Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatı Ak Parti Disiplin Kurulu başkanıymış

Milli Savunma Bakanlığı'nın avukatı Mehmet Sarı'nın aynı zamanda Ak Parti Disiplin Kurulu Başkanı olduğu görüldü. Sarı'nın Ergenekon ve Balyoz davalarını savunan Hukukçular Derneği'nin de başkanlığını yaptığı ortaya çıktı.

Siyaset 17 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde dört askerin şehit edilmesine ilişkin davada da yargılanan Umut Muzaffer Taşdemir ve Cüneyt Demirbağ’ın da sanık olduğu bir davada Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatının Mehmet Sarı olduğu ortaya çıktı. Sarı FETÖ’nün Ergenekon ve Balyoz davalarını savunmuştu. Sarı kumpas mağduru askerlerin tutuklanması için eylem yapan Hukukçular Derneği’nin de eski başkanıydı.

FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne en büyük kumpasları Ergenekon ve Balyoz davalarıydı. Fethullahçılarla iktidardaki destekçilerinin yargıyı sopa olarak kullandığı yıllarda ilk büyük kumpas Poyrazköy’dü.

2009 yılında Ergenekon kumpası kapsamında Beykoz ilçesi Poyrazköy Keçilik mevkisindeki bir arazideki kazılarda ele geçirilen silah ve mühimmatlarla başlayan süreçte yüzlerce isim yargılandı. Poyrazköy kazılarıyla başlayan ve ÇYDD, Amirallere Suikast gibi davalarla birleştirilen davada hem Kafes Eylem Planı’ndaki imza, hem de elkonan dijital dokümanlar sahte çıktı.

Balyoz davası kapatılan yayın organı Taraf gazetesindeki 20 Ocak 2010 tarihli bir haber ile başladı.

Haberde 2003 tarihli “Balyoz Harekât Planı” başlıklı belgelerden bahsedildi. “1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğindeki cuntanın darbe planı hazırladığı” iddia edildi.

Özel yetkili FETÖ’cü savcıların soruşturmasının ardından 968 sayfalık iddianamede sanıklara “Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek” suçlaması yöneltildi.

TSK’ya kumpası savunan derneğin de başkanlığını yapmış

15 Temmuz 2016’daki Fethullahçı darbe girişiminin ardından yapılan yargılamalarda Ergenekon ve Balyoz’un sahte belgelere dayandığı gerekçesiyle beraat kararları verildi. Ancak bu süreçte yüzlerce isim yıllarca hapiste yattı. Yine yaşananlardan dolayı Yarbay Ali Tatar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, Kuddusi Okkır hayattan koparıldı.

Ergenekon ve Balyoz kumpasını ateşleyenlerin başında şimdilerde Ak Parti’de siyaset yapanların oluşturduğu Hukukçular Derneği geliyordu. Şimdi Ak Parti Denizli Milletvekili olan Cahit Özkan 2010 yılında üyesi olduğu Hukukçular Derneği ile Balyoz davasında haklarında tutuklama kararı çıkan askerlerin orduevinde saklandığını iddia etmişti.

Ergenekon davasına Danıştay ve Dink cinayetlerinin dahil edilmesini de savunan Özkan “Ergenekon sadece darbeye teşebbüs davası değildir. Darbe girişimi davaları olan Balyoz ile Ergenekon’u birbirinden ayıran en önemli fark Ergenekon’un aynı zamanda bir cinayet davası da olmasıdır. Dink cinayetine giden yoldur” diye konuşmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne en büyük kumpasları savunan Hukukçular Derneği üyelerinden biri de Milli Savunma Bakanlığı’nın şimdiki avukatı Mehmet Sarı’ydı.

Aynı zamanda Ak Parti Disiplin Kurulu Başkanı

Mehmet Sarı üyesi olduğu Hukukçular Derneği’ne 2015 yılında başkan seçilmişti. İki yıl bu görevi sürdüren Sarı TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan’ın da avukatıydı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatı Mehmet Sarı ynı zamanda Ak Parti Disiplin Kurulu Başkanı… 10 Haber’in ulaştığı Mehmet Sarı’nın hukuk bürosu Sarı’nın Milli Savunma Bakanlığı’nın avukatı olduğunu doğruladı.

'Balyoz Darbe Planı' davasında karar: Çetin Doğan haklı çıktı‘Balyoz Darbe Planı’ davasında karar: Çetin Doğan haklı çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.