Kılıçdaroğlu: Ülkemizde yabancı asker postalı istemiyoruz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Irak ve Suriye tezkerelerine “hayır” diyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu tezkerede yer alan “yabancı askerlerin Türkiye'de bulunmasına” ifadesine karşı çıktıklarını belirtti, “Biz kendi ülkemizde yabancı asker postalı istemiyoruz” dedi.

Siyaset 18 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Irak ve Suriye’nin kuzeyinde görev yapacak askerin görev süresinin uzatılması için Meclis’te gündeme gelecek tezkereye “hayır” diyeceklerini bir kez daha vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz kendi ülkemizin topraklarında yabancı asker postalı istemiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, sözlerine “Terörle mücadele tezkeresinde şunlar yazıyor: TSK sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunulması üzerine yabancı devletlere gönderilmesi…Eyvallah. Uluslararası hukukun da vereceği bir avantajdır bu. Ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin müdahalede bulunması… Cumhuriyeti kuran bir parti, nasıl olur da yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesine izin verir. Akıl tutulması bu. Kendi ülkemizin mübarek topraklarında yabancı asker postalı istemiyoruz. Bunlar 30-35 yıldır terörle mücadele ediyorlar. Onlar basın toplantısı yapıyorlar, yabancı asker istemiyoruz. Bahçeli’den de Erdoğan’dan yanıt istedim. Erdoğan’dan tık yok anladığım kadarıyla. Bizleri kandıracaklarını sanıyorlar. Ben Türkiye’ye meşru yabancı asker postalı istemiyorum terörle mücadele konusunda. Yabancı asker istemiyoruz” şeklinde devam etti.

Akşener'den tezkereye destekAkşener’den tezkereye destek

 

Öte yandan CHP Genel Merkezi’ne “Türkiye’de yabancı asker postalı istemiyoruz” pankartı asıldı.

2019’da evet, 2021’de hayır demişti

CHP, aynı tezekereye 2019 yılında “evet” demişti. Kılıçdaroğlu “İçimiz yana yana evet diyeceğiz. Orada askerlerimiz var, o askerleri korumamız lazım” diye konuşmuştu. CHP, 2021 yılında aynı tezkerenin iki yıl uzatılması oylamasına ise “hayır” oyu vermişti. 2014 yılından bu yana çıkarılan tüm tezkerelerde yer alan “yabancı askerlerin Türkiye’de bulunmasına” ifadesini karara gerekçe olarak göstermişti. CHP, bu kez de iktidara bu ifadenin tezkereden çıkarılması çağrısı yaptı ve bu ifade sebebiyle “hayır” diyeceğini açıkladı.

‘Yargıdaki çeteden de beşli çeteden de hesap soracağız’

Konuşmasında, gazeteci Timur Soykan’ın “Yargıda rüşvet ağı” ve gazeteci Gökçer Tahincioğlu’nun “Çürümek: Yargıda temiz eller mi, güç savaşları mı?” başlıklı haberlerine de değinen Kılıçdaroğlu, “Bütün bunlara rağmen kararlı azimli, haktan ve hukuktan adaletten yana yürüyeceğiz ve asla yolumuzdan sapmayacağız. Ve Türkiye’ye gerçek anlamda adalet gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Yargıdaki çeteden de beşli çeteden de hesap soracağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Haklı olanların mahkemede, haksız olanların dışarıda olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Yargının çürümesi devletin çürümesi demektir. Yargıyı bu hale getirenler kim?” diye sordu.

‘Türkiye’nin bölgeye barış getirmesini istiyoruz’

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaya da değinen Kılıçdaroğlu, “Biz Filistin halkının kendi topraklarına kavuşmasını istiyoruz. Biz Mescid’i Aksa başta olmak üzere bütün kutsal mekanlara saygı istiyoruz. Biz Filistin halkına yönelik insanlık dışı ablukanın kaldırılmasını istiyoruz. Biz akan kanların durdurulmasını istiyoruz. Biz CHP olarak Ortadoğu’ya barışın gelmesi için Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nın kurularak Türkiye’nin bu bölgeye barış getirmesini istiyoruz. Bu politika bizim politikamız ama hükümetin de bunu uygulaması gerekiyor” dedi.

‘Amasra’da 43 işçi göz göre göre kaybedildi’

Amasra’da 3. duruşması görülemeye devam eden maden faciası davasına da değinen CHP lideri, “Bartın ve Amasra’ya gittik. 43 madencimiz hayatını kaybetti. Davaları takip ediyoruz. Ne kadar dikkatli davrandığımızı, ne kadar haklı olduğumuzu insanların haklarının savunulması gerektiğini bu konuda CHP’nin verdiği mücadeleyi de topluma anlatmak zorundayız. Raporda 43 işçinin göz göre göre kaybedildiği yazıyor. TTK Genel Müdürü terfi ettirildi” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.