Sinan Oğan kararını yarın açıklayacak

28 Mayıs’ın kilit ismi kabul edilen Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhur İttifakı ile anlaştığı iddialarını yalanladı ve kararını Pazartesi açıklayacağını bildirdi. Oğan ayrıca dün tarafsızlık imasında bulunan Ümit Özdağ ile özel görüştü.

Siyaset 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Sinan Oğan'la Ümit Özdağ bir araya geldi.

Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek ikinci tur seçim yarışı öncesi gözler Ata İttifakı’na çevrildi.
Önceki gün Ata İttifakı’nın bileşeni Zafer Partisi’nin genel başkanı Ümit Özdağ, partisinin genel merkezinde Kılıçdaroğlu’nu kabul etmişti. Saatler sonra ise ittifakın adayı Sinan Oğan, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’la Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya gelmişti.

Erdoğan ile buluşmasının ardından “Oğan, Cumhur ittifakı ile anlaştı” şeklinde kulis bilgilerinin sızmasına dün bir yalanlama geldi.

Siyasetteki Sinan Oğan belirsizliği gündemdeki yerini korurken gazeteci Fatih Altaylı, Oğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntılarını aktardı.

14 Mayıs seçimlerinin ardından HaberTürk televizyonundan ayrılan Fatih Altaylı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Az önce Sinan Oğan ile konuştuk. ‘İki liderle de görüştük. Henüz bir karar vermedik. Kararımızı pazartesi günü açıklayacağız’ dedi. Bunun dışında şunla anlaştı bunu destekliyor iddiaları doğruyu yansıtmıyor.” İfadelerini kullandı.

 

Sinan Oğan: O an geliyor

Sinan Oğan da dün Ümit Özdağ ile görüşmesinin ardından Pazartesi’yi işaret etti. Oğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yürüttüğümüz ilkeli ve kaliteli siyaset tarzı toplumumuzun büyük takdir ve desteğini görerek siyaset yapma tarzımızla farkındalık oluşturduk.” dedi ve 22 Mayıs Pazartesi günü açıklama yapacağının sinyalini verdi.

Oğan, #OAnGeliyor hashtag’ini kullandığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu seçimleri toplumun önüne koyduğumuz amaç ve hedefler açısından değerlendirdiğimizde;

Türk Milliyetçiliği ve Atatürkçülüğü ülkenin ana gündemlerinden birisi haline getirdik,

HDP üzerinden oluşturulan ‘kilit parti’ söylemlerini yıkarak Türk milliyetçilerini kilit konumuna yükselttik,

İki ittifak arasında serpiştirilmiş, ikinci plana itilmiş ve adeta ‘yedek’ olarak görülen Türk Milliyetçisi seçmeni yeniden siyasetin merkezine yerleştirdik,

Türkiye’de güçlü bir Milliyetçi Seçmen kitlesinin görülmesine katkı sağladık, bu söylem milliyetçi kitlenin genişlemesini sağladı,

Seçimlerin ikinci tura kalmasını sağlamakta beraber, ikinci turun ana gündemini de belirleme yetisine sahip olduk,

İkinci tura kalan adayların bizim söylemlerimize sarılmalarını sağladık, bizi ‘dikkate almak istemeyen’, ‘saymaya gerek görmeyen’ siyasetin bu başlattığımız hareketi saydığını gördük,

Sığınmacılar konusunda yeterli farkındalığı oluşturduk, bu konuda her iki ittifakada da  bir geri dönüş takviminin oluşturulmasına katkıda bulunduk,

PKK, FETÖ vb gibi her türlü terör örgütüyle mücadele konusunda takındığımız ilkeli ve kararlı tavrın siyasetin ana akımında da yer bulmasını sağladık,

HDP ve Hüda-Par’ın Türk siyasetini esir almalarına engel olduk,

Anayasanın değiştirilemez ilkeleri, Türklük gibi konularda farkındalık oluşturduk.

Yürüttüğümüz ilkeli ve kaliteli siyaset tarzı toplumumuzun büyük takdir ve desteğini görerek siyaset yapma tarzımızla farkındalık oluşturduk.

Bizi izlemeye devam edin.”

Oğan’ın bu paylaşımın sonrasında “Plana sadık kal” yazarak yine OAnGeliyor hashtag’ini kullanarak ikinci bir paylaşım yapması dikkat çekti.

 

Yurtdışındaki Oğan destekçilerinin yolu meçhul

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Mayıs’a sarkmasının ardından aldığı yüzde 5’lik oyla kilit adam rolüne bürünen Sinan Oğan, hangi ittifakı destekleyeceğini hala açıklamasa da, bu kararsızlık seçimi şimdiden etkiledi.

Çünkü dün itibariyle yurt dışındaki seçmenler oy kullanmaya başladı. Sinan Oğan’ın az sayılmayacak yurt dışı oylarının, o bir ittifakı işaret etmediği taktirde kimin hanesine puan yazacağı ise belirsizliğini koruyor.

Yurt dışındaki oy verme işlemi ve YSK’dan açıklanan güncel rakamlara ilişkin detaylı haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.

Özdağ ve Oğan’dan tespihli paylaşım

Öte yandan ikinci turda hangi adaya destek verecekleri merak konusu olan ittifakın iki ismi, dün bir araya geldi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından Oğan’la görüşmesinin fotoğraflarını paylaşıp “Sevgili Sinan Oğan ile gündemi değerlendiriyoruz” dedi.

Ata İttifakı bileşeninden gece yarısı destek açıklaması

Sinan Oğan’ın kimi destekleyeceği konusundaki tartışmalar sürerken Oğan’ın ittifakından dün gece yarısı sürpriz bir çıkış geldi.

Ata İttifakı bileşenlerinden olan 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sinan Oğan’ı destekleyen Adalet Partisi, ikinci turda Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldığını açıkladı.

Sinan Oğan’ı Cumhurbaşkanı adayı gösteren ATA İttifakı bileşenlerinden Adalet Partisi’nin Genel Başkanı Vecdet Öz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’nun 22 Mayıs Pazartesi günü partisini ziyaret edeceğini de belirtti.

Konuya ilişkin Adalet Partisi lideri Vecdet Öz yaptığı paylaşımda, kendi ittifakına şu ifadelerle seslendi:

“Şunu unutmamak gerekir ki ülkemiz tarihi bir süreçten geçmektedir. Öncelikle mevcut iktidardan kurtulmamız elzemdir. Bunun yolu ideallerimize tamamıyla uymasa dahi kontrol altında birlikte hareket edilebilecek bir müttefiktir. Zira tarafsız kalmak mevcut iktidara dolaylı destek vermektir. Bu benim şahsi fikrimdir. Biz Adalet Partililer bu minvaldeki kararları şahsi değil 50 kişilik Genel İdare Kurulu ile birlikte alırız. Bugün yapılan GİK toplantısında çıkan kararımız da tam katılımla düşündüğüm gibi çıkmıştır ve genel başkan olarak bunu uygulamak zorundayım. Tabii ki bu karar sizleri bağlamaz ve bizlerin de hiçbir seçmenimizi tahakküm etmek gibi bir düşüncemiz olamaz.”

 

Cumhur İttifakı, Oğan konusunda tatlı sert

Millet İttifakı, Sinan Oğan’ın desteğine açıkça talip olurken Cumhur İttifakı ise bu konuda daha taktiksel ilerlemeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün görüşmeden önce “Taleplerine boyun eğecek değiliz” dediği Oğan ile görüştü. Görüşmenin bir gün öncesinde yaptığı açıklamada “Suriyelileri gönderirsek Allah bizi yakar” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Görüşmenin ardından “Bugüne dek saklı tuttukları” 1 milyon Suriyeliyi geri gönderme projesini anlattı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “at pazarlığı” yapmakla itham ettiği, Ak Partili Binali Yıldırım’ın ise “Çok havaya girmemesini” tembihlediği Oğan ile ilgili dün AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’dan daha ılıman bir açıklama geldi.

Ensonhaber YouTube kanalında Çağlar Cilara’nın sunduğu Eksi Artı programına konuk olan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “İkinci turda öyle ümit ediyorum ve öyle olacağını düşünüyorum, Kılıçdaroğlu’na destek vermelerini çok mümkün görmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza destek olunacaktır” dedi.

 

 

Özdağ'ın dört sorusuna Kılıçdaroğlu ne dedi? 10Haber yanıtlara ulaştıÖzdağ’ın dört sorusuna Kılıçdaroğlu ne dedi? 10Haber yanıtlara ulaştı

 

 

'Kilit adam' Sinan Oğan, siyasette piyasayı kızıştırıyor‘Kilit adam’ Sinan Oğan, siyasette piyasayı kızıştırıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.