Kasım Gülpınar Yeniden Refah’tan istifa etmemiş, çünkü zaten üye de değilmiş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar partisinden ayrılıp bağımsız kaldı. Gülpınar aslında Yeniden Refah Partisi'nden istifa edememiş, "Üye değilmişim. Vallahi bak, şaka değil, yeminle" diyor.

Siyaset 3 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Uzun yıllar görev yaptığı AK Parti’den 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimler öncesi istifa ederek Yeniden Refah’a geçen Mehmet Kasım Gülpınar sekiz ay sonra ‘rota değiştirdi’ ve yoluna ‘bağımsız’ devam edeceğini duyurdu. Buraya kadar her şey siyaset sahnesinde ‘normal’ karşılanabilecek kıvamdaydı. Sonrasında ortaya çıkan detay kendisini bile şaşırtacak cinstendi.

Kararını kamuoyuyla paylaştıktan sonra Yeniden Refah’tan ayrılabileceğini sanıyordu, ancak öyle olmadı. Çünkü malum olduğu üzere kimse üye olmadığı bir yerden istifa edemez.

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan siyasetçi karşılaştığı manzarayı şöyle anlattı:

“Sadece şunu söyleyeceğim: AK Parti’den istifamı e-devlet’ten yapmıştım. Yine aynısını yapayım dedim. e-Devlete girdim. ‘Hiçbir partiye üyeliğiniz bulunmamaktadır’ diyor. Üye değilmişim. Vallahi bak, şaka değil, yeminle.

Kurumsallık açısından sadece bunu değerlendirseniz yeter. Kurumsal yapı her zaman önemli. Benim bıraktığım AK Parti’de kurumsal bir yapı vardı. Eleştirdiğimiz çok konular vardı, çok sıkıntılar vardı ama kurumsal bir yapısı vardı.”

Peki AK Parti’ye dönecek mi?

Gülpınar’ın iktidar partisinden istifa nedeni yönetimin onun yerine Zekeriya Beyazgül’ü aday göstermesiydi. Sokağın kendisini Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek istediğini savunan Gülpınar sonunda Yeniden Refah çatısında yarışa girdi. Sandığa giden süreç oldukça çekişmeliydi. Öyle ki şehir, muhafazakar yapısı nedeniyle AK Parti’nin kaleleri arasında yer alıyordu.

Ayrılığın ilk günlerinde geri dönüşün söz konusu olmayacağını dile getiren Gülpınar propaganda sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da karşı karşıya gelmişti. Eski ‘dava arkadaşı’ onu şu sözlerle eleştirmişti

“Arkasına saklanıp bireysel hesapları peşinde koşanlardan olmadık. Hepimiz beşeriz, elbette eksiklerimiz, hatta hatalarımız çıkabilir. Şehrimize kazandırdıklarımızı kimse inkâr edemez. Büyükşehir ve ilçe adaylarımızı da bu hüsnüniyet ile belirledik. En az kırgınlığa yol açacak, katkı verecek isimlerle 31 Mart’ta sizlerin huzuruna çıkmaya çalıştık. Geçmişte bizimle yol yürüyüp de yolunu değiştirenlerin tercihi kendilerini ilgilendirir. Boşa harcayacak enerjimiz yok, işimize bakacağız. Herkes siyasetçi olur ama devletçi olamaz. Hep birlikte işimize bakacağız.”

Siyasetçiyse bu sözlere karşılık iktidar partisinin liyakatsız kadrolar tarafından ‘kuşatıldığını’ savunuyordu.

31 Mart 2024’te kentin rengi sarıdan yeşile döndü. Kasım Gülpınar yaklaşık 47 bin oy farkla kazandı. Ancak tartışma bitmedi. Genellikle belediye meclisinde sınırlı kalan polemikler geçen temmuz ayında Türkiye genelinde konuşulur hale geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kentte toplantı düzenleyecekti. Gülpınar da ilk programa göre onun yanında oturacaktı. Fakat son anda yeri değiştirildi ve arkalara alındı. Belediye başkanıyla partisinin tepkisi hayli sertti. Yaşananları ‘ilkellik’ olarak tanımlıyor, Ankara’nın buna sessiz kalmaması gerektiğini belirtiyorlardı.

AK Parti’yle temas vardı

Bu sırada şehirdeki ‘transfer’ yarışı iyiden iyiye hızlanmış, bir ‘al ver’ rallisine dönmüştü. AK Parti Yeniden Refah’tan, Yeniden Refah AK Parti’den birçok belediye meclisi üyesi transfer etti. Gözler bir kez daha Gülpınar’a çevrildi. O da AK Parti’den teklif aldığını, ancak tabiri caizse ‘düşünme aşamasında’ olduğunu anlattı:

“Ben seçim sürecinde öncesinde ve sorasında da Sayın Cumhurbaşkanı’na olan saygı ve sevgimi ifade ettim. Sayın Cumhurbaşkanı’nı AK Parti’den ayrı tuttum. Evet AK Parti’den kırgın ayrıldım ama Sayın Cumhurbaşkanı ile muhabbetimde hiçbir eksilme olmadı. Yeniden uzun yıllar siyaset yaptığım AK Parti’ye katılmam noktasında temaslar oldu. Bir bakanımız nabzımı yokladı. Ben de halka rağmen siyasetin olmayacağını ifade ettim. Halkımızın nabzını tutacağız, halk bizi nerede görmek istiyorsa orada oluruz. Hayırlısı olsun.”

Gülpınar dünkü açıklamasıyla birlikte ‘şehirdeki siyasi tartışmaları bitirmek adına’ Yeniden Refah’tan ayrılacağını, yoluna ‘bağımsız’ devam edeceğini duyurdu. Bugün Saymaz’ın “AK Parti’ye kapıyı kapatmıyorsunuz” sözleri üzerine şunları söyledi:

“Ben hep ‘Kesinlikle belediye başkanı olmam. Kimse bu teklifle gelmesin, böyle bir ihtimal yok’ derdim, büyük konuşurdum. Büyük konuşmanın zararı gördük. Bugün burada oturuyoruz. Büyük konuşmak istemiyorum. Ben bir canlı yayında ‘Kesinlikle geçmem’ demişim. Bunun üstüne geçmek ne kadar uygun olur, sizin takdirinize bırakıyorum.”

Siyasetçinin kararı an itibariyle ‘eski’ partisinde tartışmaya yol açtı.

Erbakan: ‘Zübük’ diyenlere giderse söylenecek bir şey yok

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan katıldığı bir yayında Şanlıurfa Belediye Başkanı’nın kendileriyle hiçbir şekilde istişare etmediğini söyledi.

“Birtakım duyumlar geliyordu ama kesin bir bilgi yoktu. Biz açıklamasına şaşırdık. Herhangi bir istişare olmadı bizimle. Üzülerek söylüyorum bizimle bir istişare olmadı. İstişare kelimesi çok mantıklı değil. Bilgi olarak da söylüyorsa öyle bir şey de olmadı” diyen Erbakan, şöyle devam etti:

“Bugün belediye meclis üyeleriyle yaptığı toplantıda da kendisi bizzat söylüyor ‘Ben anket yaptırdım halkın yüzde 79’u istifa etme diyor ama ben çalışamıyorum, baskılar oluyor, projelerim onaylanmıyor, taleplerim geri çevriliyor o nedenle istifa edeceğim diyor. Yüzde 79’a rağmen yapılan bir işten hayır geleceğini zannetmiyorum.”

Gülpınar’ın “Bağımsız kalacağım” sözlerini değerlendirirken “Bilemiyorum. Kendisi için ‘sirk cambazı’ ve ‘zübük’ ifadelerini kullanan bir yapıya tekrar giderse artık diyecek bir şey yok. Sayın Cumhurbaşkanı kendisi için bizim partiye geçtiğince ‘sirk cambazı’ ve ‘Zübük siyasetçiler’ demişti” diye konuştu.

Şanlıurfa'da ikinci Fakıbaba vakası mı: Kasım Gülpınar Yeniden Refah'tan istifa ettiŞanlıurfa’da ikinci Fakıbaba vakası mı: Kasım Gülpınar Yeniden Refah’tan istifa etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.