Milletvekili aday listelerinde ‘aile boyu siyaset’

Partilerin 14 Mayıs seçimi için aday listeleri önceki gün YSK’ya sunuldu. Listelerde, Meclis’e aile boyu talip olanlar dikkat çekti. Kimi kardeşiyle yarışacak, kimi babasıyla, kimi de eşiyle Meclis’in yolunu tutmak istiyor.

Siyaset 11 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye 14 Mayıs seçimlerine odaklandı. Önceki gün partiler milletvekili aday listelerini YSK’ya teslim etti. Listelerin perde arkasını, sürpriz isimleri, liste dışı kalanları, büyük partilerin ortaklarına verdikleri sıraları, kadın adayların durumunu ve sanat camiasının listelerdeki durumunu dün sizler için detaylı olarak derledik. Listelerin dikkat çeken bir başka tarafı da Meclis’e aile boyu talip olanlar oldu.

Şırnak’ta Tatar ailesinden dört kardeş birbirine rakip oldu. Sabri Tatar Yeniden Refah Partisi’den, Arslan Tatar AK Parti’den, MHP Şırnak İl Başkanı Halil Tatar MHP’den Mahmut Tatar ise Zafer Partisi’nden milletvekili adayı oldu.

Ne Ak Parti ne de CHP'de tablo değişti... Meclis'te yine kadının adı yokNe Ak Parti ne de CHP’de tablo değişti… Meclis’te yine kadının adı yok

CHP’li Erdoğan Toprak ve eski eşi Ece  Güner de TBMM için talip oldu. Erdoğan Toprak CHP İstanbul 3. Bölge 2’nci sıradan, Güner ise İYİ Parti İstanbul 2. Bölge 4’üncü sıradan aday gösterildi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “CHP’li Erdoğan Toprak, eşi Ece Güner Toprak’ı CHP’den milletvekili yapmak istemiş. Ancak CHP tüzüğü buna izin vermemiş. Bunun üzerine Akşener devreye girmiş. İYİ Parti bu ‘iyiliği’ karşılıksız yapmamış. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Berna Sukas CHP İstanbul 2. Bölge’den milletvekili adayı yapılmış” iddiasında bulundu.

Belki Meclis'e bir film gelir: Nasipse VekilizBelki Meclis’e bir film gelir: Nasipse Vekiliz

Güner ise sosyal medya hesabından “Evli değilim, geçen yıl boşandım. Bu ‘ucube sisteme’ karşı mücadele etmiş, 4 kitap yazmış, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem anayasasının mimarlarından biri olarak adayım. Sn. Akşener’in çalışmalarımı takdir etmesi sonucu İyi Parti’den aday oldum” notuyla açıklama yaptı.

Ayyüce Türkeş ve Yıldırım Tuğrul Türkeş rakip oldu

 

Türkeş kardeşler rakip

MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in iki çocuğu farklı partilerden aday oldu. Yıldırım Tuğrul Türkeş AK Parti Ankara 1. Bölge 1. sıradan, Ayyüce Türkeş ise İYİ Parti Adana 1. sıradan aday gösterildi.

Ensarioğlu ailesinin üyeleri daha önce de yarışmıştı

Baba-oğul aday

Geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de Diyarbakır’da Ensarioğlu ailesinden isimler karşı karşıya gelecek. Kuzenler Galip Ensarioğlu AK Parti’den, Vejdin Ensarioğlu ise İYİ Parti’den milletvekili adayı oldu. Vejdin Ensarioğlu’nun babası Salim Ensarioğlu ise İYİ Parti’den İstanbul 2’inci bölge 2. sıradan aday gösterildi.

Evli çift aynı partiden aday

Türkiye İşçi Partisi’nin Ankara 2. Bölge 2’nci sıra adayı Yelda Koçak Urfa ile İstanbul 2. Bölge 6’ncı sıra adayı Şerif Özgür Urfa’nın da evli olduğu biliniyor.

İYİ Parti'den 'ilk'ler listesi... Hem Türkeş'in kızı hem eski Ak Partili BakanİYİ Parti’den ‘ilk’ler listesi… Hem Türkeş’in kızı hem eski Ak Partili Bakan

Babalarının izinden gidenler

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç da ikinci kez Meclis’e girmek için aday.

Geçtiğimiz dönem AK Parti İstanbul 3’üncü Bölge milletvekilliği yapan Mücahit Arınç, bu kez memleketi Manisa’dan 4’üncü sıra adayı oldu.

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin’in oğlu da babasının izinde. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi Cem Şahin, Karabük 1’inci sıradan aday oldu.

23 yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek’in oğlu AK Parti’den seçim yarışına girdi. Osman Gökçek, Ankara 2. Bölge 5’inci sıradan aday.

CHP’nin eski İstanbul milletvekili Aydın Ayaydın’ın kızı Derya Ayaydın da siyasete atıldı. Derya Ayaydın, AK Parti İstanbul 2’nci Bölge 10’uncu sıradan milletvekili adayı oldu.


AK Parti’de milletvekillerinin yüzde 65’i yenilendi, üç dönemlikler aday yapılmadı
AK Parti’de milletvekillerinin yüzde 65’i yenilendi, üç dönemlikler aday yapılmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.