CHP’nin bildiri tavrına parti içinden de dışından da tepki var: Cenazede gerilim

TBMM’deki 4 partinin teröre karşı ortak bildirisine katılmayıp kendi bildirisini yayınlayan CHP, hem dışarıdan tepkilerle hem içeriden eleştirilerle boğuşuyor. CHP lideri Özel, memleketindeki şehit cenazesinde protesto edildi.

Siyaset 24 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Şehit haberlerinin ardından TBMM’de AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi ortak bir bildiriyle terörü kınadı. Bildiriye imza atmayan CHP ise milli yas ilan edilmesini ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan özel bilgilendirme yapılmasını talep etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Buradan ilan ediyorum ki; bu bilgilendirme yapılmadan, sorularımıza yanıt almadan ve ikna olmadan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin altında imzası olan hiçbir bildiriye imza atmayacağız. Milli yası, Suudi Arabistan Kralı’nın ölümünde ilan edenlerin aklına bugün milli yas ilan etmek gelmemektedir. Milli yas ilan ederler mi bilmiyorum ama milletimiz kendi yasını ilan etmiştir. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

CHP’nin kararı tartışma yarattı, hem CHP’lilerden hem de diğer partilerden karara tepki gösterenler oldu. CHP lideri Özgür Özel ise eleştirilere yanıt verdi.

4 partiden ortak terör bildirisi: CHP kendi sözünü ayrı söyledi4 partiden ortak terör bildirisi: CHP kendi sözünü ayrı söyledi

AK Parti’li Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, yüce Meclis’te partilerin terörü lanetleyen ortak bildirisine imza atmak için şartlar öne sürmesi utanç verici bir tutumdur. CHP yönetimi, TBMM çatısı altında Mehmetçiğin yanında saf tutmak ve PKK terörünü lanetlemek yerine bahaneler ileri sürerek başka hesapların peşinde koşmuştur. CHP yönetiminin bu tutumu, Türkiye’nin milli güvenliği açısından elzem olan tezkereler konusundaki siyasi savrulmalarının bir devamıdır. Meclis’te ortak bildiriye katılmayan CHP yönetimi tepkileri görünce bir bildiri yayınlamak zorunda kalmıştır. CHP yönetiminin bu tutumu kendileri için bir itirafnamedir. Bu, en temel meselelerde bile pusulası olmayan bir zihniyettir” dedi.

İYİ Parti’den ‘Hangi ifadeden rahatsız oldunuz?’ sorusu

CHP’nin seçimlerdeki ortağı İYİ Parti’nin Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, “Bildiride yer alan ifadelerin hangisinden rahatsız oldunuz?” paylaşımı yaptı.

Vural paylaşımında şunları yazdı:

“Bölücü terör örgütü PKK tarafından iki gündür gerçekleştirilen hain terör saldırıları neticesinde 12 vatan evladımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Milletimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırılarda şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize sabır, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz. Bizler Türkiye Büyük Millet Meclisinde aşağıda imzası bulunan siyasi parti grupları olarak birlik ve bütünlüğümüze, huzur ve güvenliğimize yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz.

Terör ve şiddet, hiçbir zaman hedefine ve amacına ulaşamayacaktır. Aziz milletimizin teröre asla boyun eğmeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle tavizsiz bir şekilde mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğunu kararlılıkla ilan ediyoruz”

İYİ Partili Selcan Taşçı Hamşıoğlu ise İYİ Parti Grubunun dün gece TBMM’yi şehitler için ortak bildiri yayınlamaya ve milli yas ilan etmeye çağırdıklarını “Bu gece yetişmez” diyenler olduğunu söyledi. Hamşıoğlu, “Bundan imtina edene yazık olsun” diye tepki gösterdi.

Vural, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun #MilliYas paylaşımını da “Bildiriye imza” sözleriyle yanıtladı.

İçeriden de tepki aldı

Karara CHP’li Mehmet Akif Hamzaçebi ve Gürsel Erol da tepki gösterdi. Hamzaçebi bu bildirileri geçmişte CHP grubunun “daima” imzaladığını hatırlattı “Ama’, ‘bir bakalım’, ‘bilgi alalım’ türünden cümleler bu bildiriye destek beyanında bulunmamanın gerekçeleri olamaz. Ortak iradeyi yansıtan bildiri acilen yayınlanmalıdır” dedi.

Elazığ milletvekili Gürsel Erol da “Halkımızın beklentisini ve duygularını bilerek ben imza atıyorum” çıkışı yaptı.  Erol açıklamasında terörle mücadelenin bir parti meselesi olmadığını, siyasi propaganda haline getirmenin doğru olmadığını belirtti. İktidara kınama bildirisinin yanı sıra terörü nasıl bitireceğini anlatan çözüm önerisini getirerek destek istemesi çağrısı yapan Erol, “Ocaklara ateş düşerken, analar babalar evlat acısı yaşarken, doğmamış çocukları yetim kalırken siyaset yalnızca terör örgütünün bu eylemlerini sınayarak, acıları politik malzeme haline getirere sonuç alamaz” dedi.

Özel’den muhalefete: Neden iktidara güç veriyorsunuz, nefes oluyorsunuz

Manisa’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel tepkilere yanıt verdi. İktidara bazı sorular yönelttiklerini ancak yanıt alamadıklarını söyleyen Özel, “Hataları yapan soruları yanıtlamayan bir iktidarla aynı A4 kağıdının üzerinde buluşup da onlara meşruiyet kazandırmayacağız. Sorulara cevap versinler bizim üzerimize ne düşüyorsa yapalım. Ancak ‘Biz ezbere anlayışla ana muhalefet partisi biz ne yaparsak yapalım imza atar.’ Yapmayız” dedi. “Lojistik dezavantajlar olduğu söyleniyor, askerlere zaman zaman yiyecek bile ulaştıramadığımız söyleniyor” diyen Özel iktidara, “Canlı olup olmadığını bilmediğimiz bir grup askerimiz terör örgütünün elinde mi?” diye de sordu.

Özel, gazetecilerin imza CHP’nin imzalamadığı ortak şehit bildirisini sorması üzerine şunları kaydetti:

“Şehit haberleri peşi sıra gelince şunu söyledik, MSB gelsin meclisi bilgilendirsin. Sonra bildiri mi imzalayacağız, ortak tavır mı takınacağız, yanlışı hatayı gidereceğiz, bir daha şehit gelmesin diye hep birlikte inisiyatif mi alacağız, bunu hep beraber konuşalım.’ Yanıt; ‘Siz bildiriye imza atın.’ Öyle yağma yok bildiri imzalamakla şehit gelmiyor olsa ben günde 5 bin tane bildiriye imza atayım. Biz bildiriye imza atıyoruz, onlar bayrağı asıyorlar, Erdoğan propagandası yapıyorlar, bir sonraki şehide kadar herkes unutuyor. Unutmamak için itiraz ediyoruz. Bugün saat 11’de açıldık. Meclis’te Bakan vardı, Mehmet Şimşek. Soruldu hükümet bilgilendirecek mi diye. Hayır dedi. Şimdi bambaşka şeyler konuşuluyor Meclis’te. Soruyoruz:

20 aydır Pençe-Kilit operasyonu sürüyor hedefleri neydi hedefe ulaşıldı mı? Ulaşıldıysa niye oradayız, ulaşmadıysa nedenleri nedir? Soruyoruz, Pençe Kilit operasyonu bölgesinde kaç Mehmetçiğimiz var? Pençe Kilit operasyon bölgesinde ilan edilen şehitlerin dışında şehit var mı ya da bazı şehitlerimiz terör örgütünün elinde mi ya da canlı olup olmadığını bilmediğimiz bir grup askerimiz terör örgütünün elinde mi? Bu soruları yanıtlamasını istiyoruz. Ve yeni şehitlerin gelmemesi için asgari alandaki tartışmaları sormak istiyoruz. Lojistik dezavantajlar olduğu söyleniyor, askerlere zaman zaman yiyecek bile ulaştıramadığımız söyleniyor. Bu sorulara cevap verilmesini istemek suç değil hata değil, hakkımızdır.

Hataları yapan soruları yanıtlamayan bir iktidarla aynı a4 kağıdının üzerinde buluşup da onlara meşruiyet kazandırmayacağız. Sorulara cevap versinler bizim üzerimize ne düşüyorsa yapalım. Ancak bir ezbere anlayışla ana muhalefet partisi biz ne yaparsak yapalım imza atar.’ Yapmayız. O metne imza atmadık o metinde terörü kınıyorlar bizim yayınladığımız metinde açıkça lanetliyoruz. Ne vardı da siz imza atmadınız diyorlar ne vardı da imza attınız, neden iktidara nefes oluyor güç veriyorsunuz onları bu sorunları çözüyor mu?

Bir başka partinin sözcüsü ne vardı da siz imza atmadınız diyor. Ne vardı da siz imza attınız, neden iktidara nefes oluyor güç veriyorsunuz onları bu sorunları çözüyor mu?” diye tepki gösterdi.

Özel, “Ezbere bir siyasetle iktidarlarını sürdürenler otursunlar kendi durumların düşünsünler” diye konuştu.

CHP’li Başarır: Kimse şehitleri algı operasyonu haline getirmesin

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ise TBMM’de yaptığı konuşmada, “CHP grubu tekil olarak 85 milyonun acısını, endişesini dile getirecek bir bildiriyi üç grup başkanvekili ve Genel Başkanımızın imzasıyla kamuoyuyla paylaştı. AKP bu ülkede iktidar olduğunda bölücü terör örgütünün başındaki o yaratık cezaevindeydi. 99-2000-2001-2002 toplam 20 şehit vermişiz. 21 yılda binlerce evladımız şehit olmuş. Ülkeyi terör yuvası haline getiren, sınır güvenliğini ortadan kaldıran bu partinin eylemleriyle artık Meclis’te ortak imzayla kamuoyunun karşısına çıkmak istemiyoruz” diyen Başarır,  “CHP bireysel olarak tekil açıklamasını yapmıştır, tepkisini ve önerilerini ortaya koymuştur. CHP ne DEM ne AKP ne de bir başka parti bu hassas konuda iradesini ortaklaştırmak zorunda değil. Hiç kimse AKP’nin kirli siyasetine, yanlışlarına, 21 yıldır ülkeyi getirdiği noktaya ortak imza atmak zorunda değil” dedi. Şehitlerin ve terörün seçim malzemesi olmayacak kadar önemli ve mühim bir konu olduğunu söyleyen Başarır, “Hiç kimse bu ülkedeki şehitleri, terör meselesini seçimler yaklaşırken bir algı operasyonu haline getirmesin” diye konuştu.

CHP’li belediyelerden fiili yas

CHP yönetimindeki belediyeler, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 12 askerin şehit olması nedeniyle Genel Başkanı Özgür Özel’in talimatıyla kutlama ve konser gibi etkinlikleri 3 gün boyunca erteledi.

CHP Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Genel Başkan Özgür Özel’in talimatı üzerine, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek’in imzasıyla CHP’li belediyelere yazı gönderildi.

Yazıda, “Terörle mücadele kapsamında 12 evladımız şehit olmuştur. Bu nedenle önceden planlamış olduğunuz kutlama, konser, kültür/sanat etkinlikleri gibi organizasyonlarınızı üç gün süreyle ertelemenizi rica eder, tüm halkımıza başsağlığı dilerim” ifadelerine yer verildi.

Özel katıldığı cenazede protesto edildi.

TBMM’de 4 partinin ortak bildirisini imzalamayıp terörü kendi bildirisiyle kınadığı için eleştirilerin hedefi olan CHP’nin lideri Özgür Özel, Manisa’daki şehit cenazesinde protesto edildi.

Protesto haberinin ayrıntılarını bu linkten okuyabilirsiniz.

4 partiden ortak terör bildirisi: CHP kendi sözünü ayrı söyledi4 partiden ortak terör bildirisi: CHP kendi sözünü ayrı söyledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.