‘Kültür savaşları’nda dün: Seccade kavgası çıktı

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu bir iftar sonrası seccadeye basarken gösteren fotoğraf Türkiye'deki 'kültür savaşı'nın son muharebe alanı oldu. Ak Partililere göre Kılıçdaroğlu 'Milli değerlere yabancı.' Kılıçdaroğlu özür diledi, 'Çok üzgünüm' dedi

Siyaset 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de siyaset sadece siyasi ve ekonomik tercihlere ilişkin mesajlar üzerinden yapılmıyor. Kültürel ayrışma, siyasetin at koşturduğu en canlı alanlardan biri. Türkiye’de de bu ‘kültür savaşları’ özellikle son 30 yıldır çok sert yaşanıyor, toplum siyasetin de yardımıyla kültüren, dini ve milli değerler bağlamında kutuplaşmaya uğramış durumda.

Bu savaşın son örneklerinden biri dün sosyal medyada koptu ve burada duracak gibi de değil.

Siyasetin dünkü ‘büyük’ tartışma konusu bir seccadeydi. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki akşam İstanbul Platformu’nun geleneksel iftar programına katıldı. Kılıçdaroğlu’nun programdan sonra çektirdiği bir fotoğraf siyaset gündemine düştü. Fotoğrafta Kılıçdaroğlu’nun seccade üzerine ayakkabıyla bastığı görülüyordu.

Fotoğrafın yayılması ve özellikle Ak Partili sosyal medya hesaplarının gün boyu fotoğrafı paylaşmasının alt mesajı, CHP lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dini değerleri aşağıladığı iddiasıydı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olayı “saygısızlık” olarak nitelendirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Halkının değerlerine bu kadar yabancı bu insanlar ülkeyi yönetecek olsa o değerlere saygı duyup onları gözetir mi?” mesajını paylaştı. Tanıtım ve Medya’dan sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın Twitter mesajı ise şöyleydi: ”Ayakkabınız ile bastığınız yer, Müslümanların secde ederken kullandığı seccadedir” mesajıyla Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi.

‘Seccadeyi göremediğim için çok üzgünüm’

Sosyal medyada CHP’yi ve liderini savunan bazı kullanıcılar seccade fotoğrafının montaj olduğunu ileri sürmeye kalkışsa da, fotoğrafa ilişkin doğrulama bizzat CHP’den ve sonrasında da Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Hem parti hem Kılıçdaroğlu fotoğraftan ötürü özür diledi, üzüntü bildirdi.

CHP’den yapılan açıklamada “Fotoğraf çekimi sırasında yaşanan yoğunluk ve fotoğraf çektirmek isteyenlerin telaşı nedeniyle, yerde bulunan seccade fark edilememiştir” denildi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Üzgünüm, seccadeyi göremediğim için çok üzgünüm” dedi ve şöyle devam etti: “Dünyada kimseyi incitmek istemem, hele milletimi asla. Buradan istismarcılık yapanları ve kullandıkları propaganda aparatlarını da milletimizin vicdanına bırakıyorum.”

İftar sahibi o fotoğrafın nasıl çekildiğini anlattı

İftar davetinin ev sahibi İstanbul Platformu adına eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu da konuyla ilgili tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

İsmail Müftüoğlu açıklamasında, sözkonusu fotoğrafın iftar davetinin verildiği lokantanın yöneticisinin odasında çekildiğini ve kalabalığın meydana getirdiği dikkatsizliğin fotoğraflara yansıdığını belirtti.

Fotoğraf üzerinden CHP liderinin hedef alınmasını “Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan haksız tenkitler sağduyudan uzaktır, haksızlıktır” diyerek tepki gösteren Müftüoğlu, “Siyasetin bu kadar acımasız, anlayışsız, birbirini suçlayıcı bir dille yapılması, artık hepimizi ziyadesiyle yormuştur. Bu gerçeği kamuoyu ile paylaşmak da benim görevimdir” sözleriyle eleştirdi.

Bir imar affı daha mı geliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.