İYİ Parti’de 14 Mayıs’a göre 3 milyon 500 bin oyluk düşüş: Akşener’e istifa çağrısı

İYİ Parti 2019 yerel seçimlerine göre 1 milyon 200 bin, 2023 genel seçimlerine göreyse 3 milyon 500 bin oy kaybetti.

Uzun süre Meral Akşener'in danışmanlığı yapan Bilge Yılmaz ise İYİ Parti liderine istifa çağrısı yaptı.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

2017’de kurulan İYİ Parti’nin girdiği ilk seçim 2018 genel seçimleri olmuştu. İYİ Parti bu seçimlerde 9,96 oy almıştı. Cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener ise yüzde 7,29 oy aldı. Seçim başarısızlığından Akşener partiyi seçimli olağanüstü kurultaya götürme kararı aldı. Ancak Akşener kongrede ‘ısrar’ üzerine yeniden aday oldu ve genel başkanlığa devam etti.

2019’da İYİ Parti 19 ilçe ve altı beldeyi kazanmıştı

2019 yerel seçimlerine İYİ Parti, CHP ile ittifak halinde girdi. Bu seçimde İYİ Parti’nin oyu yüzde 7,30 oldu. 2 milyon 982 bin 793 oy alan İYİ Parti bu seçimde 19 ilçe ve altı belde belediye başkanlığı olmak üzere toplamda 25 belediye başkanlığı kazanmıştı.

‘Hür ve müstakil’ çıkışı

2023 genel seçimlerindeyse İYİ Parti’nin oyu yüzde 9,69’a ulaştı. 5 milyon 275 bin oy alan İYİ Parti, seçim sonrası ittifaklara kapıyı kapattı ve 31 Mart 2024 yerel seçimlerine ‘hür ve müstakil’ olarak gireceğini açıkladı.

İYİ Parti seçim yaklaştıkça eski ittifak ortağı CHP’ye yüklenmeye başladı. Hatta Akşener, 14 Mayıs sürecinde cumhurbaşkanı adayı olmaları için ısrar ettiği Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na sert ifadelerle yüklendi. Akşener, Yavaş için ‘ev kölesi’ ifadesini kullanarak korkaklıkla suçladı.

14 Mayıs’a göre 3 milyon 500 bin oyluk düşüş

Ancak İYİ Parti açısından işler yerel seçimlerde istendiği gibi gitmedi. İYİ Parti, toplamda 1 milyon 707 bin oy alarak yüzde 3,77’lik bir oy oranına ulaştı. Bu sonuçla İYİ Parti il olarak sadece Nevşehir’i kazandı. Ayrıca 24 ilçe dört belde de yarışı kazanan İYİ Parti oldu.

Böylelikle bir önceki yerel seçime göre İYİ Parti 1 milyon 300 bin oy kaybetmiş oldu. 14 Mayıs’taki genel seçimlere göre düşüşse 3 milyon 500 bin oldu.

İstifa eden Bilge Yılmaz, Akşener’e de koltuğu bırakması için çağrı yaptı

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz ise seçim sonuçlarının gelmesinin ardından Akşener’i istifaya davet etti. Yılmaz  “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok” dedi.

Yılmaz ayrıca ekonomi politikaları başkanlığını da bıraktığını açıkladı.

Özkan: Akşener kurultay kararı aldı

Diğer yandan Eski İYİ Parti İBB Meclis üyesi İbrahim Özkan Akşener’in kurultay kararı aldığı ve aday olmayacağını iddia etti.

İYİ Parti Medya İlişkileri Başkanlığı tarafından Meral Akşener’in bugün açıklama yapacağı bildirildi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da ”Milletimiz kanaatini ve mesajını sandıkta ortaya koymuştur” diyerek gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra açıklama yapacaklarını bildirdi.

22 yıllık seçim kazanma serisi bozuldu: Ak Parti ilk kez ikinci22 yıllık seçim kazanma serisi bozuldu: Ak Parti ilk kez ikinci

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.