasayı anlatma’ çağrısı yaptı. “Seçimsiz süreyi en verimli şekilde değerlendirmemiz lazım” diyen Erdoğan enflasyonu düşüreceklerini söyledi. İsrail üzerindeki ekonomik baskının artması için çalıştıklarını belirten Erdoğan “Hamas aynı zamanda Anadolu’yu savunuyor” dedi.

Konuşmasına İsrail’in Gazze saldırılarıyla başlayan Erdoğan “Filistin halkının yanında dimdik duruyoruz, duracağız. Hiçbir baskı, tehdit bunu değiştirmeyecek. Varsın birileri rahatsız olsun, İsrail’e şirinlik yapsın. Biz kardeşlerimizin nasıl zorlu mücadele verdiğini iyi biliyoruz. Hamas aynı zamanda Anadolu’yu savunuyor” dedi. Erdoğan bayramdan önce İsrail’i tanıyan İspanya’yı ziyaret edeceğini belirtti.

Kurucularından AK Parti’ye uyarı: Sorumluluk alınKurucularından AK Parti’ye uyarı: Sorumluluk alın

Devamında iç politikaya ilişkin mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz yeni anayasa meselesinde samimiyiz. Bu meselenin bir siyasi bilek güreşine çevrilmesini istemiyorum. Yeni anayasa Türkiye’nin lokomotifi olacak. Muhalefetten de beklentimiz darbe anayasasının güzelliklerini anlatmak yerine görüşlerini, önerileri açıkça ortaya koymalarıdır. Milletimizin talep ve beklentileri doğrultusunda hak ve hürriyetleri genişletirken şüphesiz güvenliğimizden taviz veremeyiz” dedi.

Terör örgütleriyle mücadelenin sürecine vurgu yapan Erdoğan “Siyaseti kayıkçı kavgasına dönüştürmenin kimseye faydası dokunmaz. Siyaset sorunlara ortak akılla, kararlılıkla çözüm üretmek için yapılır. Türkiye’nin önünde tarihi fırsat pencerelerin açıldığı dönemde eski tartışmalarla zaman harcamayı gereksiz görüyoruz” diye konuştu.

CHP lideri Özgür Özel’in kendisini ziyaretiyle başlayan ve “yumuşama” diye tarif ettiği süreçle ilgili de “Yumuşama ile birlikte partiler arasındaki kesişim alanının büyümesini kıymetli buluyorum. Bir yılda yaşadığımız seçimlerle milletimiz yoruldu. Önümüzde cumhurbaşkanlığı ve meclis olarak dört yıl belediyeler olarak beş sene zamanımız var. Bu süreyi en verimli şekilde değerlendirmemiz lazım. Milletimize umut aşılamamız, derdine derman olacak yol haritası hazırlamamız gerekiyor. AK Parti bu yeni dönemin banisi olacak. Bu ittifak yoluna güçlenerek devam edecek. Cumhuriyetimizin ikinci asrında daha güçlü, itibar sahibi Türkiye’yi biz hayal ediyoruz. Bu hayalin adı Türkiye Yüzyılı’dır, büyük ve güçlü Türkiye’dir” diye konuştu.

Yüksek enflasyon sorununu çözeceklerini belirten Erdoğan “Tek haneli rakamları geçmişte başardık, tekrar başaracağız. İhracat tarafında da gayet iyi gidiyoruz. Turizmde rekor kırmayı hedefliyoruz. Enerji atılım yaptığımız alanların başında geliyor. Gabar’da bize dayatılanları parçaladık. Arama çalışmalarımıza hız vereceğiz. Tarım ve hayvancılığa daha fazla eğiliyoruz. Sanayide çarklar dönmeye devam ediyor” vaadinde bulundu.

Erdoğan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni eğitim müfredatıyla ilgili eleştirileri de “Türkiye Yüzyılı maarif modelimizi hayata geçiriyoruz. Bakanımız yeni eğitim modelin detaylarını sizlere sundu. Bazı marjinal grupların çoğunun eleştirisi pedagojik değil, ideolojik nedenlerden kaynaklanıyor” diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda partisine yönelik uyarılarda bulundu: 

“Teşkilat olarak yaz mevsimini milletimiz ile kucaklaşarak, dertlerini dinleyerek değerlendireceğiz. Kibirlenmek, halkımız ile aramıza duvarlar örmek bize yakışmaz. Milletimizin beklentilerine kulak tıkamak bize asla ve asla yakışmaz. Biz bu yola sessiz yığınların siyasette sesi olmak için çıktık. Biz bu yola Allah’tan ve devletten başka dayanağı olmayanların dostu olmak için çıktık. Bu çizgiden sapmayacağız. Eksiklerimizi tamamlayacağız. Sorunlarımızın üzerine kararlılıkla gideceğiz. Hatalarımızı telafi edeceğiz. Hiçbir meseleyi görmezden, duymazdan gelmeyeceğiz. Vatandaşlarımızın sorunlarının çözüm merkezi olacağız.”

Özgür Özel: Yeni anayasa konusunda şu an masadan çok uzak bir noktadayızÖzgür Özel: Yeni anayasa konusunda şu an masadan çok uzak bir noktadayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.