KONDA müdürü Erdem: Erdoğan’ın kaybetme ihtimali yüksek

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, yaklaşan seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Erdem, muhalefete de “Ortada çantada keklik bir durum yok” uyarısında bulundu. 

Siyaset 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’nin saygın araştırma şirketlerinden KONDA’nın Genel Müdürü Aydın Erdem, seçimlerin muhalefet açısından çantada keklik bir durum olmadığını vurgulayarak “Ne kadar ölçüm yapılırsa yapılsın Erdoğan’ın 15 Mayıs’tan itibaren kesinlikle cumhurbaşkanı olmayacağını kimsenin garanti edebileceğini düşünmüyorum” dedi.

Diken’den Anıl Can Tuncer’e konuşan Erdem, ihtimallerin Erdoğan’ın kaybedeceği yönünde olduğunu belirtse de muhalefetin erken kutlama hikayesine girmemesi gerektiğini söyledi:

“Şu anda Erdoğan’ın kaybetmesi, kazanmasından daha yüksek ihtimal görünüyor. Ama muhalefetteki 15 Mayıs günü ‘zaferi kutlayacağız’ hikayelerinin çok erken olduğunu düşünüyorum.

Erdoğan’ın oylarında geçtiğimiz senenin sonlarına doğru bir düşüş trendi vardı. Ama o öyle devam etmedi. Erdoğan oylarını belli yerlerde muhafaza etti. O sıralarda muhalefet de kendini toparlayamamış ve adayını çıkarmamış bir haldeydi. Yani Erdoğan bir şeyleri kazanıyor değil de öbürü de bir şeyleri kaybediyor olabilir.”

‘Kişiye özel’ iki önemli araştırmanın ortak sonucu: Erdoğan ve Ak Parti iktidara daha yakın‘Kişiye özel’ iki önemli araştırmanın ortak sonucu: Erdoğan ve Ak Parti iktidara daha yakın

Erdoğan, kendisinin kaybetme ihtimalini görüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinin de seçimi kaybetme ihtimalini gördüğünü belirten Erdem, “Ben Erdoğan’ın daha uzun vadeli bir düşüncede olduğunu tahmin ediyorum. Bu seçimde hükümetin, Erdoğan’ın yani cumhurbaşkanının değişme ihtimali vardır. Birçok açıdan bu gözüküyor. Ama işin içinde birçok dinamik var. Bunların nasıl değiştiğini Altılı Masa’da son yaşananlarda da gördük. Şimdi de milletvekili aday belirleme süreci var ve pazarlıklar sürüyor. Örneğin Muharrem İnce konuşuluyor. Bunların hepsi, önümüzdeki 40 günde durumu etkileyebilir. Şu anki tabloya bakarsak 14 Mayıs’ta Erdoğan’ın kazanması çok sıra dışı bir dinamik karşımıza gelmediği müddetçe mümkün gözükmüyor” dedi.

Erdem, depremin AK Parti oylarında ciddi bir düşüşe yol açmadığını belirterek, sert eleştiriler karşısında AK Parti seçmeninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etrafında konsolide olduğunu söyledi.

Seçime iki adayla gidilecek

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin popülaritesini Altılı Masa’da yaşanan adaylık krizine bağlayan Erdem, yüksek oy ölçümlerini “köpük” olarak tanımladı. Seçim yaklaştıkça bu köpüğün düşeceğini söyleyen Erdem, “Şu anda İnce’yle ilgili ölçüm yapıldıysa bu onun alacağı en yüksek oydur. Ben denklemi değiştirmemesi gerektiğini, gidişatın öyle olmadığını söyleyebilirim. Ama bir hareket olabilir. Bu işe iki adayla gidilecek. Ya İnce’nin sayısal anlamda bir etkisi olmayacak ya da konsolide olacak” ifadelerini kullandı.

‘Erdoğan az farkla kaybetmenin avantajını biliyor’

KONDA Genel Müdürü, muhalefetin seçimleri farklı kazanmasının önemine de işaret etti:

“Erdoğan da bence bunun farkında. Erdoğan için 100-200 oy hepsi önemli. Kaybedecek olsa bile az bir farkla kaybetmenin önümüzdeki dönem için farklı avantaj sağlayacağını o da biliyor. O yüzden de ufak ufak hamleler yapıyor. Refah Partisi, Hüda-Par’ın katılması… Bunlar sadece yüzbinlerle ifade edilen oylar için olmasa gerek. Hüda-Par; Batman, Urfa gibi HDP’nin diğer yerler kadar güçlü olmadığı illerde çalışmasını engelleyebilir. İllegal olarak da değil. En azından sokakta olarak engeller. O yüzden Erdoğan bu tip birçok hamle yapmaya devam edecektir. Ama muhalefet gerçekten uzlaşma yapısını muhafaza ederse bunun karşısında lider enerjisinin güçsüz kalacağını düşünüyorum.”

Anket: Altılı masanın oyları yüzde 52'ye ulaştıAnket: Altılı masanın oyları yüzde 52’ye ulaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.