İYİ Parti’de 31 Mart depremi: İstifalar ve tepkiler peş peşe geliyor

Akşener’in tabiriyle seçimlere ‘hür ve müstakil’ giren ancak büyük oy kaybettiği görülen İYİ Parti kanıyor. Partinin İBB başkan adayı Buğra Kavuncu ve yerel yönetimler başkanı Burak Akburak istifa etti.

Siyaset 4 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Mayıs 2023 seçimlerinin aksine 31 Mart yerel seçimlerine ittifaksız giren ve seçimin hemen öncesinde “muhalefete muhalefet ettiği” eleştirilerine hedef olan İYİ Parti, seçimlerden aldığı yüzde 3,69’luk oy oranı nedeniyle ‘başarısızlık’ krizi yaşıyor.

31 Mart’ta Türkiye genelinde aldığı oy oranı ile yalnızca Nevşehir’de birinci parti olabilen partide istifa depremi yaşanıyor.

Dün ilk istifa haberi İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Buğra Kavuncu’dan geldi.

İstifada ‘kongre’ vurgusu

Eşi ve kızıyla oy kullandığı sandıktan kendisi adına toplam 3 pusula çıkmasıyla gündeme gelen Kavuncu, İYİ Parti’de yürüttüğü Teşkilat Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyururken saatler sonra ikinci bir istifa haberi daha paylaşıldı.

Kavuncu’nun açıklamasının ardından İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Akburak, şu ifadeleri kullandı:

“Büyük bir onurla yapmış olduğum Yerel Yönetimler Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Büyük Kongremizin, Türkiye’nin umudunun İYİ Parti olduğunun tescillendiği bir kongre olacağının bilinmesini istiyorum. Her daim Liderimizin yanındayım ! Sevgi ve Saygılarımla”

GİK üyesinden Akşener’e: Sizi affetmiyoruz

Çarpıcı bir tepki de İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi olarak görev yapan Ahmet Zeki Üçok’tan geldi. 31 Mart’ta yaşanan başarısızlığın sorumlusu olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve parti yöneticilerini işaret etti. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yanlış seçim söylemleri ve yanlış seçim stratejileri nedeniyle başarısızlıkla yüz yüze geldiklerini belirten Üçok, mevcut durum hakkında “Son 50 yılın en büyük başarısına, en büyük sevincine ortak olmamıza engel oldu. Sizleri affetmiyoruz” notunu düştü.

‘Akşener’in aday olacağını sanmıyorum’

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da tv100’de katıldığı bir programda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Aynı zamanda partinin eski genel sekreteri olan Poyraz, Akşener’in İYİ Parti Kurultayı’nda aday olmayacağını düşündüğünü söyledi. Poyraz’ın konuya ilişkin sözleri şöyle:

“Kongreler biliyorsunuz delegenin karar verdiği alanlardır. Bir kongrede aday olabilmeniz için yeterli sayıda delegenin sizi teklif etmesi gerekiyor. Sayın Genel Başkanının aday olup olmaması kendi iradesiyle alakalı bir durumdur. Bu süreçte bir siyasi partinin Genel Başkanı olarak Sayın Akşener partisini kongreye götürmek mecburiyetindedir. Dolayısıyla da partisini kongreye götürme kararı vermiştir.

Sayın Akşener’in bu konuya ilişkin net ifadesi var. Net ifadesi sonrasında da bir Kurultay kararı verdi. Bütün bunları alt alta koyunca Meral Akşener’in bu kurultayda aday olmayacağını düşünüyorum.”

Akşener'den istifa gelmedi: İYİ Parti olağanüstü kongreye gidiyorAkşener’den istifa gelmedi: İYİ Parti olağanüstü kongreye gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.