Meclis’i Sırrı Süreyya Önder yönetti: Mahmut Bey dur hele

Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda Önder ile CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal arasındaki diyalog dikkat çekti. Önder'in ilerleyen saatlerde Özgür Özel'e yaptığı espri de oturumdakileri gülümsetti.

Siyaset 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.

Önder, yeni yasama yılının barışa, özgürlüğe, demokrasiye, kardeşliğe hizmet etmesini dilediğini, oturduğu makamı hiyerarşik yer olarak görmediğini, Meclis’i birlikte yöneteceklerini belirtti.

“Asıl olan ifade özgürlüğünün olabildiğince etkin kullanılması ve halkın düşüncelerinin kürsüde dile getirilmesidir” diyen Önder, “Bu görüşmelerin sağlıklı yürümesi için dayanacağımız iki temel kavram tahammül ve saygı kavramlarıdır. Parlamenter tarihimizde siyaseten iktidar olmakla siyaseten mahkum olmak arasında kıl payı fark var. Siyaseten hasım olanlar bir müddet sonra iktidarın siyasi ortağı ya da belirleyeni olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Önder, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın da bir an önce görevine dönmesini dilediğini söyledi.
Atalay’ın görüşlerini Meclis’te dile getirmesinin sağlanmasının herkesin görevi olduğunu ifade eden Önder, “Seçilmiş siyasetçilere dönük hoyratlıklar hepimizin sorunu olmak durumunda. Bu uygulamalar son zamanlarda gözle görülür şekilde artıyor. Bunlar halkın iradesine yönelik saygısızlıktır. Bu konuda duyarlı olmalıyız” diye konuştu.
Sırrı Süreyya Önder, MFÖ grubunun kurucularından Özkan Uğur’un vefatına da değinerek kendisine kürsüden Cahit Sıtkı şiiri ile veda etti. Önder’in konuşması devam ederken CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın grup sıralarından kendisine seslenmesi üzerine, Sırrı Süreyya Önder, “Mahmut Bey dur hele daha Bismillah dedik” yanıtını verdi.

13 sanatçı aday oldu, üçü seçildi: Sırrı Süreyya Önder yeniden mecliste13 sanatçı aday oldu, üçü seçildi: Sırrı Süreyya Önder yeniden mecliste

Önder, ek süre isteyen Özel’e de takıldı

Genel Kurul toplantısının devamında Saadet Partisi grubunun kurulmasının ardından Ak Parti önergesiyle Meclis komisyonlarının üye sayısı artırıldı. Ak Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen değişikliğe başta Saadet Partisi olmak üzere tüm muhalefet partileri karşı çıktı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de değişikliğe tepki gösterdiği konuşmasına Meclis Genel Kurulu’nu ilk kez yöneten Önder’i selamlayarak başladı.

Özel, “Cezaevinde ziyaret etmiş olduğum birisinin yönettiği bir oturumda söz hakkını kullanıyor olmanın demokrasimiz açısından hepimizin üzerinde uzunca düşünmesi gereken ve bu parlamentoya milletin seçip yolladığı milletvekillerini çoğunluk kararlarıyla uluslararası hukuka, iç hukuka aykırı bir şekilde içeride tutanların, buna ses etmeyenlerin, Meclis Başkanlığı görevine geldiği günden beri kendisinden bu yöndeki beklentileri boşa çıkaranların da bu konuyu bir kez daha değerlendirmesi ve vicdanlarında bunu bir hesaplaşma olarak görmeleri gerektiğini söylüyorum” dedi.

Özel itirazlarını sıralarken konuşma süresi bitti, bir dakika ek süre istedi. Bu süre de yetmeyince Özel, “Son cümlem Sayın Başkanım” diyerek bir kez daha ek süre talep etti. Bunun üzerine Önder espriyle, önce “Cezaevine gelmiş olsan da yok” dedi ama hemen ardından Özel’in cümlesini tamamlaması için bir dakika daha süre verdi.

Önder, CHP’li Özel’in konuşmasını tamamlamasının ardından, “Birçok arkadaş cezaevinde görüşümüze geldi. Cezaevleri de memleketindir, memlekettendir bu ülkede, öyle diyelim” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.