Kılıçdaroğlu’ndan Can Atalay’a ziyaret, Numan Kurtulmuş’a çağrı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Silivri'de tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay'ı ziyaret etti. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a çağrı yapan CHP lideri, "Benim Sayın Başkandan beklediğim şudur. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği benzer kararını alacak, Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak" dedi.

Siyaset 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri’de tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay’ı ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, Atalay’ı cezaevinde ziyaret etmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Can Atalay hapiste, TBMM’de görevli olan Can Atalay’ı İnsan Haklarından Sorumlu Komisyon’a seçiyorlar. Ama Can Atalay hapiste. Hiç kimse milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz.

Kurtulmuş’a çağrı yaptı

Bu görev en çok kime yakışırdı? Bunu duyurma görevi en çok CHP’ye yakışırdı. Buradan TBMM Başkanına da çağrı yapmak isterim. Benim sayın başkandan beklediğim şudur. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği benzer kararını alacak, Adalet Bakanlığı’na bir yazı yazacak.

Kurtulmuş’tan Atalay açıklaması

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın halen tutuklu bulunmasına dair konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, üstü kapalı biçimde tahliye kararı verilmesi gerektiğine işaret ederek, “Meclis’in tavrı ortadadır” dedi.

CNN Türk’te yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun benzer örnekleri hatırlatarak kendisini “Arşive baksın” diyerek eleştirmesine dair konuşan Kurtulmuş, “Bu konuyla ilgili kim, ne söylemiş, geçmiş dönemlerde buna benzer meselelerde neler yapılmış hepsini satır satır biliyorum. Kimsenin oturduğu yerden ‘Can’ın dosyasına baksın’ deme hakkı yoktur. Bunu bir saygısızlık olarak telakki ederim” dedi.

Can Atalay için Meclis’i terk etmeme eylemiCan Atalay için Meclis’i terk etmeme eylemi

‘İsminin okunması Meclis’in kanaatini gösterir’

Meclis’in tavrını belli ettiğini savunan ve Can Atalay’ın isminin milletvekili olarak okunmasını örnek olarak gösteren Kurtulmuş, çalışmalarında yer alamadığı komisyon üyeliğini de bir diğer örnek olarak gösterdi ve “İsmi Meclis ilk oturumunda okunmuştur. Artı, partilerin ortak eğilimiyle, İnsan Haklarını İzleme Komisyonu’na ‘bağımsız’ bir milletvekili olarak, yani grubu bulunmayan partilerden bir milletvekili olarak Can Atalay seçilmiştir. Orada iktidar partilerinin de muhalefet partilerinin de ortak bir yaklaşımı söz konusudur. Herhalde bu da Meclis’in hangi kanaat içerisinde olduğunu gösteren bir şeydir. Meclis’in tavrı ortadadır” diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mütalaası hakkında da konuşan Kurtulmuş, yargıya müdahale edemeyeceklerini söyledi. Kurtulmuş, sözlerinin devamında “İlgili dairede bu dava devam ediyor. Dava çok uzun sürebilir ama mahkeme bir ara kararla tutukluluk halinin kaldırılmasına karar verebilir. Bu kararı verecek olan TBMM değil, mahkemedir. Meclis olarak tavrın ortada olduğunu söylüyorum. Burada bütün partilerin de aşağı yukarı ortak bir eğilim içerisinde olduğunu söylüyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı Davası’nda “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Atalay, Nisan 2022’den Silivri Cezaevi’nde bulunuyor.

Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay’dan milletvekili seçildi.

Avukatları, Atalay’ın mazbatasını Hatay Adliyesi’nden aldıktan sonra tahliyesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Can Atalay için hazırladığı teblignamede verilen kararın onanmasını talep etti.

Gezi tutuklusu Kavala'dan Yargıtay tepkisi: 'Ülkemiz için tehlikeli bir gelişme'Gezi tutuklusu Kavala’dan Yargıtay tepkisi: ‘Ülkemiz için tehlikeli bir gelişme’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.