Özel-Akşener görüşmesi: İttifak değil işbirliği teklifi

CHP lideri Özel, İYİ Parti lideri Akşener'i ziyaret etti. İki lider ittifaka kapıları kesin olarak kapattı, ama şimdi gündemde "işbirliği" var ve Akşener Özel'in işbirliği teklifini partisinin GİK'ine götürecek.

Siyaset 30 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Genel seçimler sürecinde Altılı Masa’nın en çok konuşulan partilerinden İYİ Parti 28 Mayıs’tan sonra CHP ile üstü örtülü atışma yaşadı. Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına “seçilecek aday olmalı” diyerek karşı çıkan Akşener seçim muhalefetin aleyhine sonuçlanınca, isim vermese de Kılıçdaroğlu’na ağır yüklenmişti.

Ama önümüzde yerel seçimlerde CHP’nin yeni lideri Özgür Özel. İYİ Parti 81 ilde kendi adaylarıyla seçime gireceğini çoktan duyurmuş da olsa bunun kapıyı aralayacağına inanılıyor.

Nitekim İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu geçen hafta telefonda Akşener’le görüşünce ‘ittifak mı konuşuldu?’ sorusu gündeme geldi. İmamoğlu da gazetecilere “Biz neticede beş yıl önce Millet İttifakı’nın belediye başkanı adayı olarak yola çıkmış ve seçimi kazanmıştık. Bu dönem bitene kadar da o ittifakı temsil eden belediye başkanıyız. Mevcut gündeme dair düşüncelerimizi paylaştık. İletişime açık olduğumuzu kendileri de ifade etti. Böyle bir dertleşme, sohbetleşme için kendilerine teşekkür ederim” dedi.

31 Mart yerel seçimleri için iki parti Ankara’da görüştü.

Ve dün iki parti arasında en üst düzey temas gerçekleşti, Özel ile Akşener İYİ Parti Genel Merkez binasında bir araya geldi. Görüşmeye CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Zeybek, Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da katıldı. Akşener’e ev sahipliğinde eşlik eden isimler ise İYİ Parti Genel Sekreteri Ayfer Yılmaz, İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak ile İYİ Parti TBMM Grup Başkanı Koray Aydın’dı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Özel, İYİ Parti’nin seçime kendi adaylarıyla gireceğini duyurduğunu, bu karara saygılı olduklarını, bu nedenle de yerel seçime yönelik somut bir teklifte bulunmadıklarını söyledi. İttifak kelimesinin çok fazla kullanıldığına vurgu yapan Özel “İttifak kelimesi kalabalıkları, uzun süren toplantıları çağrıştırıyor. Ama yerel seçim biraz daha esneklik, hızlı karar vermek ve ikili iş birlikleri gerektiriyor” dedi. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan da 50+1 sisteminin dayattığı ittifaklardan yakınmıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise sistemin sürmesi gerektiğini vurgulamıştı. Özel de görüşmede ittifak kelimesine mesafeli olduğunu vurguladı, gündemlerinde ittifak değil işbirliği olduğunu belirtti.

Bahçeli’den Erdoğan’a 50+1 yanıtı: Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruz

“Biz İYİ Parti’ye önümüzdeki yerel seçimde, yerel seçime yönelik olarak iş birliği içinde olup olamayacağımızı, Genel İdare Kurulu (GİK) kararının yeniden gözden geçirilip geçirilemeyeceğini, bizim alınmış kararlara saygılı olduğumuzu ama eğer mümkün olursa bundan sonraki süreçte yerel seçime yönelik bir iş birliği için partilerimizin görevlendireceği kişilerin birlikte çalışmak imkanının yaratılıp yaratılamayacağını sorduk” diyen Özel bu soruya Akşener’den de bir yanıt aldıklarını açıkladı.

Akşener ise Özel’in sözleri için “doğru” dedi ve 81 ilde kendi adaylarıyla seçime gireceklerine dair karar aldıklarını anımsattı. “İki siyasi parti olarak hiç değilse bazı yerlerde iş birliği yapabilir miyiz sorusunu Genel İdare Kurulu’na tekrar götürebilir misiniz’i konuştuk” diyen Akşener pazartesi günü zaten GİK’i toplayacaklarını belirtti ve bunu orada konuşacaklarını ifade etti. GİK’in cevabının o toplantıda belli olacağını aktaran Akşener ziyaret için teşekkür etti.

Akşener, Özel’le görüşmesinden önce CHP’ye yüklendiAkşener, Özel’le görüşmesinden önce CHP’ye yüklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.