‘Kurultay’ öncesi örtülü ‘hodri meydan’: Hak eden yarışı kazanır

Yerel seçim startını bile değişim tartışmaları eşliğinde veren CHP’de olağan kurultay öncesi genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık yarışını işaret etti: İsteyen yarışa girer, hak eden yarışı kazanır. Bu kadar net!

Siyaset 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Mayıs seçimlerinden bu yana değişim tartışmalarıyla çalkalanan CHP’de olağan kongre öncesinde asıl gündem yerel seçim değil genel başkanlık seçimi olmayı sürdürüyor.

T24 yazarı Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik krizin yanında değişim tartışmalarına da değindi.

Ekonomi yönetimi konusunda iktidarın yanlış politikalarına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Seçimlerden önce bu konuda defalarca uyarılarda bulunduk. Nitekim seçimden bu yana her şey daha kötüye gitti. Çünkü devlet yönetiminde liyakati yok ederseniz, devlet yönetimi ile parti yönetimini bir tutup, iç içe geçirirseniz sonuç felaket olur… Bugün o felaketi yaşıyoruz. Ucube yönetim sistemiyle merkezi yönetimin borcu yaklaşık 6 kat arttı. Bu anormal artışın gerisinde iş bilmezlik, liyakatsizlik ve kötü yönetim var” dedi.

Orta vadeli programı işaret etti

Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program’ın bir fırsat olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, daha önce sosyal medya üzerinden KKM’lere ilişkin çağrısını yineledi: “Geçtiğimiz günlerde söyledim. Bir kez daha söylüyorum. Eylül ayında açıklayacağınız Orta Vadeli Program bir fırsattır. Geçmişte olduğu gibi laf olsun diye TBMM’nin huzuruna bir Orta Vadeli Program getirmeyin. Güven uyandıracak bir programı ortaya koyun. Kur Korumalı Mevduat’tan nasıl kurtulacaksınız, bunun yol haritasını bu programla açıklayın. Aksi takdirde tarih ve millet huzurunda ağır vebal taşırsınız.”

‘Bu süreçten güçlenerek çıkacağız’

Kılıçdaroğlu, partisindeki ‘değişim’ talebi ve parti içindeki yarışa ilişkin de şu ifadelere yer verdi:

“Burası Cumhuriyet Halk Partisi. Burada ‘şunu destekleyenler’ ile ‘bunu destekleyenler’ diye bir yarış olmaz. Bizde yarış ‘bayrağı ben daha ileriye taşırım’ iddiasına sahip kişiler arasında olur. Demokrasi içerisinde, sevgi, saygı içerisinde olur. Bizi diğer partilerden ayıran da zaten budur. İsteyen yarışa girer, hak eden yarışı kazanır. Bu kadar net. Şu anda da kongre sürecimiz en demokratik şekilde ilerliyor. Cumhuriyet Halk Partisi bu süreçten daha güçlü, daha dinamik biçimde çıkarak yerel seçime girecektir.”

CHP’nin kalesindeki kurultayda istifa depremi

İzmir’in Çiğli ilçesinde CHP’lilerin üzerinde anlaştığı yönetim listesinin son anda değiştirildiği iddiası ayrılık getirdi. CHP’li Çiğli Belediyesi Başkanı Utku Gümrükçü, yaşananlara tepki göstererek il delegeliğinden istifa etti.

Cumhuriyet’in haberine göre; olaylı Çiğli Kongresi sonrası Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i arayıp tepki gösterdiği öğrenildi. Gümrükçü’nün Soyer’e “Ortak liste konusunda ben sizin sözünüze güvendim. Ama kongrede yapılanlar ortada. Bu olmadı” dediği öğrenildi. Gümrükçü’nün ayrıca büyükşehir ve belediye başkanları WhatsApp grubundan çıktığı da öğrenildi.

Muhalefette seçim startı şiddetli geçimsizlikle verildi: Akşener bayrak açtı, Özdağ suçladıMuhalefette seçim startı şiddetli geçimsizlikle verildi: Akşener bayrak açtı, Özdağ suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.