İmamoğlu liderlerle kayyım meselesini görüştü: Millet iradesine karşı bir uygulama dayatılıyor

İBB Başkanı İmamoğlu kayyım atamalarına karşı parti liderleriyle görüşmek istedi, MHP reddetti ama İmamoğlu yeniden randevu isteyecek. İmamoğlu Türkiye Belediyeler Birliği olarak antidemokratik uygulamalara karşı harekete geçeceklerini söyledi

Siyaset 6 Kasım 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Geçen hafta İstanbul’da CHP’li Esenyurt Belediye başkanının terör örgütüne üyeliği gerekçesiyle tutuklanıp görevden alınması ve yerine kayyım atanması tepkileri daha dinmemişken dün İçişleri Bakanlığı Mardin, Batman ve Halfeti’nin DEM Partili belediye başkanlarını aynı gerekçeyle görevden alıp yerlerine kayyım atadı. CHP lideri Özgür Özel dayanışma ve protesto için Mardin’e gidip görevden alınan DEM Partili Başkan Ahmet Türk’le birlikte miting düzenledi. Bu arada kayyım atanan belediyelerin bulunduğu kentlerde ve belediye binalarının önünde çeşitli protesto gösterileri yapıldı, polisle protestocular karşı karşıya geldi, yer yer çatışma ve gerginlikler yaşandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da belediyelere kayyım atanmasına karşı Mardin’e giderek burada Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları’yla görüşmek istedi. İmamoğlu özel kalemi aracılığıyla DEM Parti Genel Merkezi ile iletişime geçerek bugün için görüşmek istedi. Genel Merkez görüşme talebine olumlu yanıt verdi, Eş genel başkanların kayyım ataması nedeniyle bölgede olduğunu paylaştı. İmamoğlu yarın Mardin’e gidecek, ama saat netleşmedi.

İmamoğlu Meclis’teki tüm partilerin liderlerinden de randevu istedi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’ndan talebe olumlu yanıt geldi. MHP ise İmamoğlu’nun görüşme talebini reddetti. Ancak İmamoğlu bir kez daha randevu isteyeceklerini söyledi ve “Biz nezaketi iyi biliriz. Randevu talep ettiğimiz yere girip çıkmayı da iyi biliriz. Bundan asla kimse endişe etmemeli, edemez de” dedi.

Öte yandan İmamoğlu Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) toplantısından sonra açıklama yaptı. Kayyım atamalarına tepki gösteren İmamoğlu “Son sekiz yıldır alınan kararlar ülkemizdeki keyfiliği gözler önüne çıkarmıştır. Son seçimlerde dahi iktidar baskısına rağmen, halkın seçimi iktidar yönünde olmamıştır. Artık gasp ederek yönetimleri almaktadırlar. Çok çirkin şafak operasyonlarını kime yapılırsa yapılsın karşısında olacağız” dedi.

“Türkiye bir an önce tek adam rejiminden kurtulmalıdır” diyen İmamoğlu belediye başkanlığının sona ermesinin şartlarının anayasa ve belediye kanununda belli olduğunu, sonradan getirilen kanunlara ihtiyaç olmadığını söyledi. Suç gibi cezanın da bireysel olması gerektiğini vurgulayan İmamoğlu “Olağanüstü durumlarda getirilen kayyım uygulamalarına olağan zamanda da yapılmasına son verilmelidir. Türkiye Belediyeler Birliği olarak bu antidemokratik uygulamalar ile diğer partilerle istişare yapılması için bugünden itibaren harekete geçiyoruz” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler’in kayyımlarla ilgili “Yasal düzlemde, hukuk çerçevesi içerisinde bu uygulamalar devam edecektir, ediyor da” sözlerine de yanıt veren İmamoğlu şöyle devam etti:

“Tavrı ve tarzı yakışıksızdır. Normal bir akışta yargının işi olan hususta irade beyan etmektedir. Benim de yargılandığım bir davada ‘hakimi niye sürdüğümüzü biz biliyoruz’ ifadelerinde olduğu gibi. Hukuka aykırıdır. Hukukçu kimliği olan birisi kendi bilgisini gözden geçirmelidir.”

Uysal’la görüştü: ‘Millet iradesinin karşısında bir uygulama dayatılıyor’

İmamoğlu belediyelere başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere ilk olarak DP lideri Uysal ile görüşme gerçekleştirdi. Uysal’ın makamında gerçekleşen görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan İmamoğlu, Hakkari ve Esenyurt belediyelerinden sonra dün de Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Batman ve Halfeti Belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılması ve yerlerine görevlendirme yapılmasıyla ilgili TBB’de toplantı yapıldığını belirtti.

“Milletin iradesinin tamamen karşısında bir uygulamayı bize dayatan bir sürecin içerisindeyiz” diyen Ekrem İmamoğlu, TBB toplantısında bu işin temelden çözüm yerinin TBMM olacağının kanaatine varıldığını, konuyla ilgili siyasi partileri de ziyaret ederek bir inisiyatif oluşturulduğunu kaydetti.

İmamoğlu Esenyurt’ta şu an seçilmiş meclis üyelerinin belediyeye giremediğini belirterek, “Halbuki olası bir görev boşalmasında belediye meclisi kendi içinden başkan vekili ya da başkanı seçer, yoluna devam eder” diye konuştu.

Bu işin yasal zeminde çözülmesiyle ilgili TBB olarak çalışma yapacaklarını ve bunu paylaşacaklarını söyleyen İmamoğlu, bu uygulamanın ülke gündeminden kalkması gerektiğini belirtti.

Uysal: Bu daha başlangıç 

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Türkiye’nin operasyonlar içerisinde olduğunu, ‘siyasetin dizayn edildiği’ bir sürecin yaşandığını savundu. Demokrat Parti olarak her zaman ölçülerinin demokrasiden ve hukuktan yana olduğunu vurgulayan Uysal, bugünkü uygulamaları hiçbir şekilde kabul etmediklerini kaydetti.

Gültekin Uysal, belediyelerle ilgili uygulamaların hukuki değil, siyasi olduğunu değerlendirerek “Bunun daha başlangıç olduğu kanaatindeyim. Demokratik alanı tamamen kapatarak, müsaade ettikleri kadar demokrasiye razı olmamızı bekliyorlar” şeklinde konuştu.

Özdağ görüşmesi: ‘Güven kaybının yaşanmadığı bir mekanizma kurulmalı’

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ı ziyaret etti. Zafer Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmenin ardından Özdağ ve İmamoğlu açıklama yaptı.

İmamoğlu TBB olarak yaptıkları çalışmaları bir dosya haline getirerek siyasi partilerle paylaşacaklarını belirtti. Demokrasinin gelişmesine değinen İmamoğlu şöyle devam etti:

“Seçme ve seçilme hakkının sekteye uğramadığı, güven kaybının yaşanmadığı bir mekanizmanın kurulmasının da bu yolculuğa katkı sağladığına olan inancımız tamdır. Kayyımla ilgili sürecin işletilmesinde görmek istemediğimiz birtakım tutum ve davranışların olmaması, aynı zamanda suçun ve cezanın kişiselliği üzerinden oluşacak bir görevden uzaklaştırma sonrasında meclisin de yok sayılmaması ve mecliste seçimlerin olması gerektiği gibi aşamalı hukuksal sürecin işletilmesi değerlidir.”

Siyasetçilerin toplumu kışkırtacak, kızdıracak ve birbirine düşürecek dili kullanmamaları gerektiğini belirten İmamoğlu, tepki veya desteklerin de demokrasi içinde olması gerektiğini söyledi.

Özdağ: Yargı kararıyla görevden alınması noktasındayız

Ümit Özdağ da yerel demokrasinin çok önemli olduğunu, ancak bunun “bölücülük” olarak kullanılmasına karşı olduklarını bildirdi. Türkiye’nin kendini terör örgütleri ve onlarla aynı çizgide olanlara karşı korumak zorunda olduğunu belirten Özdağ, devleti hukuk içerisinde savunmak gerektiğini dile getirdi.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile imzaladıkları protokolde kayyım müessesesinin gerekli olduğu, ancak bunun yargı yoluyla yapılması gerektiği maddesinin eklediklerini bildiren Özdağ “Bugün de terörle ilişkili olduğu tespit edilen belediye başkanlarının ancak yargı kararıyla görevden alınması noktasındayız” diye konuştu.

Özdağ, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in görevinden uzaklaştırılmasının da ‘devlete yaraşır bir şekilde ve yargı kararıyla’ olması gerektiğini kaydetti.

İmamoğlu ayrıca DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu ile de görüştü.

Türkiye'nin sekiz yıllık kayyım karnesi: Tam 160 kez başvurulduTürkiye’nin sekiz yıllık kayyım karnesi: Tam 160 kez başvuruldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.