Özel, İYİ Parti’ye Balıkesir’de 2019’u hatırlattı: Milli irade hırsızlığı var

CHP lideri Özgür Özel Balıkesir’de İYİ Parti’ye 2019 seçimlerini hatırlattı. CHP’nin adayı Ahmet Akın’ın 2019’da seçimi kazanacağını ama İYİ Parti’nin isteğiyle çekildiğini söyleyen Özel sonrasında yaşananlar için “Milli irade hırsızlığı var” dedi.

Siyaset 25 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel Balıkesir mitinginde konuştu. 2019 seçimlerinde CHP’nin Balıkesir’de Ahmet Akın ile kazanacakken İYİ Parti’nin talebi doğrultusunda Akın’ın çekildiği söyledi. İYİ Parti’nin, dolayısıyla Millet İttifakı’nın 2019’daki adayı İsmail Ok’un seçimi kaybettikten sonra milletvekili seçilip bir süre sonra istifa ederek AK Parti’ye geçtiğini hatırlatarak “Ortada milli irade hırsızlığı var” dedi.

Aday gösterilmediği için CHP’den istifa eden ve partinin aday belirleme yöntemine itiraz edenlerle ilgili konuşan Özel “Bizde birileri gibi yolsuzluklar, başka örgütlere üye olduğu için zorla istifa ettirilenler yok. Bütün adaylarımıza da aday yapamadıklarımıza da ben kefilim. Birkaç kişinin istifasını, eleştirilerini duyuyorsunuz. Üç-beş kişinin iktidara yakın gazetelere manşet olmasının, partiye ateş etmesinin bir anlamı yok” dedi.

Akşener'in elini öpen bağımsız milletvekili İsmail Ok Ak Parti'ye katıldıAkşener’in elini öpen bağımsız milletvekili İsmail Ok Ak Parti’ye katıldı

2019’da İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararını hatırlatan Özel yaşadığı bir olay üzerinden Balıkesir seçimlerine gönderme yaptı. Özel “2019 seçimlerini 10 büyükşehirde kazanırken biri de İstanbul’du. Başarımızı hazmedemediler ve 2019 seçimlerini iptal ettirdiler. O zaman o dönem milletvekillerimizle İstanbul’a gittik ve gece gündüz çalıştık. Büyük bir zafer elde ettik, mutluyuz. Ama ben o seçimde bir ders aldım, hiç unutamam. Fatih’te esnaf gezmeye başladık. Bir dükkanda kapının içinde ak sakallı bir hacı amca bana muzipçe güldü. ‘Ne yapmaya geldin’ dedi. ‘Ekrem Başkana oy istemeye geldim’ dedi. ‘Yok öyle, beni dinle’ dedi. ‘Ben Tayyip Bey kime derse ona veriyorum, bu kez de Binali Bey’e verdim, ama şimdi Ekrem’e vereceğim’ dedi. ‘Niye’ dedim, ‘Bu sefer hak geçti’ dedi. Hacı amcanın feraseti Balıkesir’de var. Adalet yerine bulacaksa ben Ahmet Akın’ı Balıkesirlilerin vicdanına havale ediyorum” diye konuştu.

 

Mayıs 2023 seçimlerinde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyu hatırlatan Özel “Geçen seçimde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy atan herkes Ahmet Akın’a oy atsa Balıkesir kurtuluyor. Geçen seçim Ahmet Akın Millet İttifakı’nın adayı olarak bu seçimi alıyordu. O süreçte ‘Burayı biz istiyoruz’ dedi. Ahmet Akın gözleri yaşlı çekildi. Burayı öyle istediler, İsmail Ok’a verildi, o da eliyle aldı AK Parti’ye verdi. Ortada milli irade hırsızlığı var. Balıkesir’in iradesinin çalınması var. Balıkesir belediyeyi Ahmet Akın’a vermek istiyor. O süreçte şu söz kulağımdadır; ‘Kimseye borcum yok, ama Ahmet sana borcum var’ dediler. Siyasettir tamam, şimdi o verilen söz tutulamıyordur eyvallah ama Balıkesir’i seven herkesin vicdanına sesleniyorum. Bu adaletsizliği siz gidereceksiniz” dedi.

Özel geçen haftada Balıkesir için İYİ Parti lideri Meral Akşener’den jest beklediğini söylemişti.

CHP lideri Özel Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Murat Kurum’a da İliç’te facianın yaşandığı altın madeninin ÇED raporunda dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı sıfatıyla imzası olduğu gerekçesiyle yüklendi. Özel “İliç felaketinin müsebbibini İstanbul’un felaketi yapmayın” dedi.

Özel Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı seçildi

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin ev sahipliğinde Madrid’de yapılan Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı’na seçildi. Özel’in göreve gelmesinin ardından CHP 12 yıllık aranın ardından Sosyalist Enternasyonal’in Yürütme Kurulu’nda Genel Başkan düzeyinde temsil edilecek.

Özel Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda

Özel göreve seçilmesine ilişkin değerlendirmede Avrupa’da ve dünyada yükselen aşırı sağa ve otoriter popülizme karşı sosyal demokratların birlikte hareket etmesi gerektiğini savunduklarını söyledi:

“Seçilmiş olduğum bu görev dünyada sosyal demokrasiyi geliştirmek için siyasi akrabalarımızla daha sık temas kurmamızı sağlayacak. Filistin’de yaşanan dram başta olmak üzere Avrupa’da ve dünyada sosyal demokratların seslerinin daha gür çıkması gerekiyor. Bu görevin buna vesile olmasını ümit ediyor ve partimizi ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek, bütün dünyanın sorunu olan otoriterleşmeye karşı mücadeleye katkı sağlayacağıma inanıyorum.”

Adana’da istifa eden CHP’li başkanlar İYİ Parti’den aday olacakAdana’da istifa eden CHP’li başkanlar İYİ Parti’den aday olacak

İsmail Ok kimdir?

İsmail Ok 2009 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisinden Balıkesir Belediye Başkanı seçildi ve beş yıl görev yaptı. 2014 yerel seçimlerinde MHP’nin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu, ancak seçilemedi. Haziran 2015 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Balıkesir’de MHP’nin 1. sıra adayı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine seçildi, 25 ve 26. dönem milletvekili oldu. 2017’de MHP’den ihraç edildi.

MHP’den ihraç edildikten sonra aynı yıl kurulan İYİ Partinin kurucu üyesi oldu. 2018 genel seçimlerinde İYİ Parti’nin Balıkesir 1. sıra milletvekili adayı olarak seçildi ve 27. dönem milletvekili oldu, TBMM’de divan katip üyeliği yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın desteğiyle İYİ Parti’den yeniden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu, ancak seçimi kaybetti. 17 Şubat 2020 günü İYİ Parti’den istifa etti. İki yıl bağımsız kaldıktan sonra, 20 Nisan 2022 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisine katıldı. 2023 seçimlerinde de Meclis’e AK Parti listelerinden girdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.