Kırmızı dalganın en genç başkanları

Yerel seçimlerdeki kırmızı dalganın dikkat çeken bir noktası da CHP’nin genç adayları. Kimi CHP’nin kalesinde oy yükseltti, kimi belediyeyi AK Parti’den alıp fark attı. CHP’nin genç belediye başkanlarına mercek tuttuk.

Siyaset 2 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

31 Mart yerel seçimlerine ittifaksız giren CHP resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti konumuna yükselerek 1977 seçimlerinden de tarihi bir “zafere” imza attı.

Türkiye genelinde CHP belediye başkanları için verilen oylarda yüzde 37.8, AKP yüzde 35.5, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.2, DEM Parti yüzde 5.7, MHP yüzde 5, İYİ Parti ise yüzde 3.8 oy aldı. Belediye Meclisi ve il genel meclisi oylarında ise CHP yüzde 34,47 ile birinci, Ak Parti yüzde 32,42 ile ikinci sırada. YRP yüzde 6,96, MHP yüzde 6,58 oy aldı.

CHP bu sonuçla 1989’da Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin yerel seçimlerde kazandığı başarıyı da oy oranıyla aşmış oldu. SHP o yıl belediye meclisi oylamalarında yüzde 28 oy almış ve birinci parti olmuştu.

Yerel seçimlerdeki kırmızı dalganın dikkat çeken bazı noktaları CHP’nin Ege’de tulum çıkarması, Ankara ve İstanbul’da oy farkını ve kazandığı ilçe sayısını artırması oldu.

CHP’nin oyunu artırmasında genç belediye başkanlarının da katkısı vardı. CHP kaleleri olan Çankaya’da 31 yaşındaki Hüseyin Can Güner’i, Bodrum’da 30 yaşındaki Tamer Mandalinci’yi, Çeşme’de 33 yaşındaki Lal Denizli’yi, Avcılar’da da 33 yaşındaki Utku Caner Çaykara’yı aday gösterdi ve kazandı.

Tuzla’yı 31 yaşındaki Eren Ali Bingöl’le, Altınordu’yu da 34 yaşındaki Ulaş Tepe’yle AK Parti’nin elinden aldı. MHP’nin kalesi Antalya’nın Korkuteli ilçesinde de sandıktan CHP adayı 29 yaşındaki Saniye Caran çıktı.

Türkiye onu mülakat mağduru diye tanımıştı

CHP’nin genç belediye başkanları arasında en dikkat çeken isim adaylık süreci ve hayat hikayesiyle Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner oldu. Güner Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken CHP’nin Gençlik Kolları’nda çalışmaya başladı. Çankaya’da, Etimesgut’ta gençlik kolları başkanlığı yaptı. Merkez Yerel Yönetimler Komisyonunda görev aldı, ilerleyen yıllarda Çankaya İlçe Başkan Yardımcılığı, Çankaya İlçe Seçim Kurulu üyeliği yaptı ve milletvekili adayı oldu.

Özel yıllar önce Meclis kürsüsünde, hukukçu olan Güner’in hakimlik savcılık sınavlarını kazanmasına rağmen “Alevi” kimliğinden dolayı iki kez mülakatta elendiğini anlatmıştı.

Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’yla bir 8 Mart’ta kadın cezaevine gittiklerini, orada bir kadın infaz koruma memurunun hikayesini dinlediğini anlatan Özel şunları söylemişti:

“Bir tanecik çocuğu var. 3-4 yaşlarında baba ölüyor. Tek maaşla oğlunu büyütüyor. Çocuk da annesinden feyz alarak öyle çalışıyor ki okul birincisi kontenjanından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine giriyor. Orada durmuyor, danışmanlık yapıyor, çalışıyor, başka işler yapıyor ve hukuk fakültesini dereceyle bitiriyor. Bir hayali var; hakim savcı olacak. Sınava giriyor, ilk sınavda 20 bin kişi içinden 1800’üncü oluyor. Mülakata çağrılıyor eleniyor. Hırs yapıyor, daha çok çalışıp bu kez 200’üncü oluyor. Tekrar mülakata girecek ama çok umutsuz, biz bundan haberdar oluyoruz. Veli Ağbaba’yla gidip Adalet Bakanı müsteşarından randevu alıyoruz ve olayı detayıyla anlatıyoruz. Hiç sevmem, bugüne kadar hiç yapmadım, bu çocuk için gittim, Bakan Beye bütün hikayeyi anlattım. Çocuğun ismi Hüseyin Can. Bu çocuğun bir tane kusuru var Alevi.”

Özel’in hikayesini anlattığı Güner yıllar sonra Çankaya’da oyların yüzde 65.14’ünü alarak Çankaya’nın yeni belediye başkanı oldu.

‘Denizli’nin kızından daha fazlası’

Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olan Lal Denizli’yle ilgili de çok sık “ünlü teknik direktör Mustafa Denizli’nin kızı” dendi. Ancak Çeşme’yi bilenler Lal için “Denizli’nin kızından fazlası” diyor.

 

Pierre Loti Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nü bitiren Lal Uluslararası İlişkiler üzerine yüksek lisans yaptı. Lal Çeşme’de yüzde 53.74 oy aldı.

En genç meclis Üyesiydi, genç başkan oldu

Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci 2019’daki en genç belediye meclis üyesi unvanını bu seçimde en genç belediye başkanlarından biri olarak sürdürdü.

Mandalinci 27 Ocak 1994 tarihinde Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’nde doğdu. Bodrum’un köklü ailelesi Mandalincilerden. İlk, orta ve lise eğitimini Turgutreis ve Bodrum’da tamamladı. 2013 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimine başladı ve 2018 yılında mezun oldu.

Mezuniyetinin ardından Bodrum’a dönerek serbest mimarlık faaliyetlerine başlayan Mandalinci 2016 yılında Amerika’da yurtdışı eğitim programına katıldı, yabancı dilini geliştirdi.

2019 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bodrum belediye meclis üyesi seçilen Tamer Mandalinci 25 yaşında seçildiği bu görevle en genç meclis üyesi unvanını aldı. Meclis üyeliği süresince çeşitli ihtisas komisyonlarında görev aldı ve Bodrum Belediyesi Belediye Başkan Vekili olarak görev yaptı.

Genç aday Avcılar’da oy artırdı

Utku Caner Çaykara da Güner gibi CHP’nin gençlik kollarından yetişmiş bir isim. Lise yıllarında CHP Gençlik Kollarında siyasete başlayan Utku Caner Çaykara 2015 yılında CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı, 2016-2018 yılları arasında ise Marmara bölgesinden sorumlu CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı, 2018 – 2021 yılları arasında CHP Gençlik Kolları Genel Sekreterliği yaptı.

CHP’nin Avcılar’da aday gösterdiği Çaykara CHP’nin oyunu 52.13’ten 53.43’e yükseltti.

Genç ilçe başkanı Tuzla’da sürpriz yaptı

Tuzla’da sürprize imza atan eren Ali Bingöl de 2019’da  İstanbul’un en genç ilçe başkanların biri olarak CHP Tuzla İlçe Başkanlığına seçilmişti.

Bir önceki seçimde yüzde CHP aleyhine yüzde dört olan farkı eritmek bir yana, en yakın rakibi AK Parti’ye 12 puana yakın fark attı.

CHP Altınordu’ya ‘Ulaş’tı

Ordu’da CHP öncelikli hedefi olan merkez ilçe Altınordu’da zafere ulaştı. CHP adayı Ulaş Tepe iki dönemdir Altınordu Belediye başkanlığı yapan AK Parti adayı Aşkın Tören’e 14 puan fark atarak kazandı.

CHP seçimlerde en zorlandığı bölgelerden Karadeniz’de ilçelerde önemli zaferlere ulaştı. Bu ilçelerden biri Ordu’nun merkez ilçesi Altınordu oldu. 34 yaşındaki genç adayı Ulaş Tepe ile seçime giren CHP ilçeyi kurulduğu 2013’ten beri yöneten AK Parti’nin elinden aldı. Tepe 2019 seçimlerinde yani 28 yaşındayken Gülyalı Belediye Başkanı olmuş ve Türkiye’nin en genç belediye başkanı unvanını almıştı. Tepe bu seçimde genç bir belediye başkanı olarak Altınordu’yu kazandı.

MHP’nin kalesine CHP bayrağını asan 29 yaşındaki kadın

Yörük nüfusun ağırlıklı olduğu MHP’nin yıllardır kalesi olan Antalya’nın Korkuteli ilçesinde artık CHP bayrağı dalgalanacak. 29 yaşındaki Saniye Caran oyların yüzde 47.15’ini alarak sandıktan zaferle çıkmayı başaran isim oldu. Saniye Caran, eşi Hasan Can Caran’ın adaylığı ilçe seçim kuruluna takılınca gündeme gelmiş, ancak CHP’nin yeni aday gösterdiği Mehmet Manavoğlu adaylıktan çekilmeye direnince sıkıntılı anlar yaşamıştı. CHP kurmaylarının devreye girmesiyle çözülen krizden sonra Saniye Caran CHP’nin Korkuteli Belediye Başkan Adayı olmuştu.

Milliyetçi seçmenin ağırlıkta olduğu Korkuteli’nde 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 25 oy alabilen CHP 2019 seçimlerinde aday çıkartmamış, İYİ Parti adayını desteklemesine rağmen yarışı kaybetmişti. Saniye Caran 31 Mart sandığında oyların yüzde 47.15’ini alarak MHP’nin ilçedeki hakimiyetine son vermeyi başardı.

Üsküdar'ı ilk kez bir kadın yönetecek: Tersaneye girişi yasaktı, belediye başkanı olduÜsküdar’ı ilk kez bir kadın yönetecek: Tersaneye girişi yasaktı, belediye başkanı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.