Kılıçdaroğlu el artırdı: Akşener aday olmam için elçi gönderdi

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığına aday olması için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir gazeteciyi kendisine elçi olarak gönderdiğini ileri sürdü. Bu 'elçilik' görevini üstlenen isimse Karar yazarı Elif Çakır'mış.

Siyaset 9 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

13 yıl sürdürdüğü CHP Genel Başkanlığı görevinden ayrıldığı kurultaya giden süreçteki ‘değişim’ çağrısı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ona yakın isimlerle arasının açıldığı konuşulan, devir teslim sonrasında da halefi Özgür Özel’e sert göndermeleri öne çıkan eski ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu yine dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasına giden süreçte yaşananlara dair ileri sürdüğü yeni iddia ve parti içi tartışmalarla ilgili kendinden emin tavrı göze çarptı.

Kılıçdaroğlu’nun gazeteci Vedat Yenerer’le mini söyleşisinde ilk konu 14-28 Mayıs 2023’tü.

Hatırlayalım; muhalefetin aday belirleme sürecinde dönemin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve kurmayları önceleri dolaylı, sonraları doğrudan Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkıyordu. Nitekim seçimden sonra altılı masadan ilk ayrılan İYİ Parti oldu. Eleştirileri yakın zamana kadar da devam etti.

Kılıçdaroğlu bu görüşmede Akşener’in kendisinden sürekli cumhurbaşkanı adayı olmasını istediğini ileri sürdü:

“İlk teklif Meral hanımdan geldi. Karar gazetesi yazarı Elif Çakır geldi ve Akşener’in elçisi olarak, Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmamı istediğini, kabul edersem destekleyeceği mesajını iletti. Süreç öyle başladı. Son güne kadar da altılı masadaki tüm liderler şahittir ki, hep ‘adayımız siz olun’ demiştir.”

’50 milletvekili bana sadık’ sözlerine yalanlama

Eski CHP liderinin “En az 50 milletvekilinin parti içinde size sadık olduğu iddiası konuşuluyor. Doğru mu” sorusu üzerine “Evet doğru” dediği iddia ediliyordu.

Ancak Kılıçdaroğlu bunu yalanladı. Basında geniş yer bulan sözler için T24’e net biçimde “Benim böyle bir açıklamam asla olmamıştır” demeci verdi:

“CHP’de bütün vekiller partiye sadıktır. Kişilere değil. Benim ’50 milletvekili bana sadık’ diye bir cümlem asla olmamıştır. CHP’de böyle bir şey mümkün değildir.”

Yine de bu noktada Özel’in sıklıkla “Benim gördüğüm Kemal Bey’le çok yakın siyaset yapmış bazı arkadaşlar ‘Kemal Bey siyasetin tümüyle dışında kalırsa biz de siyaset yapamayız’ gibi bir kaygı içinde. Belki bu kaygıdan Kemal Bey de etkileniyor” gibi ifadeler kullandığını hatırlatalım.

‘Siyaseti bırakmadım’

Kılıçdaroğlu “Siyaseti bıraktınız mı? Bırakmadıysanız ne düşünüyorsunuz? Yeni bir parti kuracak mısınız?” sorusu üzerine de “Siyaseti bırakmadım. Tam da ortasındayım (elleriyle çalışma ofisini göstererek). Yeni bir parti kurmayı hiç düşünmedim. Partim belli; CHP” diye konuştu.

Gazeteci görüşmenin sonunda fotoğraf çektirirken “Daha önceden alışıksınız. Bir kez daha birlikte ‘bozkurt’ yapalım” teklifini Kılıçdaroğlu’nun “Yok, yapmayalım” diye reddettiğini aktardı.

Oğan'ın 'yardımcılık ve bakanlık' sözlerine Kılıçdaroğlu sert çıktı: Ayakkabımı boyatmaya vermemOğan’ın ‘yardımcılık ve bakanlık’ sözlerine Kılıçdaroğlu sert çıktı: Ayakkabımı boyatmaya vermem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.