Ankara’da ikisi kardeş üç Suriyeli barajda boğuldu
Ümit Özdağ ile Numan Kurtulmuş dün bir araya geldi, ana gündem mülteciler oldu. Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu’nu eleştirmek için ‘4 milyon 994 bin Suriyeli var’ dedi. Kurtulmuş’un verdiği sayıyla Süleyman Soylu ve bakanlık arasında 1.5 milyonluk fark oluştu. İçişleri’ne göre bu sayı 3.5 milyon civarında.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan ortada kalan oylar için ATA İttifakı’nın içinde yer alan partilerin temsilcileri ile görüşme trafiğine başladı. ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’ın aldığı 2.5 milyon civarındaki oy, seçimin ikinci tura kalmasına sebep olmuş, ilk iki sırayı alan liderler ATA İttifakı’nın hassas olduğu politikalara eğilmeye başlamıştı. Dün Ankara’da baş döndüren bir görüşme trafiği vardı.
Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile AK Partili Numan Kurtulmuş öğlen saatlerinde Zafer Partisi Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Özdağ, Kurtulmuş’u kapıda karşılamadı. İkili görüşmeden sonra birlikte bir açıklama yaptı. Kurtulmuş’un Türkiye’deki Suriyeli sayısına ilişkin verdiği sayı kafa karışıklığına yol açtı. Kurtulmuş’a göre Türkiye’de 4 milyon 994 bin Suriyeli var.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre ise Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 17 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla 3 milyon 381 bin 429 kişi oldu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu son olarak 22 Nisan’da katıldığı canlı yayında “Şu anda Türkiye’de 3 milyon 911 bin kayıtlı Suriyeli var” demişti. Soylu’nun ve bakanlığın verilerine göre Türkiye’deki Suriyeli sayısı son 1 yıl içinde 3 milyon 700 bin ile 3 milyon 900 bin arasında arasında değişiyor.
Zafer Partisi Genel Merkezi’ndeki görüşmenin ana gündemi mülteciler oldu. Muhabirler Arapça konuşan seçmen videosunu hatırlattı. İkili neredeyse taban tabana zıt mesajlar verdi.
Kurtulmuş, “Oldukça verimli bir görüşme yaptık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ümit ediyoruz ki Zafer Partisi de genel çerçevede Cumhurbaşkanımıza destek verir ve Türkiye bu seçimi rahat şekilde tamamlar diye düşünüyoruz. Türkiye’nin meselelerinden birisi göçmenler meselesidir. Önemli bir mesele ama bu meselenin Türkiye’nin isteği üzerine değil şartlar neticesinde ortaya çıktı. Bu insanlar hayatta kalabilmek için buraya geldiler. Ama Türkiye’nin yüklenebileceği bir sınır var. Hükümetimiz Suriyelilerin güvenli ve onurlu geri dönüşü için çalışıyor, mesafe alıyor. İnşallah Suriye’de normalleşmenin sağlanması, barış ve huzur ortamının temin edilmesi için son derece samimi ve takvimlendirilmiş bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki dönemde 1 milyon Suriyelinin geriye dönüşünü sağlayacak oradaki konutların yapımı meselesi zaten gündemimizde. Bir an önce gönüllü ve güvenli geri dönüşünün temin edilmesi için çalışmalar sürüyor. Sayın Kılıçdaroğlu, 10 milyon Suriyeli getirdiniz, 10 milyon daha getireceksiniz dedi. Bu doğru değil. Resmi rakamlarla 4 milyon 994 bin Suriyeli var. Bunun iki katını söyledi. Yanlış bilgiyi kamuoyu ile paylaştı” dedi.
Özdağ ise, “Terör örgütlerinin Türkiye’ye yönelik faaliyetlerini ve alınması gereken politika uygulamalarını değerlendirdik. Türkiye’nin en önemli meselesi olan sığınmacı ve kaçaklar meselesinde gündeme getirdiğimiz çözüm önerilerini paylaştık. Aramızda belirli farklılıklar olduğu açıktır. Onurlu ve gönüllü dönüş bir politikadır. Zafer Partisi’nin politikası ile gerekirse zorla, devletin egemenlik hakkını sonuna kadar kullanması gereken politikalardır. Ama faydalı bir görüşme oldu. Arkadaşlarımızla bu görüşmenin sonuçları konusunda bir değerlendirmeyi divanda yapacağız. Numan Bey de sanırım bazı değerlendirmeler yapacak, daha sonra sonuçları tekrar değerlendirme imkanımız olacak” ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının A Haber’de yayınlanan ve Arapça konuşan seçmenlerin oy kullandığını gösteren videonun gündem olduğunu hatırlatması üzerine Kurtulmuş “Videoyu görmedim. Türkiye vatandaşlığını kazanmış olan az sayıda göçmenin oy kullanma hakkı var. Videoyu izlemedim” dedi.
Özdağ ise “Türkçe bilmeyen insanların seçmen olduğunu biliyoruz. Hatta Afganistan’da doğmuş ve Türk vatandaşı olan kişilerin oy kullandığını gördük. Bizim bu konudaki politikamız belli bir süreyi geçiren ve Türkçeyi konuşamayan kişilerin vatandaş yapılmaması yönünde” diye konuştu.