Kılıçdaroğlu’na Adıyaman’da sözlü saldırılar: Kahta programı iptal edildi

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bayramın ilk günü Adıyaman'daydı. Kılıçdaroğlu’na mezarlık ziyareti sırasında sözlü saldırı gerçekleşti. Kılıçdaroğlu ise olayı büyütmedi, “sorumlu davranma” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu'na bir sözlü saldırı da Samsat'ta gerçekleştirildi.

Siyaset 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu bayramın ilk gününde Adıyaman’daydı. CHP lideri sabah saatlerinde Adıyaman’da Belediye Mezarlığı’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ardından Halil İbrahim Sofrası buluşmaları kapsamında depremzedelerle bir araya geldi.

Burada depremzedelere seslenen Kılıçdaroğlu, iktidarın hak sahiplerine konutları parayla satmasını eleştirdi, “Diyorlar ki yeniden yapacağız, 2 yıl ödemesiz 20 yıl taksitle paraları alacağız diyorlar. Size sözüm söz her evi, her dükkanı her ahırı yeniden yapacağız ve bir kuruş almadan size teslim edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan sonra Davutoğlu’ndan ‘Sünni’ videosuKılıçdaroğlu’ndan sonra Davutoğlu’ndan ‘Sünni’ videosu

CHP lideri “Size devletin ev yapıp teslim etmesi ve karşılığında hiçbir ücret almaması anayasanın bir gereğidir. Hukukun bir gereğidir. Dolayısıyla size verdiğim söz sıradan bir söz değildir. O sözün gereğini mutlaka ama mutlaka yerine getireceğiz. Ayrıştırdılar birleştireceğiz. 15 Mayıs’ta yeniden kucaklaşacağız. Bu ülkeye kardeşliği getireceğiz. bayramınızı yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Adıyaman’ın ilçelerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu vatandaşlarla birebir sohbet etti

CHP lideri güne Adıyaman’ın ilçelerini ziyaret ederek devam etti. Gölbaşı’nda vatandaşlarla bayramlaşan Kılıçdaroğlu, toplanan kalabalığa parti otobüsünün üzerinden seslendi. Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeyi Kemaller kurtaracak, hiç endişe etmeyin. Bay Kemal bu yola baş koydu, kararlılıkla yoluma devam ediyorum. Hiçbir güç engelleyemez. Tek güvendiğim sizlersiniz, bu millete güveniyorum, halkımıza güveniyorum. Gideceğiz, demokratik yollarla Türkiye’nin düzenini değiştireceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’na sözlü saldırı

Kılıçdaroğlu’nun Adıyaman’da Belediye Mezarlığı’nı ziyareti bir sözlü saldırıya da sahne oldu. Kılıçdaroğlu belediye başkanları ve partililerin ziyaretinde, depremde hayatını kaybedenler için dua edildiği sırada kalabalığın içerisindeki bir kişi Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak bağırmaya başladı.

Kimliği belirsiz kişi, imama Kemal Kılıçdaroğlu’nu göstererek “Bu Fatiha okumayı bilmiyor ki, sen buna neden Fatiha okutturuyorsun?” diye bağırdı. Saldırgan kişi, çevredekiler tarafından uzaklaştırıldı.

CHP’li Özgür Özel, Halk TV’den Fırat Fıstık’a yaptığı açıklamada ziyaret boyunca kendilerini izleyen bir grup olduğunu söyledi, “Depremzede insanları görünce oranın gündemini başka bir noktaya getirmek için mezar başına dolaştılar” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “sorumlu davranılmasını” istedi. Yaşananlardan sonra açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Twitter’dan paylaştığı mesajında şunları kaydetti:

“Mezarlıkta acılı insan her şeyi söyleyebilir, yapabilir; acısına vermek gerekir. Bugün bunları konuşmayalım, kayıplarımızı hakkıyla analım. Lütfen o insanımızı da ifşa edecek şeyler yapılmasın, özellikle sosyal medyada sorumlu davranalım. Benim hakkım varsa ben helal ettim.”

Bu ziyaretin ardından Gölbaşı ve Besni ilçesindeki programlarını tamamlayan Kılıçdaroğlu, Samsat ilçesinde Safvan Bin Muattal’ın türbesini ziyaret etti. Türbede dua ettikten sonra dışarı çıkan Kılıçdaroğlu’na bir kişi yine sözlü saldırıda bulundu. AA’nın haberine göre; çevredeki birkaç kişinin daha dahil olması üzerine bazı partililer ile bu kişiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Samsat’ta halka hitap etmesi beklenen Kılıçdaroğlu ilçeden ayrılarak Kahta’ya hareket etti.

Kahta ilçesinde parti otobüsünden vatandaşları selamlayan Kılıçdaroğlu, temaslarını tamamlayarak hava yolu ile kentten ayrılmak üzere Adıyaman Havalimanı’na geldi ve Adıyaman’dan ayrıldı.

Diken’den Altan Sancar ise “Kılıçdaroğlu’nun Kahta programı provokasyon nedeniyle iptal edildi. Konvoy dışındaki bazı CHP’lilerin ve basının araçlarına saldıranlar oldu” dedi.

Bu olaylara muhalefet partilerinin liderlerinden tepkiler gelirken Kılıçdaroğlu dün gece saat 22.43’te daha önce CHP’nin grup toplantısında yaptığı bir konuşmayı “Söz konusu olan çok büyük para. Bu yüzden seçim dönemi provokasyonlar olmasını bekliyorum. Gerçeklerin üstünü örtmeye, gerçekleri eğip bükmeye çalışacaklar ama bilin ki mesele sadece para, sizin çalınan paranız. Sizden ricam, sakin olmanızdır. Bu işi ancak birlikte başarabiliriz” sözleriyle paylaştı.

Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı videoda ise şu ifadeler yer alıyordu:

“Eğer bana bir şey olursa halkıma vasiyetimdir: O 418 milyar doları siz tahsil edeceksiniz. Gençlerimizin geleceğidir bu para. Bu ülkenin doğmamış bebeklerinin parasıdır o para. Her kuruşunu tahsil edeceksiniz.”

İktidar sessiz, muhalefet tepkili

İktidar kanadından ise saldırılara ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi ancak muhalefetten tepkiler yükseldi. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce “Adıyaman’da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik gerçekleştirilen provakatif eylemleri doğru bulmuyorum ve kınıyorum. Unutmayalım, savaşa değil seçime giriyoruz. Bu süreç namertçe değil mertçe ilerlemeli” dedi.

Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıların iktidarın eseri olduğunu söyleyen Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise şunları söyledi:

“Ey iktidar sahipleri, cami avlusunda, cenazede siyaset yaparak, kardeşi kardeşe düşman ederek, hedef göstererek ne yapmak istiyorsunuz? Bugün Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayımız Sn. Kılıçdaroğlu’nu hedef alan çirkin olaylar bu iktidarın eseridir. Samimi Müslümanlar insanların camiye gelmesinden, sahabe türbesini ziyaret etmesinden ve Fatiha okumasından mutlu olurlar.

Kem sözle ve hakaretle güçlerini korumak isteyenler ise insanları dinden ve ibadetten soğutur. Hiç bir iktidar gücü bu vebalin ağır yükünden kurtulamaz.”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan da “Öfke mi, sevgi mi?” diye sordu ve “14 Mayıs, bu sorunun yanıtlandığı bir referandum olacak. İnanın, mübarek bayram günü Sayın Kılıçdaroğlu’na yansıtılan öfke, sevginin gücünden büyük değil. Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Bey’e geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da saldırı girişimlerini kınadığını söyledi ve şunları söyledi:

“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na Adıyaman ziyaretinde sabahtan bu yana süren ve iktidar tarafından provokasyon amacıyla planlandığı belli olan saldırı girişimlerini kınıyorum. Camileri oy devşirmek için siyaset alanına çevirenlerin bu provokasyonları, Saray iktidarının durmak bilmeyen kutuplaştırma politikalarının bir yansımasıdır. Ama bir işe yaramayacak. Birlikte direndik, birlikte kazanacağız!”

EMEP lideri Ercüment Akdeniz de birleşme ve kazanma mesajı vererek “Adıyaman’da Sn. Kılıçdaroğlu’nu hedef alan provokasyon girişimlerini kınıyorum. Camileri AKP’nin siyasi şov alanı haline getirenler sorumludur. Birleşeceğiz, başaracağız. Laik, demokratik Türkiye’nin kapısını birlikte açacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu “Alevi” videosuyla gençlere seslendi: “Alevi olmaz diyen bu sisteme, dürüst olan olur' diyecek misin?”Kılıçdaroğlu “Alevi” videosuyla gençlere seslendi: “Alevi olmaz diyen bu sisteme, dürüst olan olur’ diyecek misin?”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.