İtiraz savaşları sürüyor: YSK yeniden sandığa gidilecek yerleri duyurdu

31 Mart sonrası başlayan 'itiraz savaşları' sonucunda 2 Haziran'da yeniden sandığa gidilecek yerler büyük ölçüde netleşti.

Siyaset 7 Nisan 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

31 Mart 2024’teki yerel seçimlerin ardından özellikle puan farkının üç haneli olduğu il ve ilçelerde başlayan ‘itiraz savaşı’ sürüyor.

Son olarak Ordu’da adayları Mehmet Hilmi Güler ile oyların yüzde 40.07’sini alarak seçimi birinci sırada tamamlayan AK Parti, Gölköy, Kumru ve Gülyalı ilçelerinde sandıkların yeniden sayılması kararına itiraz etmişti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Gölköy, Kumru ve Gülyalı’da oyların yeniden sayılmamasına, ancak; İkizce, Perşembe, Mesudiye, Çamaş, Gürgentepe, Kabataş ve Ünye’de oyların yeniden sayılmasına hükmetti.

Şanlıurfa’da iki ilçede yeniden seçim kararı kaldırıldı

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde iki ay sonra tekrar sandığa gidiş kesin gibi görünse de, Halfeti ve Siverek’te geri adım atıldı. Yüksek Seçim Kurulu, bahse konu iki ilçede yeniden seçim kararının kaldırıldığını duyurdu.

Halfeti ve Hilvan’da seçimi DEM Parti birinci sırada bitirirken, Siverek’te AK Parti kazanmıştı.

Kayseri’nin Pınarbaşı ve Nevşehir’in Ürgüp ilçelerinde de seçimlerin yenilenmesi kararı var.

'Oylar yakıldı' deniyordu: 'AK Parti Hilvan İlçe Seçim Kurulu temsilcisi de tutuklandı'‘Oylar yakıldı’ deniyordu: ‘AK Parti Hilvan İlçe Seçim Kurulu temsilcisi de tutuklandı’

Kırklareli’nde belde seçimi yenilenecek

Kırklareli’nin Büyükkarıştıran beldesinde ise CHP ‘kısıtlı iki kişinin oy kullandığı’ gerekçesiyle seçimin yenilenmesi için başvuru yaptı. İl Seçim Kurulu, talebi kabul ederek seçimin yenilenmesine karar verdi.

Halk, adı anılan bölgelerde aksi bir hüküm çıkmaması halinde 2 Haziran’da yeniden sandığa gidecek.

Kütahya’da sonuç değişmedi

MHP’den ana muhalefet partisine geçen Kütahya’da ise yeniden seçim işlemi tamamlandı ve sandığın rengi değişmedi.

CHP’li Eyüp Kahveci’ye 40 bin 739 oy çıkan sandıkta MHP’li mevcut büyükşehir belediye başkanı Alim Işık 40 bin 168 oyda kaldı. Aradaki fark 571 olarak tescillendi.

CHP Kütahya İl Başkanlığı’nın resmi X (eski adıyla Twitter) hesabındaki paylaşımında şular yer aldı:

“Geçersiz oyların tekrar sayılması sonucu, Kütahya Belediye Başkanlığı’nı 571 farkla adayımız Sayın Eyüp Kahveci kazanmıştır. Partimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

Adım adım: Süreç nasıl işliyor?

Seçim sonrası partilerin başvuruları aşama aşama ele alınıyor. Takvime göre, il seçim kurullarının bugün saat 17.00’ye kadar ilçe seçim kurullarının itirazlarını sonuçlandırması gerekiyor.

İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarıyla ilgili YSK’ya başvuru süreci ise 10 Nisan saat 17:00’de sona erecek.

14 Nisan saat 17.00’ye kadar da olağanüstü itirazlar yapılabilecek. Kesin sonuçlar tüm itirazlar sonuca bağlandıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.