İYİ Parti’de istifa dalgasına bir vekil daha eklendi

İYİ Parti'de üst düzey görevler alan partililer peş peşe ayrılıklarını duyuruyor. Ankara Milletvekili Adnan Beker ile Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Arslan partilerinden istifa ettiklerini duyurdu..

Siyaset 16 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Altılı Masa’dan seçime kısa süre kala ayrılıp kamuoyu tepkileri sonrası  geri dönen İYİ Parti’de sular seçim sonrasında da durulmuyor. Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu isim vermeden çok sert şekilde eleştiren İYİ Parti lideri Meral Akşener’in devam eden süreçteki açıklamaları da yerel seçimler için izleyecekleri yol haritasının sinyalini veriyordu. Nitekim Eylül ayında İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu GİK kararını “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimlerde Türkiye genelinde 81 il ve ilçelerde partimizin kendi adaylarının teşkilatlarımızın görüşlerini yanı sıra her seçim çevresinde aday adaylarımıza yönelik halkın eğilim ve tercihlerinin dikkate alınarak tespit edilmesine karar verilmiş olup sürecin yönetiminde parti başkanlık divanımız yetkilendirilmiştir” sözleriyle duyurmuştu ve bundan sonra partide istifa dalgası başladı. Üstelik istifa edenler de partinin üst düzey yöneticileriydi.

6 Haziran: Aytun Çıray istifası

Seçim sonrası ilk istifa eden 2018 yılında milletvekili seçilen ve partisinde başdanışmanlık ve parti ve sözcülüğü de yapan Aytun Çıray’dı. İYİ Parti’nin oy kaybettiğini sürekli dile getiren Çıray 6 Haziran’da bir mektup yayımlayarak neden istifa ettiğini de açıkladı. Çıray Akşener’in masadan kalkmasının cumhurbaşkanlığı seçim sürecine zarar verdiğini söyledi. Mektupta kamuoyunun en fazla dikkatini çeken ise “Başta bana ve Sayın Ümit Özdağ’a olmak üzere İYİ Parti’de tasfiye operasyonu başlatıldı. Bu kriz Sayın Özdağ’ın ayrılıp parti kurması ile sonuçlandı ki, yarattığı etkiyi 14-28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşadık” sözleriydi.

‘Sade vatandaş’ Ahat Andican

Çıray’dan altı gün sonra Ahat Andican da partisinden ayrıldığını duyurdu. İYİ Parti’nin TBMM İYİ Parti Grup Başkanı olarak görev de yapmıştı ve parti kurucusuydu. Andican açıklamasında “Ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada İYİ Parti Yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkanı kalmamış durumdadır” dedi ve ‘sade vatandaş’ olarak yoluna devam edeceğini söyledi.

‘İnternetçi abi’ de gitti

İYİ Parti kurucularından, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Üyesi Taylan Yıldız da seçim sürecinde gençlerle kurduğu samimi ilişkiler nedeniyle dikkat çekiyordu. Teknoloji üzerinden gençlerle kurduğu bağ ve geleceğe yönelik söylemleri onu sürekli ekranda görmemize neden oluyordu. Ancak seçim sonrası İYİ Parti’den kopan isimlerden biri de o oldu. 19 Haziran’da istifasını duyuran Taylan Yıldız “Sebebi kişisel değil, sistemsel. Bilinsin isterim ki benim kişilerle hiçbir zaman meselem olmadı. Benim başka bir meselem var: Ankara’nın gençleri duymaması meselesi” dedi.

25 Eylül’de bir istifa daha

İYİ Parti kurucularından olan büyükelçi Aydın Adnan Sezgin de İYİ Parti’de önemli görevler üstlenmişti. Partinin uluslararası ilişkiler ve Türk dünyasından sorumlu genel başkan yardımcısı da olan Sezgin, 25 Eylül 2023’te İYİ Parti’den istifa etti ancak istifa nedenini açıklamadı.

Vekillik başvurusu yapmayan tek isim de ayrıldı

İYİ Parti 27. Dönem İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise 9 Ekim’de istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti vekiliydi, ayrıldı, AK Parti’ye geçti

2 Kasım’da Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu İYİ Parti’den istifa etmişti. Hatipoğlu sosyal medya hesabından ayrılığını “İYİ Parti ile genel seçim sürecinden bu yana derin görüş ayrılıkları yaşamaktaydım. Parti içi istişare sürecimizin de sağlıklı yürümemesinden kaynaklı olarak, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’i de bilgilendirerek İYİ Parti’den istifa ediyorum” sözleriyle duyurdu. Öte yandan Hatipoğlu’nun “Ben kesinlikle Eskişehir’de CHP ile ittifak taraftarı değilim. Ama tabii ki bir sağ partiyle belirli prensiplerde biz ittifak yapabiliriz. AK Parti, MHP, Saadet Partisi olabilir” sözleri gündem olmuştu.

Bu açıklamalarını takriben İdris Nebi Hatipoğlu AK Parti’ye geçmişti.

Sessiz ayrıldı

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz İYİ Parti’nin kuruluşunda yer almış, genel başkan yardımcılığı da yapmıştı. 2018’de Ankara Milletvekili olan Yılmaz 14 Mayıs seçimlerinde aday gösterilmedi. 10 Kasım’da ise parti üyeliğini sonlandırdı ama bir açıklama yapmadı. Fakat Durmuş Yılmaz İYİ Parti’nin yerel seçim stratejisini eleştiriyordu.

En çok ses getiren: Bahadır Erdem

Durmuş Yılmaz’dan sonra istifasını açıklayan Bahadır Erdem en fazla ses getiren isim oldu. Çünkü seçim sürecinde İYİ Parti’nin politikalarını en fazla duyurmaya çalışanlardandı. Partide de önceki dönem başkanlık divanında hukuk ve adalet politikaları başkanı olarak yer almıştı ve GİK üyesi olmuştu. Ancak Erdem’in istifası da ittifaksız seçime girme kararının açıklanmasının ardından geldi. Durmuş Yılmaz ile aynı gün istifa eden Erdem, “Ancak 2024 yerel seçimlerinde aday çıkarma kapsamına tüm illerin alınması ısrarı maalesef İstanbul ve Ankara’nın muhalefette kalmasını riske atmakta ve son dönemde Anayasa hususunda bilinçli olarak yaratılan büyük devlet krizini de göz önüne bulundurduğumuzda hukuk tanımaz AKP rejimi için yeni fırsatlar doğurmaktadır” dedi.

Bir günde iki istifa haberi

Son olarak istifa edenler kervanına Adnan Beker de katıldı. Beker 2019 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve İYİ Parti Grup Başkanvekili olmuştu. 14 Mayıs’ta Grup Başkanvekilliği görevinden ayrılan Beker Ankara 2. Bölge 1. sıradan milletvekili adayı gösterilmiş ve seçilmişti. Ancak Beker “İYİ Parti çatısı altında artık Ankaralı hemşehrilerim ve Yüce Türk Milleti’ne daha fazla katkı sağlayamayacağımı düşündüğümden bugün itibariyle İYİ Parti’den istifa ediyorum” diyerek partisinden ayrıldı.

İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Arslan da partisinden istifa ettiğini açıkladı. Arslan, “İYİ Parti tarafından alınan bu karar ve son dönemde yapılan açıklamaların belediye seçimlerinde de AK Parti ve Cumhur ittifakını destekler ve mevcut iktidarı güçlendirir nitelikte olması sebebiyle İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcılığı görevimden ve parti üyeliğimden istifa ediyorum” dedi.

İYİ Parti’de ‘İttifak yoksa yokuz’ istifaları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.