‘Konuş, sen nerelisin?’ diye soran Şırnaklı seçmene soruşturma

Şırnak’ta taşımalı olduğu iddia edilen seçmenlere yönelik “Konuş, sen nerelisin?” tepkisiyle tanınan Süleyman Salğucak‘a soruşturma açıldı.

Siyaset 19 Nisan 2024
Süleyman Salğucak seçim günü sosyal medyada en çok konuşulanlardan biri olmuştu.

31 Mart yerel seçimlerinde en çok konuşulan konuların başında “taşımalı seçmen” geliyordu. Tartışma 20 Aralık 2023’te başlamış, DEM Parti iktidarın jandarma ve polisi seyyar seçmen gibi köylere ve kasabalara taşıdığını iddia etmişti. CHP’nin yığma seçmen raporunda da Kars’ta 14 Mayıs 2023 seçimleriyle 2024 yerel seçimleri arasında 5 bin 572 yeni seçmen kaydedildiği bilgisi yer almıştı. Aynı raporda Siirt’le ilgili de benzer iddialar yer aldı. DEM Parti de Iğdır’la ilgili taşımalı seçmen kayıt edildiğiyle ilgili şikayette bulunmuştu.

Bu örneklerle beraber polis, asker gibi görevlilerin artışının bu bölgelerde seçim sonucunu değiştirebileceği sürekli gündemdeydi, ancak resmi görevlilerin bulundukları yerde oy kullanmaları da yasalara uygun. İkametini belirlenen yere aldıranların da oy kullanmasında yasal olarak bir sorun yok. Er ve erbaşlar, askeri okul öğrencileri ve hükümlülerin oy kullanmasıysa kanunen yasak. Ancak yaşamadığı yerde oy kullanıp o bölgenin yöneticisini belirleyebilmeleri her zaman tartışma konusu oluyor.

Dört ilde taşımalı seçmen gerginliği: Sen nerelisin?Dört ilde taşımalı seçmen gerginliği: Sen nerelisin?

31 Mart günü de bu tartışma Siirt, Şırnak, Ağrı ve Kars’ta yeniden gündeme geldi. Bir otobüsten inip tek sıra oy kullanmaya gidenlerin görüntüleri tepki çekti. Toplu oy kullanmaya gelenlere seçmenler tepki gösterdi. Bazı illerde polis tepki gösteren seçmenlere biber gazıyla müdahale etti. Bu tepkinin simgelerinden biri de Şırnak’ta taşımalı olduğu iddia edilen seçmenlere yönelik “Konuş sen nerelisin?” diye tepki gösteren Süleyman Salğucak olmuştu.

Şırnak Tümgeneral Ömer Keçeciğil İlkokul ve Ortaokulu önünde sıraya dizilen ve ‘taşımalı seçmen’ oldukları iddia edilen kişilere, “Konuş! Sen nerelisin?” diyerek tepki gösteren 61 yaşındaki Süleyman Salğucak’a soruşturma açıldı.

Avukat Ramazan Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şırnak savcılığı ‘Konuş, sen nerelisin’ sözünden dolayı Süleyman amcaya ‘seçim kanununa muhalefetten’ soruşturma açmış” dedi.

DEM Parti 54 bin 60 usulsüz seçmen itirazı yaptı, 222'si kabul edildiDEM Parti 54 bin 60 usulsüz seçmen itirazı yaptı, 222’si kabul edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.