Kılıçdaroğlu’nun bir günü | ‘Terör örgütünün saldırısına uğrayan da suçlanan da benim’

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Mersin mitinginde iktidar tarafından gelen 'terör' suçlamalarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Terör örgütünün saldırısına uğrayan benim ama ben suçlanıyorum" dedi. Daha sonra Muğla'ya geçen Kılıçdaroğlu, iktidara gelirlerse yapacaklarından bahsetti.

Siyaset 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün, Mersin ve Muğla’da 14 Mayıs’taki seçimler için halka seslendi. Mersin gün boyunca Türkiye gündemindeydi çünkü Financial Times, seçimle ilgili analizinde Mersin için ‘salıncak şehir’ nitelendirmesi yapmıştı. Bu ifade Mersin’in her seçim farklı sonuçlar çıkarmasından kaynaklanıyordu.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı dün seçim mesajlarını Mersin’den verdi.

Burada konuşan Kılıçdaroğlu, “Mersin değişime hazır mısın?” diye sorarak sözlerine başladı ve değişimin mesajını verdi. 5 milyon 300 bin gencin sandığa gideceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, gençlerin Türkiye’nin kaderini değiştireceğini söyledi. Depremzedelerin göç ettiği Mersin’e Türkiye’nin size minnet borcu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “350 bin depremzedeyi kucakladınız, onların dertleriyle dertlendiniz. Sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da önemli bir dayanışma örneği olduğunuzu gösterdiniz” dedi.

Millet İttifakı’nın mitingine Mersin halkı ilgi gösterdi.

Emeklilerin Kurban Bayramı’nda 15 bin TL alacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, depremzedeler için yapılan evlerden de para almayacaklarını ifade etti. Ayrıca iktidar kanadından gelen sözlere de tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Terör örgütünün saldırısına uğrayan benim ama ben suçlanıyorum. Bizim iki kırmızı çizgimiz var. Kul hakkı yemedim, kul hakkı yedirmeyeceğim” dedi.

Mersin mitinginde bazı vatandaşlar Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını evlerini balkonlarından takip etti.

Kılıçdaroğlu’nun ikinci durağı ise Muğla’ydı. Buradaki Atatürk Bulvarı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını söyledi ve hiçbir ayrım yapmayarak herkesi kucaklayacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Mersin halkına elleriyle kalp işareti yaparak selam verdi.

“Yani bunlar gibi olmayacağız” diyen Kılıçdaroğlu, toplumu kutuplaştırmayacaklarını ve devlete adaleti egemen kılacaklarını ifade etti. Ayrıca kadın erkek eşitliğini de sağlayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kadına yönelik şiddeti en sert şekilde koşullar ne olursa olsun engelleyeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu Mersin mitinginin ardından Muğla’da da halka seslendi.

Değişim isteniyorsa herkesin sandığa gitmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa etmek istediklerini aktardı ve aile destekleri sigortası projesinden bahsetti. Cumhuriyet’in 100. yılında 100 bin öğretmen ataması yapacaklarını, köy okullarını açacaklarını dile getiren Kılçdaroğlu, “Benim saraylara oturma gibi bir merakım yok. Ben sizler gibi mütevazı yaşıyorum zaten. Bir evim var ve mutfağımı hepiniz biliyorsunuz. Mutlu bir evimiz var huzur içerisinde yaşıyoruz. Millet açlıktan kıvranırken mutfaklarda yangın varken sarayda mı oturulur? Sizler nasıl yaşıyorsanız, inanın Bay Kemal de öyle yaşayacak” diye konuştu.

Muğla’daki mitinge de vatandaşlardan yoğun ilgi vardı.

İktidarın ‘terör’ sözlerine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, terör örgütü PKK’nın kendisine yönelik saldırısını hatırlattı ve “Ya arkadaş terör örgütünün saldırdığı kişi benim ve bir askerimiz şehit oldu. Sen oğlunu, çocuklarını paralı askerliğe gönderirken, garibanın oğlu gibi oğlunu askere gönderen de benim. Dolayısıyla vatanseverlikse sen benim yanımda vatanseverlik edebiyatı yapamazsın. Hele hele benim yanımda hiç milliyetçilik yapamazsın” dedi.

Akşam saatlerinde ‘Bay Kemal’in tahtası’ video serisinin 7’ncisini paylaşan Kılıçdaroğlu, ‘Organize Sanat Bölgeleri’ projelerinden bahsetti. “Kuracağımız Organize Sanat Bölgeleri ile yaratıcı fikirleri dünya piyasasında değere sahip görsel ve dijital ürünlere dönüştüreceğiz. Ülkemizde görsel sanatlar ve eğlence sektörü en verimli, kar marjı en yüksek sektörlerden birisi. Ve aynı zamanda yerli” diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’de çekilen dizilerin Türkiye’ye yılda 400 milyon dolar gelir sağladığını aktardı.

Sektörde faaliyet gösteren şirketlere finansmanından yer tahsisine, tanıtımından teknoloji desteğine kadar bütün destekleri vereceklerni ve yıllık 5 milyar dolar ihracat hedefi koyacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu “Bu desteği animasyon, sinema, reklamcılık, dizi ve dijital oyun şirketlerine sağlayacağız” diye konuştu.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nı CHP kurdu’

Gece saatlerinde ise Karar TV’nin konuğu olan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın muhalefet iktidara geldiğinde kapatılacağına dair sözlerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nı CHP kurdu. Neden kapatsın? İlk imam hatip okullarını açan Cumhuriyet Halk Partisi. Niye kapatsın? Diyanet İşleri Başkanlığı bu ülkenin temel kurumlarından birisidir. Atatürk, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla Genelkurmay Başkanlığı’nı kurmak için aynı gün iki ayrı kanunu çıkarmıştır. Hiç kimsenin gücü diyanet işleri başkanlığını kapatmaya yetmez” dedi.

The Economist’te Kılıçdaroğlu imzalı makale

Öte yandan The Economist, Kılıçdaroğlu imzalı bir makale yayınladı. Makalede, Kılıçdaroğlu Türkiye’nin demokratlarını anti-demokratik ve otoriter bir hükümete karşı birleştirmek için elinden geleni yaptığını söyledi. Demokrasi için büyük bir koalisyon kurmayı başardıklarını belirten Kılıçdaroğlu, iktidar partisinin muhalefeti susturmak için sürekli baskı uyguladığını ifade etti ve “Mevcut adaletsiz ve otoriter koşullar altında bile seçimler yoluyla barışçıl bir hükümet değişikliğinin mümkün olduğunu göstereceğiz. Sonuç olarak Türkiye, özellikle Orta Doğu’da otoriter yönetimlere karşı mücadele eden diğer ülkeler için bir rol model olacaktır” diye yazdı.

Hükümet olarak AB katılım sürecini yeniden başlatmak ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymasını sağlamak için yapıcı bir şekilde çalışacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı, Türk siyasetindeki fay hatlarını onaracak ve yaralarımızı barışçıl bir şekilde saracaktır. Kazanan sadece bize oy verenler değil, tüm Türk vatandaşları olacaktır” dedi. Kılıçdaroğlu makalede “Millet İttifakı’nın seçim kampanyasının sloganı, ünlü bir Türk pop şarkısından bir mısra olan ‘Sana söz yine baharlar gelecek.’ İttifakımız bu sözü yerine getirecektir. Bunun sonucunda elde edilecek faydalar sınırlarımızla sınırlı kalmayacak, Türkiye’nin Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu, Rusya, Çin ve ötesiyle olan ilişkilerini de kapsayacaktır. Neredeyse oradayız. Bahar geliyor” ifadelerine de yer verdi.

Kılıçdaroğlu gece saatlerinde ise engelliler ve ailelerine ilişkin bir video yayınladı ve iktidarın kendisinin iktidara gelmesi durumunda yardımları keseceğine dair açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Bunların yalan olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin çalışmalarını örnek gösterdi.

İktidara geldiklerinde yapacaklarını 9 maddede sıralayan Kılıçdaroğlu, engellilerin istihdam edilmesi, engelli raporlarındaki keyfi değerlendirmelerin yarattığı mağduriyetleri giderilmesi, okulların engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanması, engellilere yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi için hukuki düzenlemelerin yapılması gibi projeleri anlattı.

Kılıçdaroğlu'nun bir günü | 'İki grup benimle uğraşıyor'Kılıçdaroğlu’nun bir günü | ‘İki grup benimle uğraşıyor’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.