‘Korkak’ sözlerine yanıt var: İmamoğlu polemiğe girmedi, Yavaş ‘kabul etmiyorum’ dedi

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için kullandığı “korkak” ifadesine her iki başkandan da yanıt geldi. Yavaş “Korkak kelimesini kabul etmiyorum” derken İmamoğlu “Önüme bakıyorum” diyerek polemiğe girmedi.

Siyaset 20 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Cumhuriyet Halk Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş arasındaki gerilim sürüyor.

14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından İYİ Parti ile CHP arasında gerilen ipler İYİ Parti’nin yerel seçimlere “hür ve müstakil” girme kararı ve sert açıklamalarla koptu. İYİ Parti’de CHP’nin işbirliği teklifinin reddedilmesine karşı çıkanlarla da yollar ayrıldı. Kimi istifa etti kimi de disipline sevk edildi. Bu isimlerden İBB İYİ Parti eski Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ve beş meclis üyesi de disipline sevk edilmelerinin ardından istifa etti. İYİ Partililer bu istifa üzerine okları İmamoğlu’na çevirdi. İmamoğlu’na yönelik sert sözler sarf edildi. Son olarak İYİ Parti lideri Meral Akşener, Özkan’ın CHP ile arka kapı diplomasisi yürüttüğünden haberi olmadığını söyledi ve “Bir siyasi partinin iç işlerine karışmak demek. Biz bunu 1997’de Doğru Yol Partisi’nde yaşadık. Ben bu konuda idmanlıyım. Şu an itibariyle bunu bir savaş olarak kabul ediyorum, varım buyursunlar” diye konuştu.

İmamoğlu ise Akşener’in adını geçirmeden “Aynı kaseden çorba içtiğimiz dostlarımızı bize karşı kışkırtıyorlar. Eski dost düşman olmaz” dedi. Kulaklarını kötü söze tıkayacağını söyleyen İmamoğlu, iftiralara karşı gözünün, kulağının kapalı olduğunu, umurunda olmadığını söyledi.

Akşener'den İmamoğlu'na: Bu savaş ilanıdırAkşener’den İmamoğlu’na: Bu savaş ilanıdır

Mansur Yavaş: ‘Korkak kelimesini kabul etmiyorum’

Mansur Yavaş, Akşener’in “Millet bu arkadaşları (Yavaş ve İmamoğlu) istiyor diye o masaya götürdüm, o masadan kovuldum. İkisi de korktu kabul etmedi” sözlerine “Allah’tan başka kimseden korkmuyorum. Her şeyin bir usulü vardır. Her zaman açıkladım. Eğer Altılı Masa aday gösterirse aday olacağımı söyledim. Bundan daha net bir şey söylenemez. Bunu kurgulamak Altılı Masa’da bulunan liderlere aitti. Sorumlusu ben değilim” cevabını verdi.

Yavaş şöyle sürdürdü:

“Ben en az yüzde 60’a yakın oy alacağıma inanıyorum. Anketler de onu gösteriyor. Ben herkesin oyuna talibim. Başka bir siyasi partinin işine hiçbir zaman karışmıyoruz. Asla bir başka partinin, hangisi olursa olsun; içine karışmak, operasyon yapmak benim tarzıma uygun değildir. Ortada bir operasyon varsa, operasyonun içinde biz yokuz. Kim operasyon yapıyor, bunu da anlamış değilim. Bu bir yerel seçim. Savaş kelimesi de çok ağır kaçmıştır. Biz kendimizi CHP’nin belediye başkanı olarak görmedik. Her yerde ‘Millet İttifakı’nın Belediye Başkanıyız’ diye söyledik. Şimdi de işbirliği olursa yine, sonuçta kazanan sadece CHP değil, öncelikle işbirliği yapan partiler olacak.”

‘Önümü açabilirdi’

Yavaş “Bir kırgınlığınız var mı” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Ben o konulara girmek istemiyorum ama korkak kelimesini asla kabul etmiyorum. Hiçbir zaman korkmadım. Korkan zaten Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne aday olmaz. Elimizi taşına altına koymamız gerekiyorsa da koyarız. Bunun yolu, yordamı, usulü bellidir. Beni daha önce de başka siyasi partinin genel başkanı ‘aday ol’ diye çağırmıştır. Bu genel başkanların ‘haydi çık ortaya’ demesi ile yapılabilecek bir şey değildir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olacağına dair Sayın Akşener’in çok söylemleri olmuştur. ‘Biz noter değiliz, Altılı Masa karar verecek’ diye. Keşke bunu son ana bırakmadan bir şekilde daha önce görüşüp farklı bir karar alınsaydı, daha düzgün olurdu. Belki de o zaman ille de benim aday olmamı istiyorsa o şekilde de önümü açabilirdi. Ben bu konulara çok giren bir insan değilim. Açıkçası gerçekten, korkaklıkla suçlanmak benim zoruma gidiyor. Korkak falan değiliz.”

İmamoğlu da yanıt verdi: Ben o defteri kapattım

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 20 Aralık Çarşamba günü Aksaray Sanat Meydanı ve Zeminaltı Otoparkı Temel Atma Töreni’ne katıldı. İmamoğlu programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mansur Yavaş’ın sözleri de İmamoğlu’na soruldu. İmamoğlu “Ben söyleyeceğimi söyledim. Ben o defteri kapattım. Önüme bakıyorum. Bu süreçte şu an ifade edeceğim başka bir şey yok. Eski dost, düşman olmaz. Detaylar üzerinden konuşmayı artık uygun görmüyorum. Ben de Mansur Bey de geleceğe odaklanmış bir biçimde yolumuza devam ediyor, geleceğe bakıyoruz” diye yanıt verdi.

Özdağ’dan İYİ Parti’ye uyarı: Teklimizin süresi sonsuz değilÖzdağ’dan İYİ Parti’ye uyarı: Teklimizin süresi sonsuz değil

Seçimlerden beri yaprak dökümü sürüyor

İYİ Parti’den geçen aylarda Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu istifa etmiş, AK Parti’ye katılmıştı.

Ankara Milletvekili Adnan Beker de partiden istifa etmiş, sonra yaptığı açıklamada seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verdiğini söylemişti.

Beker’in ardından Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır disipline sevk edilerek ihraç edildi. İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da CHP ile işbirliği yapmama kararının ardından partisinin kuruluş amacı ve ilkelerinden uzaklaştığını belirterek istifa ettiğini açıkladı.

İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu ise partisiyle Şeyh Sait’le ilgili görüş ayrılığının ardından disipline verilince istifa etti. Ensarioğlu’yla birlikte Diyarbakır’da çok sayıda partili İYİ Parti’den istifa etti. İYİ Parti’nin Meclis’te 39 sandalyesi kaldı.

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner, partisinin İstanbul ve Ankara’da işbirliği teklifini reddetmesi üzerine partisinden istifa ettiğini açıkladı. İBB’nin eski İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ve beraberindeki beş meclis üyesi de CHP’yle işbirliğini savundukları gerekçesiyle disipline sevk edilmelerinin ardından istifa etti.

Bu isimlere ek olarak eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz parti üyeliğini sonlandırdığını, eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de partisinden istifa ettiğini açıklamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.