Milletvekiline linç girişiminde savcı ‘delil’ bulamadı

Eski CHP Milletvekili Ali Şeker 28 Mayıs seçimlerinde Şanlıurfa’da toplu oy kullanımını engellemek isterken yaklaşık 40 kişinin linç girişimine uğramıştı. Savcılık o olayla ilgili ‘delil bulunamadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Siyaset 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim güvenliği için 28 Mayıs’ta Şanlıurfa’da görevlendirdiği eski İstanbul milletvekili Ali Şeker, usulsüz oy kullanımına itiraz ettiği için yaklaşık kırk kişilik bir grup tarafından darp edildi.

Şeker cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Karaali Mahallesi’nde kurulan sandıklarda toplu oy kullanımı tespit etti. Şeker ve beraberindekilerin tespit ettiğine göre mahalledeki erkekler 500’ün üzerinde kadının nüfus cüzdanlarını getirip onlar yerine oy kullanmak istedi. Bunu engellemek isteyen Şeker, 40 kişi tarafından linç girişimine uğradı. Şeker’in yüzü kanlar içindeki fotoğrafı saldırıya uğradığı gün Özgür Özel tarafından paylaşıldı.

Milletvekilliği bitti, ‘En çok cerrahi sünnet yapan hekim’ mesleğe döndü: Siyaset değil ama hekimlik saygınMilletvekilliği bitti, ‘En çok cerrahi sünnet yapan hekim’ mesleğe döndü: Siyaset değil ama hekimlik saygın

Şeker aynı gün gittiği jandarma karakolunda saldırganlardan şikayetçi oldu. İfadesinde saldırganların telefonunu yere fırlatarak kırdığını anlattı. Şeker’e jandarma karakolunda kavgadan sonra çekilen bir video izletildi. Şeker video üzerinden saldırganları teşhis etti ve bunlar ifade tutanağıyla kayıt altına alındı. Şeker darp raporu da aldı.

Olayın üzerinden yaklaşık altı ay geçti ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 89. yıldönümünde, 5 Aralık 2023’te Şeker’e “kovuşturmaya yer yoktur” kararı tebliğ edildi.

Kararda delil olarak sunulan videoyla ilgili bilirkişi raporundaki ifadelere de yer verildi. Raporda, “Görüntünün başından itibaren olay yerinde gezinen şahısların görüntülerinin çekildiği, meydana geldiği söylenilen olaya ilişkin herhangi bir kaydın bulunmadığı, hayatın olağan akışının devam ettiği görüldü” ifadeleri yer aldı.

Savcılık “Şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediğine ve suç işleme kastıyla hareket ettiğine dair soruşturma evrakı içerisinde değerlendirmeye tabi tutulabilir her türlü şüpheden uzak, kesin, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi.

Şeker: Yargıdaki çürümenin geldiği noktayı gösteriyor

10Haber’ konuşan Şeker, “Sadece benim değil yanımda bulunan müşahitlerin de ifadesi var. Şüphelilerin de ifade alınmış. Video var. Bu bir çürüme. Ben orada resmi olarak milletvekiliyim, resmen kepazelik. 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü. Hala Anadolu’da kadınların yerine toplu oy kullanılıyor, kolluk kuvvetlerinin gözü önünde, hükümetin onayıyla seçme ve seçilme hakkını kullanamıyorlar. Saldırıdan sonra kolluk kuvvetleri güvenliğimi sağlayamayacaklarını söylediler ve oradan ayrılmamı istediler. Böyle bir ortamda savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu da yargıdaki çürümenin geldiği noktayı gözler önüne seren bir karar oldu. Biz itiraz hakkımızı kullanacağız” diyerek karara tepki gösterdi.

Darp edilen CHP’li vekil 10Haber’e konuştu: Kadınların yerine toplu oy kullanıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.