Hatay’da Lütfü Savaş kaybetti: CHP itiraz edecek

6 Şubat depremlerin en fazla etkilediği şehirlerden birisi olan Hatay'da CHP'nin adayı Lütfü Savaş, AK Partili Mehmet Öntürk'e 4 bin kadar oy farkla kaybetti. Farkın çok az olduğu yarışla ilgili Savaş sonuçlara itiraz edeceğini açıkladı.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Lütfü Savaş-Gökhan Zan-Mehmet Öntürk

Seçim süresince ismini İstanbul’dan sonra en çok duyduğumuz kentlerden birisi Hatay’dı. 6 Şubat depremleri sonrası resmi verilere göre 24 binden fazla kişi hayatını kaybettiği şehirde, kent merkezinin yüzde 90’ı yok oldu. Hatay’da şu an 60 bini aşkın konteynerde 205 bini aşkın depremzede yaşıyor.

Depremler sonrası tepki çeken isimlerden birisi AK Parti’den 2009’da Antakya,  2014’ten bu yanaysa CHP’den Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olan Lütfü Savaş olmuştu. Yerel seçim süresince CHP içinde de tartışılan Savaş’la ilgili Özgür Özel ”Alternatif geliştiremedik” demiş ve yeniden aday gösterdiklerini belirtmişti.

Ancak Savaş’ın adaylığı muhalefet tarafından -CHP içi dahil- tepkiyle karşılandı. Bunun üstüne TİP, kentte deprem sürecinde yardımlarda ortaya çıkan eski milli futbolcu Gökhan Zan’ı aday gösterdi. Hataylı olan Zan, CHP’ye de Lütfü Savaş’ın çekilmesi çağrısını yaptıysa da bu gerçekleşmedi. Daha sonraysa TİP, AK Partili isimlerle pazarlık ettiği yönünde ses kayıtları çıkan Zan’ı -yasal olarak mümkün olmasa da- adaylıktan çektiğini açıkladı. TİP kentte büyükşehir yarışında DEM Parti ve EMEP’in adaylarının desteklenmesi çağrısı yaptı. Zan ise adaylığını devam ettireceğini belirterek partinin tüm açıklamalarına rağmen ”Oylar TİP’e” dedi.

Savaş 2014’te yüzde 41 oyla 4 bin 820 oy farkla belediye başkanı seçilmişti. 2019’da CHP ve İYİ Parti’nin ittifak adayı olarak seçime giren Savaş’ın oyu yüzde 55’e çıkmıştı.

Depremden üç ay sonraki 14 Mayıs 2023 seçimlerindeyse partilerin oy oranı şöyle olmuştu:

  • AK Parti- Yüzde 33,54
  • CHP- Yüzde 28,55
  • MHP- Yüzde 12,24
  • TİP- Yüzde 8,76
  • İYİ Parti- Yüzde 8,17
  • YSP- Yüzde 3,02

Şimdi tablo nasıl?

31 Mart’taysa CHP’li Lütfü Savaş koltuğunu koruyamadı. AA’ya göre kentte sandıkların tümü açıldı ve büyükşehir belediye başkanlığı yönetimi el değiştirdi. Tablo şöyle oldu:

  • AK Parti- Yüzde 44,47
  • CHP- Yüzde 43,97
  • Yeniden Refah Partisi- Yüzde 2,62
  • TİP- Yüzde 2,02 (TİP burada Gökhan Zan’ı çektiğini duyurmuş ancak Zan devam etme kararı almıştı)
  • İYİ Parti- Yüzde 1,81
  • Zafer Partisi- Yüzde 1,28

Bu sonuçlara göre AK Parti kentteki sekiz ilçeyi de kazandı. CHP’nin aldığı ilçe sayısıysa dört. BBP ve MHP de kentte birer ilçe belediyesi kazandı. Samandağ’da ise Türkiye İşçi Partisi zafer kazandı.

CHP’den sonuçlara itiraz

Anadolu Ajansı verilerine göre Hatay’da sandıkların tamamı açıldıktan sonra Ak Parti adayı Mehmet Öntürk 345 bin 884 oy; CHP adayı Lütfü Savaş ise 341 bin 972 oy almıştı. Yani aradaki fark 4 binden biraz fazlaydı. Bu durum CHP’nin itirazını getirdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ”Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, doğrudan Hatay Valisi’nin müdahil olduğu bir usulsüzlük, bir milli irade gaspı söz konusudur. Çok sayıda milletvekilimizi görevlendirdik, Hatay halkının iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.

Lütfü Savaş ise “Şu anda CHP’nin bu konuda yetkin avukatları yola çıkmış durumdalar. İtirazımızı yapacağız. Bu konuda hakkımızı tabii ki alacağız. Bu, sadece bizim hakkımız değil. Hatay halkının da hakkı” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.