Marmaray AK Parti mitingine giden 5 bin 321 kişi için ücretsiz yapılmış

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun AK Parti mitinginde Marmay'ın ücretsiz kullanımına dair soruya verdiği "446 bin kişiden 5 bin 321’i için ödeme yapıldı" yanıtı soru işaretlerine neden oldu.

Siyaset 17 Haziran 2024
Fotoğraf: AK Parti mitingi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın 31 Mart 2024’teki yerel seçimden önce AK Parti’nin Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği miting için Marmaray’ı ücretsiz kullanıma açmasına ilişkin yanıt soru işaretlerine neden oldu.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu Marmaray’ı kullanan 446 bine yakın yolcudan 5 bin 321’inin miting katılımcısı olduğunu ve ücretlerinin ödendiğini açıkladı.

5 bin 321 kişinin nasıl tespit edildiğini soran CHP’li Karasu “Vatandaşın alnında mı yazıyor miting katılımcısı olduğu” dedi.

AK Parti’den para tahsil edildi mi?

CHP’li Ulaş Karasu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde AK Parti’nin millet bahçesine çevirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 24 Mart 2024 tarihinde miting yaptığını anımsattı.

Ulaş önergede AKP’nin TCDD İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazarak miting günü bazı saatler arasında bütün geçişlerin ücretsiz ve kartsız yapılmasını istediği, ödemeyi AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın yapacağının bildirildiğini aktardı.

Kurumun talebi uygun gördüğünü belirten Karasu paranın tahsil edilip edilmediğini sordu.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre önergeye yanıt veren Bakan Abdulkadir Uraloğlu uygulamanın “ticari kurallar” doğrultusunda gerçekleştirildiğini, hiçbir yolcunun ücretsiz seyahat ettirilmediğini söyledi.

Aynı uygulamanın diğer parti, kurum ve kuruluşlara da yapılabildiğini belirten Uraloğlu “Miting günü toplam 445 bin 700 yolcu Marmaray’ı kullanmış olup bunlardan 5 bin 321 yolcu 25 Mart 2024 tarihli sayım tutanağı ile kayıt altına alınan miting katılımcısıdır. Ayrıca; Marmaray’ı kullanan miting katılımcılarına herhangi bir indirim uygulanmadan hesaplanan ücret tahakkuk ettirilerek tahsil edilmiştir” dedi.

‘Vatandaşın alnında mı yazıyor?’

CHP’li Karasu bu yanıt üzerine şunları söyledi:

“Eğer miting günleri ücretsiz olacaksa bunu AKP için ayrı, CHP için ayrı, MHP, DEM veya başka bir parti için ayrı düşünmek zaten başlı başına bir skandaldır. Buralar AKP’nin mitinglerinde ücretsiz yapılırken, partimizin mitinglerinde metro bırakın ücretsiz olmayı çalıştırılmadı bile. Çalıştırıldığında ise ‘teknik arızalar’ yaşandığını, seferlerin aksadığını hepimiz biliyoruz.”

Karasu bakanın o gün Marmaray’ı kullananlardan miting katılımcıları için verdiği rakama işaret ederek “Sayım tutanağından bu rakamı bulmuşlar. Nasıl bir tutanakmış, kim tutmuş belli değil. Vatandaşın alnında mı yazıyor miting katılımcısı olduğu? Yani vatandaş belki aynı istasyonda inecek ama mitinge katılmayacak ya da bir önceki, bir sonraki istasyonda inecek, işine gücüne gidecek. Nereden baksanız tutarsız” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.