MHP’den Engin Alan yanıtı: Can Atalay ile eşitlemek hukuka kumpas 

MHP'li İsmet Büyükataman, eski MHP Milletvekili Engin Alan’ın 2014’te tahliyesinden sonra MHP lideri Bahçeli'nin “İyi ki AYM var” sözlerinin hatırlatılmasını eleştirdi. Can Atalay ile Engin Alan’ı eşitlemenin hukuka kumpas olduğunu öne sürdü.

Siyaset 17 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yaşanan krizin yansımaları devam ediyor. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yargı krizine ilişkin MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına tepki göstermesinin ardından yeni açıklama da MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’dan geldi: Büyükataman Engin Alan olayıyla Can Atalay olayının yanyana bile getirilemeyeceğini söyledi.

Bahçeli “Anayasa Mahkemesi kapatılmalı” demiş, Eminağaoğlu da MHP’li Engin Alan sürecini hatırlatarak Bahçeli’ye “kendine gel!.. Burası dağ başı değil, Türkiye Cumhuriyeti!” cevabı vermişti.

Eminağaoğlu’nun hazırladığı Engin Alan kronolojisi şöyleydi;

“Engin Alan 2010 yılında Balyoz davasından tutuklandı.

2011 yılında cezaevinde iken MHP milletvekili seçildi.

2012 yılında 18 yıl ağır hapis cezası aldı.

2013 yılında bu cezasını Yargıtay onadı.

2014 yılında AYM hak ihlali kararı verdi.

Bunun üzerine Engin Alan yerel mahkemece tahliye edildi.

2014 yılında Engin Alan TBMM’ye gelip yemin etti!”

AYM’yi şikayet eden Yargıtay üyelerinin düğününden manzaralar: MHP, Ak Partili yöneticiler, bakanlar ve milletvekilleriAYM’yi şikayet eden Yargıtay üyelerinin düğününden manzaralar: MHP, Ak Partili yöneticiler, bakanlar ve milletvekilleri

2014 yılında Bahçeli: İyi ki AYM var

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri için suç duyurusunda bulunmasına destek veren MHP lideri Bahçeli, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri için “Teröre yol açıyorlar, PKK’ya yol veriyorlar” suçlaması yapmış, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a “cesaretin varsa Kandil’e git” demişti.

Bu tutum Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’na katılmadan AYM hakkında söylediği sözleri akıllara getirdi.

O dönem Balyoz davasından tutuklu bulunan Engin Alan MHP’den milletvekili adayı gösterilmiş İstanbul Milletvekili olarak seçilmişti.

Alan’ın tutuklu olmasından dolayı avukatları AYM’ye bireysel başvuru yapmış ve sonucunda AYM Alan’ın tutukluğu hakkında hak ihlali kararı vermişti.

Hak ihlali kararı sonrası Yerel Mahkeme Engin Alan hakkında tahliye kararı vermişti.

Bahçeli ise 24 Haziran 2014’te kararı mutlulukla karşılamıştı. Alan  da cezaevinden çıkıp Meclis’e gelerek yasama faaliyetlerini katıldı.

Bahçeli o dönem Alan’ın ilk kez katıldığı grup toplantısında yaptığı konuşmada bugün kapatılmasını istediği AYM için “İyi ki Anayasa Mahkemesi” var demişti.

Bahçeli’nin o gün grupta yaptığı konuşma şöyleydi:

“En son Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurular sonuç doğurmuştur. Merak ediyoruz yanlı hakim ve savcılar şimdi nereye sığınacak? Sözde hukukçular ne zaman hak ettikleri yaptırımla karşılaşacaklar? Ailelerin göz yaşlarını, TSK’ya kumpas kuran ahlaksızlar nasıl telafi edecekler. İyi ki Anayasa Mahkemesi vardır, iyi vicdanı sapmayan hakimler görev başındadır.”

Can Atalay ile aynı süreci yaşayan Balbay’a sorduk: Bahçeli o gün ‘iyi ki AYM var’ demiştiCan Atalay ile aynı süreci yaşayan Balbay’a sorduk: Bahçeli o gün ‘iyi ki AYM var’ demişti

MHP’li Büyükataman: Alan ile Atalay’ı eşitlemek hukuka kumpas

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman Can Atalay’ın AYM kararına rağmen tahliye edilmemesinin Engin Alan’ın durumuyla ilişkilendirilmesine tepki gösterdi.

Yazılı açıklamasında AYM’nin “Türk milleti adına karar alma kabiliyetini yitirdiğini” öne süren Büyükataman MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylediklerinden rahatsız olanların aslında konuyu çarpıtmak için yarışa girdiğini savundu.

Büyükataman 24. Dönem MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan hakkındaki AYM’nin ihlal kararı üzerinden yapılan yorumların gerçeği çarpıtma amacı taşıdığını öne sürerek “Sahte delillerle açılan bir kumpas davası ile anayasal düzene karşı suç işleyen ve ceza alan birini eşitlemek, en hafif tabirle hukuka kumpastır. Sapla samanı karıştırmayı adet edinen, tek düğmeyle konuşmaya başlayıp tek düğmeyle susan bu güdümlü tayfa ne derse desin, bahsi geçen konu milletimizin vicdanında zaten layığını bulmuştur” diye konuştu.

Mesele Can Atalay olsaydı, çözüm yolu vardıMesele Can Atalay olsaydı, çözüm yolu vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.