‘Oylar yakıldı’ deniyordu: ‘AK Parti Hilvan İlçe Seçim Kurulu temsilcisi de tutuklandı’

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde oy pusulalarının ateşe verildiği görüntülere dair yürütülen soruşturmada tutuklananlar arasında AK Partili ilçe seçim kurulu temsilcisinin de bulunduğu öğrenildi.

Siyaset 7 Nisan 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

AK Parti’nin 2019’la kıyaslandığında Türkiye genelinde yüzde 8.85 oy kaybettiği, 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde yenilgiye uğrayan muhalefetin ise bugüne dek büyük ölçüde sarının hakim olduğu haritayı ‘renklendirdiği’ yerel seçime dair tartışmalar sürüyor.

Partiler başta birinci ve ikinci aday arasındaki farkın üç haneli olduğu il ve ilçelerde seçim kurullarına oyların yeniden sayılması amacıyla adeta bir ‘itiraz savaşı’ başlattı. İlk ‘seçimleri yenileme’ kararı ise Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinden geldi.

HDP’nin ardılı DEM Parti’nin 521 oy farkla 45 yıl sonra seçim kazandığı kentte iktidar partisinin 15 sandıkta sonuçlara itiraz etmesi üzerine ilçe seçim kurulu 2 Haziran’da bir kez daha sandığa gidilmesine hükmetti.

Kentte seçimin epey tartışmalı geçtiğini, oylar kullanılır ve seçmenler, sandık görevlileri, kolluk güçleri de oradayken Hilvan Gençlik Merkezi’nde pusula ve tutanakların ateşe verildiğini gösteren anların kameralara yansıdığını hatırlatalım.

DEM ve AK Partililer yaşananlarla ilgili birbirlerini suçlarken Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Tutuklananlar oldu ve  tutuklananlar arasında Hilvan İlçe Seçim Kurulu’nda seçimin yenilenmesi yönünde oy kullanan AK Parti temsilcisi Necmi B.’nin de olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin görüştüğümüz avukat Ronayi Paydaş dosyada gizlilik kararı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“Hiçbir belgeye erişemiyoruz. Bütün erişim hakkımızı kısıtladılar gizlilik kararıyla. Hatta kaç kişi tutuklandı, hangi suçlamayla tutuklandı, onu bile bilmiyoruz. Kimi ‘dört’, kimi ‘yedi’ kişi diyor. Ama kesin olan bir şey var, ilçe seçim kurulu’nda seçimin iptal edilmesini oylayanlardan Necmi B. de tutuklananlar arasında.”

Paydaş devamında gizlilik kararının kaldırılması için de çağrı yaptı. Avukatlar olarak dosyaya erişemediklerini ve bu nedenle endişeli olduklarını söyleyen Paydaş “Soruşturma dosyasının selameti açısından dosya üzerindeki gizlilik kararının kaldırılması Hilvan halkı için elzemdir” dedi.

Urfa’da yüz bin kişinin yeniden sandığa gitmesi bekleniyor

13 ilçesi olan Şanlıurfa’da Hilvan’dan sonra Halfeti ve Siverek’te de seçim iptali kararı verilmişti. 31 Mart’ta kullanılan oy sayısı göz önünde bulundurulduğunda 2 Haziran’da üç ilçede 159 bin 762 kişinin sandığa gitmesi bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.