Suikasta kurban giden Hamas lideri Haniye, Katar’da defnedildi

Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye, Katar'da defnedildi.

Dünya 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Hamas lideri İsmail Haniye, Katar'da defnedildi.

İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikast sonucu ölen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin naaşı Tahran’daki törenin ardından uzun yıllardır yaşadığı Katar’a getirilmişti.  Tahran’dan Katar’a getirilen Haniye’nin cenazesi, hastane morgundan alınarak Katar’ın başkenti Doha’daki İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camisi’ne getirildi. Burada cuma namazını müteakip, Haniye için cenaze töreni düzenlendi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği’nin kıldırdığı cenaze namazına Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin yanı sıra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, siyasi partilerden temsilciler ve milletvekilleri de katıldı. Çok sayıda yetkilinin katıldığı cenaze töreninde Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkanı Ali Muhyiddin el-Karadaği birer konuşma yaptı.

Törenin ardından İsrail karşıtı sloganlar, dualar ve tekbirlerle uğurlanan Haniye’nin naaşı, Doha’nın 15 kilometre kuzeyindeki Lusail kentinde bulunan mezarlığa defnedildi. Defin işleminin ardından Kurtulmuş ve Yılmaz, İsmail Haniye’nin oğlu Abdusselam Haniye ve torunlarına taziyelerini iletti.

Meşal: Pazarlık yapmayacağız

Törende yaptığı konuşmada Hamas yöneticilerinden Halid Meşal, suikasta uğrayan Haniye’nin Gazze’deki Şati Mülteci Kampı’nda halkıyla birlikte yaşadığını, acılarını ve sevinçlerini paylaştığını belirtti. Meşal “Sevgili kardeşimiz, liderimiz, şehit komutan Ebu el-Abd İsmail Haniye, mücahit olarak yaşadı ve şehit olarak Rabbine kavuştu” dedi.

Meşal, Haniye’nin halkına ve Kudüs’e hizmet ettiğini, başbakan olarak da davasına sadık kaldığını vurguladı ve “Haniye Kassam, Yasin ve Rantisi’nin ardından şehit oldu. Bu büyük bir kayıptır, ancak düşmanlarımız şehitlerin kanının zaferi hızlandırdığını bilmiyor” diye ekledi.

İsrail’in geçmişten ders çıkarmadığını savunan Meşal “Yüzyıl boyunca liderlerimizi öldürdüler, ama her şehidin yerine bir başkası geçti. Bu sadece Filistin halkını güçlendirdi” dedi.

“Filistin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bizim vatanımız olarak kalacak. İsrail’i tanımayacağız” diyen Hamas lideri, İslam dünyasına seslenerek “İsrail her yeri hedef alıyor. Ümmetin artık kendine gelme vakti geldi” çağrısında bulundu.

Yılmaz: Filistin’i desteklemeye devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “En zorlu şartlarda bile direncinde en küçük bir zayıflama olmayan mazlum Filistinli kardeşlerimizi tüm imkanlarımızla, tüm gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,  “1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti’nin tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz. Filistinli kardeşlerimize ve İslam alemine tekrar başsağlığı diliyor, şehit Heniyye’ye cenaze merasimi dolayısıyla bulunduğumuz Doha’da Katar Emiri Şeyh Temim ve Katar yetkililerine ev sahiplikleri için şükranlarımızı sunuyoruz.”

Fidan, Hamas yöneticilerine taziyelerini iletti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’ın başkenti Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal (sağda) ile bir araya gelerek taziye dileklerinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’ın başkenti Doha’da Hamas yöneticilerine taziyelerini sundu. Bakanlığın X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Doha’da Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal’e taziyelerini iletti” ifadesi kullanıldı. Paylaşımda Fidan’ın Meşal ile görüşmesinde İsmail Haniye’nin oğullarından Abdüsselam ve Hemmam Haniye’nin de hazır bulunduğu bildirildi.

Kurtulmuş’tan taziye mesajı

Haniye’nin cenaze töreni / Doha, Katar.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için başsağlığı diledi. Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye kardeşimizi, dualarla Refik-i A’la’ya uğurladık. Cenaze merasiminin ardından Heniyye’nin kıymetli ailesine ve Hamas Siyasi Büro Başkanvekili Halid Meşal’e şahsımız ve tüm Türkiye’nin taziyelerini ilettik. Aziz şehidimizin makamı yüce olsun, Rabb’im onu cennetiyle, cemaliyle müşerref kılsın.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Haniye’nin cenaze törenine katıldı. Davutoğlu özellikle Başbakan olduğu dönemde Hamas liderleriyle olan ilişkileriyle öne çıkmıştı. Haniye’nin ölümü ardından vekil olarak atanan Hamas lideri Halid Meşal, 1024 yılında Davutoğlu’yla birlikte AK Parti’nin Konya’daki toplantısında katılmıştı.

Haniye için Türkiye gibi Müslüman birçok ülkede gıyabında cenaze namazı kılındı.

Ne olmuştu?

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Heniyye’nin Tahran’da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

İran ve Hamas Hareketi, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer, olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Haniye, 6 Mayıs 2017’de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal’ın yerine Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.