Özel davet etmişti: AK Parti ile KKTC ana muhalefeti beş yıl sonra görüştü
Hatay'da bir lisenin temel atma töreninde İBB Başkanı İmamoğlu, Hatay Belediye Başkanı Savaş ve CHP lideri Özel konuştu. Savaş ilk günlerde sadece İBB'nin yardım ettiğini söyledi. Özel ise iktidarı topa tuttu.
Büyük depremlerin birinci yıl dönümünde siyasetçiler yıkılan şehirleri ziyaret ediyor, anmalara katılıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da depremin adeta enkaza çevirdiği Hatay’daydı. Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesi Temel Atma Töreni’nde konuşan İmamoğlu depremzedelerin gerçekten unutulduğunu ve devleti yanında hissetmediğini söyledi. Bunu depremzedelerden duyduğunu belirten İmamoğlu “En çok da Hatay’da 6 Şubat’tan itibaren feryatlarını dile getiren hemşehrilerimiz, dostlarımız var. Buna kulaklarımızı tıkamak, buna başka yorum yapmak, hiçbir kamu yöneticisine, hiçbirimize yakışmaz. Biz başımızı önümüze eğip düşünmesi gereken, biz nasıl bu duruma düştük diye sorgulaması gereken, o sorumluluğa sahip koltuklarda oturan insanlarız. 6 Şubat’tan en fazla ders çıkarması gerekenler bu ülkenin yöneticileri ve siyasetçileriyiz” dedi.
Depremzedeler unutulduklarını düşünüyorsa milletçe mahçup olmak gerektiğini söyleyen İmamoğlu “Siyaset, depremlerde hiç kimse ölmesin diye yapmak zorunda olduğumuz bir görevdir. Siyaset, siyasi rakipleri yenmek için yapılmaz. Afetleri, krizleri, vatandaşın yaşadığı zorlukları yenmek için yapılması gereken bir görevdir. Deprem sabahı evet milletçe bir olmuştuk. Herkes bir işin ucundan tutmak, yardıma koşmak için çırpınıyordu. Yalnız büyük acılar, zor şartlar altında değil, her an her dakika bu dayanışmayı yaşayalım diye siyaset yapıyoruz. Siyasetin amacını unutanlar olabilir ama bu asla doğru değildir” diye konuştu.
Törende Hatay’da tepki çeken CHP adayı ve mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş da konuştu. Savaş 6 Şubat’ta sabaha karşı çok büyük bir kabusla uyandıklarını söyledi ve 5 Şubat gecesi aslında mutlu yattıklarını, çünkü o gece Kasımpaşa’yı 1-0 yendiklerini anlattı. “Uyandık ki futbol takımımızdan yedi kişiyi kaybetmişiz. O gece bize o mutluluğu yaşatan Christian Atsu’yu” diyen Savaş 24 bine yakın insanın o sabah öldüğünü ya da gecikmelerle yaşamını yitirdiğini belirtti. İlk üç gün yalnız olduklarını anlatan Savaş “Üçüncü günden sonra birçok sivil toplum örgütü, devletimizin farklı farklı yerlerinden insanlar, yurt dışından insanlar geldi ama buraya en çok sahip çıkan İBB oldu. Gerçekten üçüncü günden itibaren Hatay’ın her noktasında bizimle hemhal oldular. Bütün belediye başkanlarımıza ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İstanbul’un hakkını ödemek çok zor. Hatay’da gerçekten dram çok büyüktü” dedi.
CHP lideri Özgür Özel de törende iktidarı hedef aldı. Depremi duydukları an dönemin tüm milletvekillerine ‘deprem bölgesine gidin’ mesajı atıldığını anlatan Özel “İlk günden itibaren bu meseleyi siyasetin gündemi içine alarak istismar etmekten geri durduk. Elbette depremdeki can kayıpları siyasi ve politiktir. Siyaset öncelik belirleme işidir. Siz önceliğinizi bir kentin rantını aktarmaktan yana mı kullanıyorsunuz yoksa o kenti afetlere dirençli hale getirmek için mi kullanıyorsunuz?” diye sordu.
Bu tepkiyi arama çalışmaları sürerken dillendirmediklerini, sıcak siyasetin parçası haline getirmediklerini kaydeden Özel, ancak depremden iki gün sonra iktidar kanadından ‘konut’ açıklamaları geldiğini hatırlattı. “Cumhurbaşkanı ‘Kimse merak etmesin deprem konutu ihtiyacı 600 binin üzerinde hepsini bir yılda içinde teslim edeceğiz’ diyerek hem devlet gücü bir partinin çıkarlarına tahvil etmeye çalıştı, hem de devletin gücünü olduğundan farklı göstererek niyetinin ne olduğunu gösterdi” diyen Özel böyle konuşanların 21 yıldır iktidarda olduğunu söyledi. 1999’daki 17 Ağustos depreminde en acımasız eleştirileri bu iktidarın yaptığını belirten Özel “Cumhuriyet tarihinde toplanan tüm vergilerin üç katını toplamışlardı. ÖTV ile 40 milyar dolarlık deprem vergisi toplamışlardı. 21 yıldır iktidardaydılar ve ellerinde inanılmaz bir kaynak vardı. Gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikleyerek başladılar. Dirençli kentler yerine kaynağı bambaşka yere harcadılar ve sekiz kez imar affı çıkardılar. 26 milyar lira ile övündüler, ama onu bile deprem için harcamadıkları ortaya çıktı” dedi.
Üç gün büyük bir koordinasyonsuzluk ve panik olduğunu, yanlış kararlar alındığını söyleyen Özel bütün belediyelerin yollara düştüğünü ama “İktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor” görüntüsü olmasın diye yapılabileceklerin geciktirildiğini ileri sürdü. “İlk akla gelen Silahlı Kuvvetler, dakikalar içinde alana çıkmaya hazır silahlı kuvvetler üç gün yoktu. Sonradan öğrendik ki ‘Çıkarması kolay, içeri sokması zor’ diye düşünüyordu birileri’ diyen Özel iktidarın milleti en kıymetli 72 saatten mahrum bıraktığını söyledi.
Kızılay’ın çadır sattığına dair skandalı da hatırlatan Özel “Herkes yardım beklerken depremzedelerin telefonuna bile IBAN attılar. Günü gelince dayanışma örgütlenirdi elbette, ama çok küstahça bir iş yaşadık. Biz olguyla uğraşırken birileri algıyla uğraşıyordu. Depremin dördüncü beşinci günü yüzyılın felaketi filmini çektiler bile. 650 bin konut vaat ettiler. 15 Mart gelince 319 binini bir yılın sonunda vereceğim dedi. Bugün bir yıl bitti, 18 bin 19 konut teslim edildi. Bugün verilen konut sayısı toplam ihtiyacın yüzde 2.7’si. 100 depremzededen 95’i ya konteynırda ya çadırda” dedi.