Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a yanıt: Genç teğmenlerin yemininden darbe çıkmaz

Türkiye siyasetinde teğmenler tartışması sürerken eski CHP lideri Kılıçdaroğlu da gerilime dahil oldu. Sosyal medyadan Erdoğan'a yanıt veren Kılıçdaroğlu "Genç teğmenlerin yemininden darbe çıkmaz" dedi.

Siyaset 10 Eylül 2024

Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamalara sosyal medyadan sert yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın son dönemde sıkça dile getirdiği ‘darbe’ söylemlerine karşı güçlü bir dille tepki gösterdi ve sivil darbe eleştirisi yaparak dikkat çeken sözler sarf etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısında ordu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk üzerinden dile getirdiği görüşlerine Kılıçdaroğlu’nun yanıtı gecikmedi. Sosyal medyada yayınladığı açıklamasında Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Atatürk’ün mirasına ve orduya yönelik tavrını eleştirerek genç teğmenlerin ettiği yeminin bir darbe değil, aksine bir sadakat yemini olduğunu vurguladı.

‘Senin de çarkın kırılır elbet’

Kılıçdaroğlu’nun mesajı “Yürü bre Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır elbet!” sözleriyle son bulurken bu ifade sosyal medyada geniş yankı buldu. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı darbe söylemleri üzerinden halkı kutuplaştırmakla suçladı. Ona göre bu ‘darbe paranoyası’ Atatürk ve Cumhuriyet değerlerinden kopuşun açık bir göstergesiydi.

Kılıçdaroğlu açıklamasında şöyle dedi:

“Darbe paranoyası yaparak milleti korkutmayı bırak. Atatürk’ü, Cumhuriyeti ve milletimizi sevmediğini zaten biliyoruz. Her küçük olayda darbe çığırtkanlığı yapmak darbecilerin en belirgin özelliğidir. Darbe yapılan ülkelerde tek adam yönetimi kurulurken adalet ortadan kaldırılır, muhalifler zindanlara tıkılır, ekonomi ise liyakatsizlik yüzünden çöker. Halk ise korku içinde yaşamaya mahkum edilir.”

Kılıçdaroğlu’nun özellikle genç subayların Atatürk’e ve milletin değerlerine ettikleri yemini hatırlatması, Erdoğan’ın orduya yönelik eleştirilerine bir cevap niteliği taşıyordu. Ona göre bu yeminden bir darbe çıkmazdı; zira bu yemin bizzat ‘Atatürk’e ve mirasına sadakat’ içeriyordu. Aynı yeminin Erdoğan’ın da ettiği bir metin olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ise ‘bu değerlere bağlı kalmadığını’ söyledi.

’20 Temmuz’da sivil darbe yaptın’

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın 20 Temmuz sürecinde, yani 15 Temmuz darbe girişiminden sonra olağanüstü hal (OHAL) ilan etmesini ‘sivil darbe’ olarak tanımladı.

15 Temmuz sonrasında ülke genelinde uygulanan olağanüstü hal birçok eleştiriye maruz kalmıştı. Kılıçdaroğlu da bu dönemi ‘sivil darbe’ olarak tanımlayarak Erdoğan’a yönelik eleştirilerini bu bağlamda yoğunlaştırdı.

Erdoğan ne dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada orduya yönelik iddiaların haksız olduğunu vurguladı. Erdoğan “Ordumuzun disiplinine ve itibarına gölge düşürmeye çalışanlara karşı gerekli tahkikatı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz” diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin itibarının korunması gerektiğinin altını çizdi. Aynı zamanda ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına sahip çıktıklarını’ savunan Erdoğan muhalefeti eleştiren sözlerine de yer verdi.

Erdoğan “Sınır ötesi ve okyanus ötesindekilerle ittifak kurarak iktidar hayali görenler Gazi Mustafa Kemal’in adını kullanarak millete ayar vermeye çalışıyorlar” diyerek Kılıçdaroğlu ve onun çizgisindeki siyaseti hedef aldı.

Teğmenler kavgasına girmek CHP’ye kazandırmaz, kaybettirirTeğmenler kavgasına girmek CHP’ye kazandırmaz, kaybettirir

Erdoğan'dan günler sonra teğmenler çıkışı: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?Erdoğan’dan günler sonra teğmenler çıkışı: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.