Kılıçdaroğlu, 10Haber’in IMF haberini hatırlattı: Gidersiniz kapısına 5-10 dolar verirler mi diye!

Ekonomideki kötü gidişata ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, 10Haber yazarı Erdal Sağlam’ın gündeme getirdiği ‘iktidar üst düzey heyet göndermesi için IMF ile temasa geçti’ iddiasına gönderme yaptı ve ‘dilencilik’ dedi.

Siyaset 31 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

10Haber yazarlarından ekonomist Erdal Sağlam’ın 4 gün önce gündeme getirdiği bomba IMF iddiası, sadece ekonomi değil, siyasetin de gündeminde olmaya devam ediyor.

Erdal Sağlam, 4 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘artık borç veriyoruz’ dediği IMF’nin, iktidarın talebi üzerine 6 yıl sonra Türkiye’ye üst düzey heyet göndereceğini, Eylül’de gerçekleşmesi beklenen bu görüşmede ise Ankara’nın ilk amacının IMF’den olumlu rapor almak olduğunu yazmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ise Anadolu Ajansı’na IMF’ye böyle bir talep iletilmediğini ileri sürmüş söz konusu ziyaretin bir ‘rutin’ olabileceğini açıklamışlardı.

Bu kısmi yalanlamalara karşın, iddia gündemde yerini korurken dün iddiayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da dile getirdi.

Kılıçdaroğlu dün Aydın’ın Söke ilçesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Törende Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke Belediye Başkanı Mustafa İberya Arıkan birer konuşma yaptı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu törende yaptığı konuşmada Sökeli yurttaşlara seslendi.

Çerçioğlu ile devam

Konuşmasına yerel seçimlerde Aydın için planlarını anlatarak başlayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Trafik sorununuz var, yol sorununuz var, yeşil alan sorununuz var ama Özlem Başkan, bunları çözmekte kararlı. Az önce çıktı, gayet güzel anlattı. Üstelik doğayı, tabiatı, yolları bozmadan yeraltına otoparkı yapacak, üstü yeşil alan olacak. Çocuklar eğlenecekler, sizler orada olacaksınız, ağaçların dibinde oturacaksınız. Gayet güzel kentin bütün imkanlarından yararlanacaksınız. 1 milyara yakın yatırımı yaptı. Bugün temelini atacağımız yatırımların tutarı 150 milyon lira.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız, sadece Aydın için değil Türkiye için de örnek belediye başkanlarımızdan biridir. Örneğin birinci yönü kadın bir belediye başkanı, ikinci bir yönü ise yaptığı harcamalar, hizmetler… Aydın’a yaptığı hizmetleri sanmayın ki sadece Aydınlılar biliyor. Bütün Türkiye biliyor. Bütün belediye başkanlarımız da Özlem Başkanımızı örnek alıyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte de Allah nasip ederse Özlem Başkanımız Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevine devam edecek. Onu size, sizi de Allah’a emanet ediyorum.”

IMF iddiasını 30 Ağustos ile birleştirdi

Kılıçdaroğlu konuşmasında, gündemi sarsan IMF iddiasını ise Cumhuriyet’in kuruluşundaki antiemperyalist çizgiden ne kadar uzağa gidildiği temasıyla işledi:

“Bugün para dilenen bir iktidar düşünün. Gidip Araplara acaba bize 5, 10 dolar para verirler mi? Bir gidersiniz IMF’nin kapısına, acaba bize para verirler mi? Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal’in ilkeleriyle yola çıktığı takdirde hiçbir emperyal gücün önünde diz çökmez, diz çökmemiştir. Bakınız, devlet kurulduğunda Osmanlı’nın borçları son kuruşuna kadar ödenmiştir. Parlamento dışında, Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları hiçbir gücün önüne gidip para dilenmemişlerdir. Üretmişlerdir. Köylü kalkınmıştır. O dönem sanayi çok gelişmediği için köylü milletin efendisi sayılmıştır. Üretmiştir. Bugün sormak lazım, köylü gerçekten milletin efendisi konumunda mıdır? Köylüyü öldürdüler, toprağa küstürdüler. Bütün bunların tamamını düşünerek niye anlattım size tarihi? Tarihini bilmeyen ülkenin geleceği hakkında sağlıklı karar veremez. Önce tarihimizi bileceğiz, ki gelecek hakkında sağlıklı kararlar verebilelim. Hem ülkeyi kalkındırıyorsunuz Osmanlı’nın borcunu son kuruşuna kadar ödüyorsunuz, savunma sanayini kuruyorsunuz, uçak fabrikaları kuruyorsunuz, denizaltı yapan bir Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa ediyorsunuz ama geliyorsunuz 21’inci yüzyıla 5, 10 dolar nereden bulabilirim diye kapı kapı geziyorsunuz. Ben bunları reddediyorum. Sizin de reddetmenizi istiyorum.”

Öte yandan; Serbestiyet yazarı Oral Çalışlar’a konuşan Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı bileşenleriyle de benzer bir açıklama yapılabileceğini söyleyerek, “Onlar adına konuşmak doğru olmaz. Üzerimizde seçim sonrası ağır bir baskı oluştu. Partiyi dağıtacak kadar sert bir baskı. Bu hâlâ sürüyor” ifadelerini kullandı.

'Kurultay' öncesi örtülü ‘hodri meydan’: Hak eden yarışı kazanır‘Kurultay’ öncesi örtülü ‘hodri meydan’: Hak eden yarışı kazanır

Listeleri bahane ederek partimiz içinde sert ve öfkeli tepkiler örgütlendi

Seçimlerde ittifak bileşeni parti üyelerinin CHP listelerinden aday gösterilmelerine yönelik eleştirilere yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Diğer partilerle oluşturduğumuz milletvekili aday listelerine yönelik eleştiriler haksızdır. Yüzde 25 oyumuz var, yüzde 50’ye ulaşmak için müttefiklere muhtacız. Bu listeleri bahane ederek partimiz içinde sert ve öfkeli tepkiler örgütlendi. ‘Parti sağa kayıyor’ haksız değerlendirmeleri yapıldı. Bazı ulusalcı seçmenler bu propagandanın da etkisiyle aşırı milliyetçi seçenekleri tercih etti. Bu partilerle yapılan ittifakın belgeleri olan ortak Protokol ve Anayasa değişiklik taslağı okunduğunda gelişmiş bir demokrasi programı hazırlandığı görülebilir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, iktidardan kopuş eğiliminde olan muhafazakar kitlenin sonucu tayin ettiğini belirterek, “Bu aday listelerine gösterilen aşırı tepkilerden, söz konusu kitle olumsuz yönde etkilendi. Kararsız muhafazakârlar, ‘Ulusalcılar iktidara gelirse yeniden eski günlere dönebiliriz korkusu’ ile oylarını dönüp tekrar Erdoğan’a verdiler” dedi.

Kılıçdaroğlu, 30 Ağsutos için yazdı

Öte yandan Kılıçdaroğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı için Cumhuriyet’te bir yazı kaleme aldı. Yazıda, son seçimlere değinerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır; ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözünü hatırlatarak, “Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gidenleriz. Öyleyse umut hep vardır ve hep var olacaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve yeni seçilen ilçe başkanlarıyla görüştüKılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve yeni seçilen ilçe başkanlarıyla görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.