Gökhan Zan’a ait olduğu iddia edilen ses kaydı: 5 milyon dolar pazarlığı

TİP’in Hatay’da Gökhan Zan’ın adaylığını çekmesine yol açan ses kaydı yayınlandı. Zan’a ait olduğu öne sürülen kayıtta Ak Partili isimlerle Gökhan Zan’ın seçim sonrası için akçeli pazarlıklar yaptığı duyuluyor. Zan ise suçlamaları reddetti.

Siyaset 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Futbolculuğu kadar siyasete atılma girişimleriyle de adından söz ettiren Gökhan Zan, iki gündür gündemde.

Eski adıyla İşçi Partisi (Vatan Partisi), İYİ Parti ve son olarak da Türkiye İşçi Partisi’nde siyaset yapmaya çalışan Zan, TİP’in yerel seçimlerde Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş ancak bu girişim önceki gün TİP tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti.

TİP önceki gün yaptığı açıklamada Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gökhan Zan’ın adaylığının geri çekildiği duyurmuş, gerekçe olaraksa “Gökhan Zan’ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” ifadeleri kullanmıştı.

Zan ise bu açıklama üzerine “asla geri adım atmayacağını” söylemiş ve kendisine montaj kayıtlarla şantaj yapıldığını, bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söylemişti.

Karşılıklı atışma ve iddia düellosu haline gelen bu tartışma zemininde dün yol ayrılığını doğuran iddialar biraz daha belirginleşti.

3 milyonu 5 milyona yükseltme çabası

Sözcü TV’nin yayınladığı ve Türkçe ile Arapça konuşulan ses kaydında, Turgay Kocakaya isimli kişi tarafından Ak Parti Hatay İl Binası’ndan arandığı iddia edilen Zan’a, adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar öneriliyor. Zan’ın adaylıktan çekilmeyerek CHP’nin adayı Lütfü Savaş’ın alacağı oyları azaltacağı savıyla yapılan bu görüşmede, pazarlık kısmı ise epey hararetli. Kayıt doğruysa; Zan, 3 milyonu az buluyor ve 5 milyon dolar için pazarlık ediyor.

Konuşmanın devamında, Zan olduğu iddia edilen kişi, TRT’de spor yorumculuğu ve Hatayspor’un sportif direktörlüğü gibi görevlerde bulunmak istediği dile getiriyor. Konuşmada, Turgay Kocakaya’nın Zan için Ak Partili isimlere ‘kendisini garanti altına alması gerekiyor” dediğini aktardığı duyuluyor.

İşte o kayıttaki diyalog

Zan’a ait olduğu ses kayıtları şöyle:

Turgay Kocakaya: Gökhan, 3 milyon tamam değil mi? Net, yani sıkıntı yok. Bana teslim edilecek.

Gökhan Zan: Neden 5 demedin?

Turgay Kocakaya: Devam ederim, ben bir teklifte buldum. Sana sormadan bir şey diyemedim ki.

Gökhan Zan: 5 istiyorum’ de.

Turgay Kocakaya: Tuvaletten sessiz konuşuyorum. AK Parti İl Başkanlığı’ndayım. İçeride AK Parti’nin adayı Mehmet Öntürk ve Adem Yeşildağ var. Gündüz konuştuğumuzu konuştum. Adaylıktan çekilme asla olmayacak, ben zaten bunu garantiye aldık, dedim. Üç milyon veriyorlar. Kuzenim orada şunu söyledi, ‘ Ya bir pozisyon falan ama pozisyondan kasıt ne? Spor bakanlığı mı, işte belediye mi, yoksa külliye mi? Bize sorsun, biz de genel merkeze bildirelim. Olumlu olumsuz size döneriz Turgay Bey’ dediler.

Gökhan Zan: Abi, şöyle herhangi bir şey olur. Bu spor yorumculuğu olur TRT’de. Hatayspor’la ilgili de olabilir. Mesela Hatayspor’u alırsak, Hatayspor’un orada sportif direktörü, CEO’su, başkanı gibi olabilir.

Turgay Kocakaya: Tamam canım. O kadar konuştuk ki sağ olsun çok iyi karşıladılar. Kahveler, sohbetler baya iyi karşıladılar yani. Ben bir iki hediye de getirdim. Ailede engelli var. Ailesini garantiye alması lazım. Hepsini söyledim, onu o yüzden yükseltebilirim rakamı. Beşe çıkarabilirim yani.

Gökhan Zan: Aynen aynen.

Turgay Kocakaya: Tamam canım. Koruma meselesini de açtım ben. Onda da sıkıntı yok. Korumayı da valilikten ayarlayacaklar.

Gökhan Zan: Tamam, sen hallettin ama benim haberim yok.

Turgay Kocakaya: Şeyi de sormayı unuttum. Dolar mı, TL mi? Onu da şimdi öğrenirim. Dolardır tabii.

Gökhan Zan: Herhalde, neyi soruyorsun abi, iyi misin sen?

Turgay Kocakaya: Ya 3 milyon TL değildir, dolardır. Zaten 3 milyon TL diye bir para mı kaldı?

‘TİP bana kaydı dinletti ama vermedi’

Gökhan Zan, ses kaydı iddiaları sonrası Sözcü TV’ye bağlanarak yanıt hakkını kullandı. Zan, iddialara ilişkin özetle şunları söyledi:

“Ben bunu TİP’in Genel Merkezi’ne suç duyurusunda bulunalım, gerçekler teknik inceleme sonucunda ortaya çıksın dedim ama buna yanaşmadılar. Başım dik, alnım açık bir şekilde hadi gidelim savcılığa bu üretildi, bu külliyen yalan birlikte gidelim suç duyursunda bulunalım ve benimle birlikte suç duyurusuna gelecekleri söylendi ama maalesef gelmedi. Tamamen yalandır. Ses kaydının adli makamlarca incelenmesi gerekmiyor mu? Kendileri niye o zaman savcılığa gitmediler? Ben tek başıma gittim, hodri meydan” diyen Zan, “TİP’in açıklamasından önce suç duyurusunda bulundum. Bana birlikte gideceğiz dediler, pazartesiye kadar bekleyelim dediler. Bana şantaj yapıldığını TİP’e söyledim, Erkan Baş’a da söyledim. Cumartesi günü ses kaydını dinlettiler ama ses kaydını vermediler. Pazar günü başka kişilerden aldım ses kaydını. Ben en hızlı şekilde savcılığa gittim. Basını da ben çağırdım.”

‘Alanda yalnız bırakıldım, Arsuz’a çağrılmadım’

İki-üç haftadır partideki yöneticilere bu durumu anlatmaya çalıştığını ancak TİP’ten üç gün önce kendisine ‘yorulduysan çekilebilirsin’ dendiğini ileri süren Zan, “Ben TİP’le bir sorun yaşadım. Ben sahada tek başımayım bana kimse destek vermedi. Samandağ’da beni hiç bir mitinge çağırmadılar. Ben sustum, zarar vermek istedim. Arsuz’a çağırılmadım. ‘Biz Gökhan Zan’ı istemiyoruz, Lütfü Savaş’a çalışacağız’ diyorlardı. Ben Gökhan Zan olarak TİP adayıyım. Pusulada ismim ve TİP ambleminin olduğu yere mührü vurarak destek versinler bana” diye konuştu.

‘Olmayan Ak Parti binasından nasıl arayalım?’

TİP’in Hatay adayı Gökhan Zan’ın adaylıktan çekilmesinin ardından ses kayıtlarının olduğu iddia edildi. Yayınlanan kayıtlarda, AKP Hatay Milletvekili Adem Yeşildal’ında da geçti. T24’e konuşan Yeşildal, ses kayıtlarında Zan’ın AKP İl başkanlığı tuvaletinden arandığına dair iddiaların altını çizerek, “Yalan olduğu şuradan belli. Hatay’da AK Parti binası yok. Konteynerde hizmet veriyoruz. Seçimi kaybedeceğini düşünenler seçimi maniple ediyor. İki gündür bu ses kayıtları şehirde konuşuluyordu. Gökhan Zan’la da öncesinde de bir temasımız olmadı. Bu iddialarla ilgili de görüşmedim” dedi.

Ses kaydına dair birkaç senaryo var

Konuya ilişkin çok fazla iddia da sosyal medya üzerinden gündeme getirildi. Zan, savcılığa suç duyurusu sırasında TİP’in kendisinin yanında olacağını söylediği halde olmadığını ve adaylığının çekildiğini kendisinin de sosyal medyadan öğrendiğini açıklamıştı.

TİP’in çekirdek kadrosuna yakın isimlerin aktardığına göre ise Zan, ortada olan 3 ses kaydından 2’sini yalanlamadı. Kendisiyle görüşmek için Hatay’a gönderilen 3 parti yöneticisiyle ısrarla görüşmedi ve bu tavır da TİP’in yönetim kadrosunda kayıtların doğruluğunun bir emaresi olarak algılandı.

Öte yandan kaydın nasıl ve ne amaçla sızdırıldığına dair de birkaç senaryo var. Gökhan Zan, TİP’in CHP ile pazarlık yaparak Hatay’ı Lütfü Savaş’a bırakıp Samandağ’ı almaya razı olduğunu, kendisinin bu yüzden el çektirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Ses kaydının bu durumdan rahatsız olan bir Ak Partili yönetici tarafından sızdırıldığı da iddialar arasında.

Diğer senaryo ise bu ses kaydının CHP’nin adayı olan Lütfü Savaş’ın elinde olduğu ve bu konuda TİP’e “geri çekmezseniz yayınlarız” mesajı verdiği.

TİP’ten yapılan açıklamada parti olarak hiç kimseyle pazarlık yapmadıkları ve şantajlara boyun eğmeyecekleri vurgusunun yapılması da son senaryoyu kuvvetlendiriyor.

Gökhan ‘Zan’ altında: TİP iddialar var dedi ve adaylığını çektiGökhan ‘Zan’ altında: TİP iddialar var dedi ve adaylığını çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.