MHP’nin yeni parti programı: ‘Hükümet sisteminin sürmesi kritik’ vurgusu

MHP'nin Türkiye'yi 2053'te 'Lider Ülke ve Süper Güç' yapma hedefini içeren 'Milli Yükseliş İradesi' adlı yeni parti programı yayımlandı.

Siyaset 19 Nisan 2024

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 17 Mart’ta yapılan 14’üncü Olağan Büyük Kurultayı’nda konuşan Devlet Bahçeli ”Bu benim final seçimim” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmiş ve “Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Cumhur İttifakı olarak yanındayız” demişti.

Kurultayda kabul edilen MHP’nin yeni programı dün partinin internet sitesinde yer aldı. AK Parti’nin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kritik önem taşıdığı bu programda da belirtildi.

Bahçeli programın sunuş bölümünde yeni hükümet sisteminin sürmesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için kritik önem taşıdığının altını çizdi: “Bu programla tüm vatandaşlarımızı ‘Her şeyden önce Türkiye’ ve ‘Herkes eşittir Türkiye’ anlayışı ile milli birlik ve kardeşlikte buluşmaya, Türkiye’nin kutlu geleceğini hep birlikte inşa etmeye çağırıyoruz. Partimizin bu programla ortaya koyduğu ‘Milli Yükseliş İradesi’, Türkiye’yi bağımsız, demokratik, parlak ve müreffeh bir geleceğe kavuşturma ve Kızılelma’ya ulaşma azminin ifadesidir. Milletimize inanıyor, engin ferasetine güveniyoruz.”

Yeni anayasa hedefi

Programın hükümet sistemiyle ilgili bölümünde yeni anayasaya çağrısı da yapıldı: “Yeni sistemin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Türkiye bütünüyle küresel bir güç olmaya odaklanmış, milletimizin huzur ve refahını etkileyen terörle yürütülen kararlı mücadelede etkin sonuçlar alınmıştır. Türkiye’nin önümüzdeki öncelikli hedefi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün unsurlarıyla hayata geçirilmesi için gerekli tüm düzenlemelerin yapılması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin özüne uygun, kapsayıcı, katılımcı, özgürlükçü, demokratik yeni sivil bir anayasanın milletimize kazandırılmasıdır.”

Programın içeriği

Programdaki başlıklar şöyle: “Yeni Yüzyıla Türkçe Bakış,” “Temel Değer ve İlkelerimiz,” “Öncelikli Hedef ve Görüşlerimiz,” “İnsan Hak ve Özgürlüklerinin Korunması,” “Demokratik Standartların Yükseltilmesi,” “Toplumsal Dayanışma ve Uzlaşma,” “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi,” “Politikalarımız” ve “Stratejik Hedef: 2053’te Lider Ülke ve Süper Güç Türkiye.”

Sığınmacılar

Ayrıca  programda sığınmacılar işgücü piyasası için risk, asayiş ve demografik beka nedeniyle de milli güvenliği yakından ilgilendiren bir mesele olarak değerlendirildi: ”Düzensiz göçmen akınının durdurulması için sınır boyunca her türlü güvenlik tedbiri alınacak, ülkemizdeki sığınmacıların güvenli, onurlu ve kendi istekleriyle ülkelerine dönmeleri sağlanacaktır. Ülkemizde geçici koruma altında olan sığınmacıların toplumsal huzur ve asayişe yönelik tehdit oluşturmasını engellemek üzere geniş kapsamlı sosyal, ekonomik ve siyasi tedbirler alınacak.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.