Kadınların soyadını yasaklayan teklife CHP’den ‘kazanılmış hak’ yanıtı

AK Parti 9. Yargı Paketi'ni Meclis'e sundu ve içinde kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanmalarını engelleyen maddeye yer verdi. 'Aile bütünlüğü' denerek savunulan bu maddeye CHP'den tepki geldi.

Siyaset 6 Temmuz 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
8 Mart 2024'te Sıraselviler Caddesi'ndeki eylemden bir kare.

AK Parti, 9. Yargı Paketi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu ve bu pakette kamuoyunun tepkisini çeken maddeler yer aldı. Bunlardan biri kadınların kendi soyadlarını kullanmalarına dair kanun teklifi. Bu teklif Meclis’e gelmeden önce basında haber olmuştu ve kadın hakları savunucuları karşı çıkmıştı. Çünkü AK Parti’nin isteğine göre kadınlar bekarlık soyadlarını evlendiklerinde kullanmamalı. İstiyorlarsa eşlerinin soyadlarıyla birlikte kullanmalı. Bu kararı AYM iptal etmişti, Meclis’e bu iptal kararıyla birlikte “kadın erkek eşitliğine uygun yeni bir düzenleme” yapması için 9 ay süre vermişti.

Meclis bu sürede yeni bir düzenleme yapması gerekiyordu, yapmadı. Meclis herhangi bir düzenlemeye gitmeyince AYM kararı da havada kaldı, kadınlar gittikleri nüfus müdürlüklerinden ret cevabı aldı. AK Parti de bu ret cevabını kesinleştirmek istedi. AYM’nin kararına aykırı şekilde hazırladıkları bu maddenin gerekçesini de “Ailenin önemi değerlendirildiğinde, anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabilecek, çocuğun hangi soyadını kullanacağı ayrı bir tartışma konusu haline gelecektir” şeklinde açıkladı. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimizi okumak için tıklayın.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve “AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bir kez daha tanımadı. AYM kararına rağmen, 9’ncu Yargı Paketi ile kadınların soyadlarını tek başına kullanması yasaklanmaya çalışılıyor. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Kimlik mücadelemiz, var olma mücadelemizdir. Yıllardır yürüttüğümüz mücadelede hukuki bir zafer kazanmışken, kazanılmış hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Kadının evlendiği kişinin soyadını almasını hükmeden Medeni Kanun’un 187’nci maddesinin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildiğini hatırlatan Nazlıaka, gerekçeli kararda da kadının evlendikten sonra da isterse bekarlık soyadını tek başına kullanacağını belirtildiğini vurguladı.

“Kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyet, ‘aile bütünlüğü’ adı altında bu kararı tanımıyor. Kadın, bekarlık soyadını ancak eşinin soyadı ile birlikte kullanabilirmiş. Çünkü anne-babanın ayrı ayrı soyadı kullanmaları çocuk üzerinde olumsuz etki yaratabilirmiş. Çocuğun hangi soyadını kullanacağı konusu tartışma meselesi haline gelebilirmiş” diyen Nazlıaka aile bütünlüğünün soyadla sağlanamayacağını söyledi.

Nazlıaka sözlerini şöyle noktaladı:

“Çocuklar yatağa aç girerken, kimi ailelerde kadınlar ve çocuklar şiddete maruz kalırken, çocukların en temel haklara erişimi dahi sağlanamazken nasıl susuyorsunuz? Samimi iseniz önce çocukların ve kadınların insanca yaşam hakkına sahip çıkın. Oysa biliyoruz ki bu zihniyet kadını bir birey olarak görmüyor. Kadını sadece aile kavramı içine hapsetmek istiyor. Kazanılmış haklarımızı budamak dışında bir adım atmak istemiyor. Aile bütünlüğü aynı soyadını kullanarak sağlanmaz. Aile bütünlüğünün sağlanması için şiddetsiz, sömürüsüz bir toplumun inşasına yönelik adım atılmalıdır.”

9.⁠ ⁠Yargı Paketi Meclis’te: ‘Etki ajanlığı’ rafa kalktı, kadınlara soyadı engeli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.