Kılıçdaroğlu 100. Yıl Resepsiyonu’nda konuştu: Bugünü gördüğüm için tarifsiz mutluyum

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetimizin 100. Yılı Resepsiyonu'nda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının cumhuriyeti kurma sürecini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet’i kurarken asla yılmadılar, Onların izinden giden bizler de aynı amaç doğrultusunda çalışacağız ve asla yılmayacağız" dedi.

Siyaset 28 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

CHP dün akşam Ankara JW Marriott Otel’de Cumhuriyetimizin 100. Yılı Resepsiyonu düzenledi. Resepsiyona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte katıldı.

Resepsiyonda “100. Yıl Cumhuriyet” filmi gösterimin ardından bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu güzel Cumhuriyetimiz, 100 yaşına girdi. İkinci yüzyılın arifesindeyiz. Bu kutlu günü yaşamaktan, üstelik Onun iki büyük eserinden biri olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı olarak, bu günü görmekten dolayı tarifsiz bir mutluluk içinde olduğumu ifade etmek isterim. Değerli dostlarım; Cumhuriyet ne demektir, en güzel tanımını Cumhuriyet’i kuran Büyük Atatürk yapmıştır. Atatürk, ‘Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir’ der. Çünkü Cumhuriyet, birlikte alın teri döküp, birlikte yükselmenin yoludur. Çünkü Cumhuriyet, eşitliktir, özgürlüktür, yani adalettir. Cumhuriyet, ilimdir, fendir, çağdaşlıktır. Cumhuriyet demokrasiye giden yolun ilk ve en önemli adımıdır. Cumhuriyet bir gecede kurulmuş, bulunmuş bir fikir değil, ilmek ilmek, bedel ödenerek ulaşılmış bir hedeftir. Aynı zamanda Cumhuriyet, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir gençlik düşüdür.”

Atatürk’ün “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” sözlerini anımsatan Kılıçdaroğlu “Bu söz doğrudur ve gereği de yapılmıştır. Ancak bu sözün arkasında yıllar süren bir mücadele, yıllar süren bir emek, yıllar süren bir fikriyat vardır. 1906 yılında, 25 yaşındaki Mustafa Kemal, nihai amacını ‘Milleti hâkim kılmak’ olarak anlatır. O gece Atatürk sözlerini tamamladıktan sonra Hüsrev Sami Bey’e döner, tabancasını masanın üstüne koymasını ister. Hüsrev Sami Bey o anı şöyle anlatır: ‘Taşıdığım Browning tabancamı masanın üzerine koydum. Hepimiz ellerimizi bu tabancanın üzerine koyarak ölünceye kadar bu kutsal dava uğruna çalışacağımıza ant içtik…’ Böylece Mustafa Kemal ve arkadaşları millet egemenliğine duydukları inancı bir yeminle kalıcılaştırıyorlar. Ki unutmayınız; bu yemin daha sonra ‘Hâkimiyet bilâkaydüşart milletindir’ ilkesiyle vücut buluyor” dedi.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Resepsiyonu.

Gerçek demokrasinin inşa edilmesinin zorlu bir yolu olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu sözlerini “Ancak onlar Cumhuriyet’i kurarken asla yılmadılar. Onların izinden giden bizler de aynı amaç doğrultusunda çalışacağız ve asla yılmayacağız. Değerli katılımcılar; sizlere ‘dostlarım’ dedim. Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşını kutladığımız bu güzel akşamda bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza tekrar, saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. Yaşasın Cumhuriyet. Yaşasın demokrasi” diyerek sonlandırdı.

Cumhuriyet’in ilk 100 yüzyılının muhasebesi: Eğitim ve sağlıkta kullanılan, kullanılmayan tercihlerCumhuriyet’in ilk 100 yüzyılının muhasebesi: Eğitim ve sağlıkta kullanılan, kullanılmayan tercihler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.