Ümit Özdağ’ın teklifine İYİ Parti’den yanıt: Tutarsızlık

Zafer Partisi lideri Özdağ, İYİ Parti lideri Akşener'e ittifak çağrısı yaptı ve bir süredir bunu görüştüklerini söyledi. Ayrıca CHP lideri Özel'i de sert sözlerle eleştiren Özdağ, Akşener'in Cumhur İttifakı'nın kurulmasında sorumlu olduğunu savundu.

Siyaset 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

CHP lideri Özgür Özel’in İYİ Parti lideri Meral Akşener’i ziyareti, bizzat Özel’in de bunu kabullenmesiyle “seçimlerde ‘ittifak olacak mı” sorusunu gündemden düşürdü ama masada şimdi işbirliği var ve pazartesi günü İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında CHP’nin bu teklifi konuşulacak.

Bu arada 81 ilde kendi adayıyla seçime gireceğini duyuran İYİ Parti’ye Zafer Partisi’nden de mesaj gitti, ama  İYİ Partili İbrahim Özkan’ın yanıtı sert oldu.

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Akşener-Özel görüşmesinin hemen öncesinde sosyal medya hesabından paylaşım yapıp “Sayın Akşener, yarın sizi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçisi Zafer Partisi’nin ortaya koyduğu, Atatürk’ün belirlediği devletin kuruluş felsefesini savunan protokolü değil, Öcalan’ın belirlediği eşit yurttaşlık adı altında federasyon ve bölünmeyi savunan HDP’nin yaklaşımını desteklediğini açıklayan Yeni CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel ziyaret edecekmiş” dedi.

Özel’in opera sanatçısı Pervin Çakar’ın elini öpmesini hatırlatan Özdağ, Özel’in Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı da kabul ettiğini  söyledi ve Fincancı için “Ergenekon’da FETÖ ile işbirliği yaparak Türk ordusuna kurulan kumpasa destek olan, bulduğu her fırsatta Türk devleti ve milletine saldıran TTB başkanı” tanımı yaptı.

Özel CHP grup toplantısında “Kürtler belediye başkanı seçiyor ama siz belediyelere kayyum atıyorsunuz. Sizin bu uygulamalarınız yüzünden Kürtler Türkiye’de daha az eşittir” diyerek kayyum atamalarını eleştirmişti. Özdağ buna da tepki gösterdi ve kayyumu ‘Kürt seçmenin seçme hakkının elinden alınması’ diye tanımlamayı tehlikeli bulduğunu söyledi. Nitekim Özdağ’ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile 14 Mayıs’tan sonra yaptığı protokolda “Terörle mücadele çerçevesinde terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir” maddesi de yer almıştı.

https://twitter.com/umitozdag/status/1728999831010496897/photo/1

Özel’in yerel seçim için Akşener’den Ankara ve İstanbul için işbirliği isteyeceğini söyleyen Özdağ “Sayın Akşener, sizi 2019 yerel seçimlerinden önce Cumhur ittifakının da dağıldığı bir ortamda CHP ile ittifak yapmama konusunda yazılı ve sözlü olarak uyarmıştım. Bu ittifakın İYİ Parti’yi HDP ile ittifak suçlaması ile karşı karşıya getireceğini ifade etmiştim. O zaman dinlemediniz. CHP ile İttifak yaptınız ve Cumhur ittifakının da kurulmasına vesile oldunuz” diye konuştu.

Akşener’e bir kez daha ‘İYİ Parti’li milliyetçileri HDP ile ittifaka sürüklemeyin’ diyen Özdağ, Zafer Partisi-İYİ Parti ittifakı önerisinde bulundu. Özdağ “Zafer Partisi’nin son GİK toplantısında tekrar ele aldık, tartıştık. Sonra daha küçük gruplar ile de tartışmalarımızı sürdürdük. Size bu teklifi İYİ Parti’nin parti içi tartışmalarının yatışmasından sonra uygun bir ortamda iletmeyi düşünüyorduk. Ancak CHP’nin ziyareti ve size yönelik belirli grupların baskısını bildiğimiz için bu ziyaret öncesinde öyle kapalı kapılar ardında değil bütün Türk Milleti’nin önünde Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliği ittifakı öneriyoruz” dedi.

Özdağ’ın bu sözlerine İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan’dan jet yanıt geldi. Özkan sosyal medyadan “Önce CHP ile gizli protokol yap! Sonra bunlar kötüdür diye İYİ partiye ittifak teklif et… Nerden baksan tutarsızlık…” paylaşımı yaptı.

Ümit Özdağ’a ‘en büyük hatam’ dediği İYİ Parti’den yanıtÜmit Özdağ’a ‘en büyük hatam’ dediği İYİ Parti’den yanıt

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.