Millet İttifakı en çok sandalyeyi kazandıracak formülün peşinde: 10 bölge tamam

Millet İttifakı, milletvekili listelerinde en çok sandalyeyi kazandıracak formülün peşinde. İttifakta liste çalışmaları devam ediyor. CHP ve İYİ Parti 10 bölge için anlaşma sağladı. Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi’nin üzerinde çalıştığı “ittifak içi ittifak” görüşmeleri de sürüyor.

Siyaset 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs yaklaşırken kamuoyu yoklamaları, cumhurbaşkanlığı seçimi için “bıçak sırtı” bir tablo ortaya koyuyor. Öte yandan ittifaklar mecliste çoğunluğu sağlamak için de çalışmaları sürdürüyor. CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde 10 bölge için anlaşma sağlandı. Daha önceki görüşmelerde konuşulan 15 ile ilişkin görüşmeler ise devam ediyor.

Cumhur ittifakı cephesinde ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ortak liste iddialarına tepki göstermiş tüm illerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini söylemişti. Diğer yandan ittifaktaki küçük ortak BBP ve yeni katılımcı Yeniden Refah Partisi de bazı bölgeler dışında kendi listesiyle seçime girecek. HÜDA-PAR ise ortak listeye dahil olacak. Buna karşılık muhalefette de ortak liste konusunda ilerleme sağlandı.

Üçüncü ittifak olarak ortaya çıkan HDP’nin öncülük ettiği, sol-sosyalist partilerden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı ise Türkiye İşçi Partisi hariç seçime Yeşil Sol Parti listesinden girecek. TİP de bazı bölgelerde Yeşil Sol Parti listelerini destekleyecek.

Yeni seçim sisteminde ittifakların tek parti listesinden seçime girmesi ittifaklara avantaj sağlıyor.

Sol ittifakta atışma: Tek sosyalist parti TİP değil... Erkan Baş'tan yanıt varSol ittifakta atışma: Tek sosyalist parti TİP değil… Erkan Baş’tan yanıt var

İki parti 10 bölgede anlaştı

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın aktardığı bilgilere göre; CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde 10 bölge için anlaşma sağlandı. Daha önceki görüşmelerde konuşulan 15 ile ilişkin görüşmelerse devam ediyor. Sarıkaya’ya göre, Millet İttifakı’ndaki altı partinin birlikte gireceği 11 yer üzerindeki süreç tamamlandı. Sarıkaya “Buna ilave olarak, diğer partilerin bazı illerde CHP ile birlikte liste ortaklaşmasına gitmesi olası, çünkü İYİ Parti BTP dışında bir başka partiyle liste ortaklığına niyetli görünmüyor. DP ise bazı yerlerde CHP listesinden girip geri kalanında kendi amblemiyle hareket etme üzerinde tartışıyor. DP, bu kez de CHP listesinden girip geçen dönem olduğu gibi seçime katılmayabilir” dedi.

Öncelik daha önce vekil çıkarılan iller

Görüşmelerde öncelikli olarak CHP ve İYİ Parti’nin geçen seçim milletvekili çıkaramadığı yerler konuşuluyor. Geçen seçim CHP, Ağrı, Aksaray, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak ve Van’ın da arasında olduğu 25 ilde milletvekili çıkaramamıştı.

‘İttifak içi ittifak’ görüşmeleri sürüyor

Diğer yandan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile birlikte “ittifak içi ittifak” formülünü hayata geçirebileceklerini belirtmişti. SP, DEVA ve Gelecek partileri arasında ortak liste ile seçime girme formülü genel başkanlar tarafından değerlendirildi ancak seçime hangi partinin logosu altında girileceği konusunda mutabakat henüz sağlanamadı. Üç parti de kendi gücünü görmek istiyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 41 ilde seçime kendi partilerinin listelerinden gireceğini defalarca dile getirmişti.

KONDA müdürü Erdem: Erdoğan’ın kaybetme ihtimali yüksekKONDA müdürü Erdem: Erdoğan’ın kaybetme ihtimali yüksek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.