Memleket Partisi ile CHP arasında işbirliği için randevulaşma olmamış

CHP lideri Özel yaklaşık bir hafta önce Memleket Partisi lideri İnce ile görüşeceklerini söylemişti. Memleket Partisi Sözcüsü İpek Özkal 10Haber'e yaptığı açıklamada henüz randevulaşma talebinin iletilmediğini söyledi.

Siyaset 24 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yerel seçimler yaklaşırken partilerin izleyeceği yol haritası merak ediliyor. Bunlardan biri de Muharrem İnce’nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi. Özellikle genel seçimlerde gündemde önemli yer kaplayan Memleket Partisi, İnce’nin 14 Mayıs’tan üç gün önce cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi çok konuşulmuştu. İnce adaylıktan çekilirken “Bunu memleketim için yapıyorum. Türkiye’ye üçüncü bir seçenek önerdim. ‘Ne Cumhur ne Millet, tek yok Memleket’ dedim. ‘Ne sağdan, ne soldan, Atatürk’ün yolundan’ dedim. Bir kanal açmaya çalıştım. Bu kanalı başaramadık. Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar” demişti.

Yerel seçimler için ise 29 Ağustos’ta muhalefetteki birçok partiye seslenmişti ve “Otoriterleşen tek adam rejiminden kurtulmanın yolu önce partilerde demokrasidir. CHP, İYİ Parti, Millet İttifakı ve dışarıda kalanlara, Zafer Partisi’ne sesleniyorum. Gelin üyelerin söz sahibi olduğu, genel başkanların diktatör olmadığı bir ittifak kuralım” çağrısı yapmıştı. Ancak genel seçimler sonrası muhalefetteki hiçbir parti ittifaka yanaşmadı. Öyle ki işbirliği çalışmaları dahi sonuçsuz kaldı.

Özel ‘görüşeceğiz’ demişti

CHP lideri Özgür Özel ise 12 Aralık’ta Almanya’ya giderken İnce ile mesajlaştığını ve “Sayın başkanla görüşmek istediğinde sayın başkanla birbirimizle haberleşmiştik. Ardından da Muharrem Bey bir ziyarete gelmek isterim demişti” açıklaması yapmıştı. Aynı konuşmada Özel, Türkiye’ye dönünce görüşeceklerini söylemişti ve ama bir randevulaşma olmadığını ifade etmişti. Randevu isteğinin geri çevrilmesinin ise düşünülmeyeceğini aktaran Özel, “Onun dışında kapsamla ilgili biz de henüz bir şey konuşmadık. Sayın İnce’nin de bir nezaket ziyareti yapmak istediğini ve bugün yine kendi açıklamasından İstanbul’da Sayın Başkan’a destek olmanın önemli olduğunu söylüyor” demişti. 15 Aralık’ta ise Özel yine İnce’ye dair açıklamasında “Önümüzdeki günlerde Muharrem İnce’yle bir araya gelecek ve görüşeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu ile iki kez görüştü

Öte yandan 1 Aralık’ta İnce, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de görüşmüştü. Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan İnce bu görüşmeyi doğrulamış ve yerel seçimlerde işbirliğine dair görüştüklerini söylemişti. 11 Aralık’ta ise İnce ile İmamoğlu ikinci kez görüşmüştü ve İmamoğlu görüşme sonrası açıklamasında “Yoğun bir biçimde İstanbul odaklı ve İstanbul’da güçlü bir şekilde destek olma arzusunu paylaştı. Ben de çok mutlu olduğumu ifade ettim. İstanbul’un başarısıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Yine buluşabiliriz. Bizim buluşmalarımızın olağanüstü bir şeymiş gibi algılanmasına üzülüyorum” demişti.

‘Henüz randevulaşma olmadı’

10Haber’e konuşan Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İpek Özkal, yaklaşık bir ay önce il başkanları ve parti meclisi üyeleriyle toplantı yapıp yerel seçimlerde muhalefet partileriyle işbirliği görüşmeleri için genel başkana yetki verdiklerini söyledi. İmamoğlu’yla yapılan görüşmelerin İstanbul özelinde olduğunu belirten Özkal, diğer illerde kendi adaylarını çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca İnce’nin diğer muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla da görüşeceğini ifade eden Özkal henüz takvimin belli olmadığını belirtti.

İnce’nin İstanbul için destek vereceğini ve bunun karşılığında da bir talepte bulunmadığını söyleyen Özkal, “Çünkü 102 bin oyumuz var bizim İstanbul’da. Geçen seçimlerde Ekrem İmamoğlu 13 bin farkla kazanmıştı. Burada 50+1 sistemi olmadığı için her oy çok değerli” dedi. İmamoğlu’yla üçüncü bir görüşme yapılmadığını belirten Özkal, “Ön görüşme diyebiliriz. Memleket Partisi’nin İstanbul’daki eğilimi İmamoğlu’na destek vermek. 2019’daki muhalefetin lehine esen hava yok. Böyle bir dönemde her partinin oyu çok önemli. Üzerimize düşeni işbirlikleri çerçevesinde yapmaya hazırız tabii ki kendi seçmen tabanımızı üzmeden” diye konuştu.

Özgür Özel ile görüşmek için bir randevu talebinin kendi bildiği kadarıyla olmadığını söyleyen Özkal, sözlerini şöyle noktaladı:

“En son bildiğim henüz bir randevulaşma talebi olmadı. Gün tayin edilmedi. Talep gidip gitmediğini bilmiyorum.”

Muharrem İnce'den Millet İttifakı eleştirisi: Seçimleri bilerek kaybettilerMuharrem İnce’den Millet İttifakı eleştirisi: Seçimleri bilerek kaybettiler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.