İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘Sisi’ göndermesi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın genç teğmenlerle ilgili çıkışını eleştirirken Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'yle ilişkilerine değindi: 'Artık bana da kardeşim demeli.'

Siyaset 9 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu son günlerde siyaset sahnesindeki en büyük tartışma konularından biri haline gelen ‘teğmenlerle’ ilgili konuştu. Kara, hava ve deniz harp okullarından mezun olan gençler töreni geleneksel ‘kılıç çatmayla’ bitirmiş, uzun yıllar resmi olarak kullanılan ancak son dönemde vazgeçilmiş subay yeminini de ederek dağılmıştı.

İmamoğlu hem AK Parti’yle MHP arasında hem de bu partilerin içinde çatlağa yol açan polemikle ilgili olarak “Kendilerinin dahi uzlaşamadıkları bir konuda bu kadar sert bu kadar toleranssız bir tavır takınılmasını anlamak mümkün değil” dedi.

İmamoğlu’nun ‘toleranssız tavır’ vurgusuyla kastettiği isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı.

İttifak ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’nin aksine günlerce sessizliğini koruyan Erdoğan bu süre zarfında meseleye çok da takılmamış gibi görünüyordu. Hatta AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından yansıyan haberlere göre her üç okuldan da kadın birinci çıkmasıyla övünmüştü. Ama Erdoğan önceki gün bu konuda sert ve farklı konuştu:

“Üç tane birinci olan kızımız var. Kızlarımızdan birinin ismi İkra. Üç kardeş, Manisalı ve birinci oldu. Diğer ikisi onlar da birer Anadolu yavrusu fakat tabii bu oyuna nasıl geldiler şimdi çalışmalarımızı yapıyoruz. Kara Kuvvetleriyle, üniversitemizler görüşmelerimizi yaptık. Bunların süratle temizlenmesi için adımlarımızı atıyoruz.

Geçenlerde mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmaların hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez, bunlar da temizlenecek. Ordumuz üzerinden siyasi hesap görülmesine müsaade etmeyiz.”

86 milyonun ortak değeri Atatürk

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu işte bu tartışmaya ilişkin konuşurken “Mustafa Kemal Atatürk’e saygısını dile getirmenin bunun altından iş aramanın çabası ne? Bilmeyene söyleyelim 86 milyonun ortak değeridir Mustafa Kemal Atatürk” dedi ve devam etti:

“Kaldı ki bu millet sizin yargılarınızın kararlarınızın ne kadar sık değiştiğini de biliyor. 2019’da bana ne demişlerdi? ‘Sisi katil’di değil mi, benim de adım ‘Sisi’ idi. Şimdi ne oldu? ‘Kardeşim’. Bana da kardeşim demesini beklerim herhalde değil mi!

Atatürk’ü benimsemeyenler ona saygısızlık edenler bilsinler ki 86 milyonumuza saygısızlık yapıyorlar. Milletin kararını yok saymaya kalkanlar bilsinler ki milleti değil kendilerini aşağıya çekiyorlar. Vatanımızı var eden herkese bizim saygımız hiç eksilmedi eksilmeyecek.”

Türkiye'den Sisi geçti: Medya bildiğiniz gibi iki kutuplu, manşetler aynı, köşe yazıları aynıTürkiye’den Sisi geçti: Medya bildiğiniz gibi iki kutuplu, manşetler aynı, köşe yazıları aynı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.