Meclis’teki altı parti ilk kez ortak bildiride birleşti

İsrail'in Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği bombalı saldırıda en az 500 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıya çığ gibi tepki yağdı. Siyasi parti liderleri ve TBMM'de grubu bulunan partiler saldırıyı lanetledi.

Siyaset 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail dün Gazze’de hava saldırılarından kaçan halkın da sığınmaya çalıştığı bir hastaneyi bombaladı. Gazze Sağlık Bakanlığı saldırıda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ölenler arasında hastaların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğu bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra konuyla ilgili  yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölü sayısının 500’e yükseldiğini söyledi.

Ankara’dan tepki yağdı

Saldırının ardından dünyadan ve Türkiye’den peş peşe tepkiler geldi. Sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “vahşetin durdurulması” çağrısı yaptı, siyasiler de saldırıya ateş püskürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum!”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “İsrail’in terörle mücadele edeceğini beyan ederek başlattığı savaş artık bir savaş olmaktan çıkmış ve Netanyahu terörü haline gelmiştir. Bir devletin savaş stratejisinde hastane bombalamak olamaz. Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya kamuoyunu bir an önce en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Söz bitmiştir artık! İsrail kana doymuyor, vahşete devam ediyor; dünya kamuoyu ise sadece seyrederek bu suça ortak oluyor! Sözde(!) ‘demokrasi ve insan hakları’ diyen Batı ülkeleri ne zaman uyanacak acaba? İsrail, Gazze’de bir kez daha hastane bombaladı; yüzlerce kardeşimiz şehit oldu. İslam dünyası da sadece kınayarak bu vebale ortak oluyor! Zalimin zulmüne engel olmak için Müslüman ülkeler ve Türkiye derhal harekete geçmelidir.”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Ahli Arab hastanesine düzenlediği hava saldırısı açık bir savaş suçudur. Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına tepki göstermeyen herkes bu katliamın sorumlusu konumundadır. Uluslararası kamuoyu hiçbir gerekçe ve bahaneye sığınmadan acilen tek ses olup bu kıyıma dur demelidir.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: “Hastane bombalamak da mı terörle mücadele? Gazze’de hastane bombalayarak 500 masum canı katleden eli kanlı İsrail’i lanetliyorum. Bunun adı savaş suçudur, bunun adı katliamdır, bunun adı devlet terörüdür. Son nefesime kadar Filistinli kardeşlerimin yanındayım.”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: “Sivil yerleşim yerlerini hedef almaya aralıksız devam eden vahşi Siyonizm Gazze’de bir hastaneye düzenlediği saldırıda yüzlerce masum insanı katletti. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz. Türkiye olarak Gazze’ye yönelik orantısız ve her türlü insani, ahlaki temelden uzak, barbarca saldırıların karşısında olmaya devam edeceğiz. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu ağır insanlık suçunun ateşinin adım adım tüm dünyayı sarmasına, insanı insan yapan her ne varsa teker teker, saniye saniye çürütüp öğütmesine ne kadar sessiz kalacağız? Hukuk tanımayan vahşi bir nizamın gözü dönmüş yönetici ve destekçilerine, düşmanlığın bile bir şerefi olduğunu kim, nasıl, ne zaman öğretecek? Gözlerimizin önünde süren bu katliamlara, savaş suçlarına hangi kurum, hangi otorite dur diyecek? İnsanlık namına utanıyoruz, geleceğimiz adına utanıyoruz; utanmaktan da utanıyoruz.”

TBMM’den Gazze’deki saldırı için ortak bildiri: TBMM’de İsrail’in Gazze’de hastaneleri hedef alan saldırılarına ilişkin yayımlanan ortak bildiride “İnsanlık suçu olan bu saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.” dendi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.